27.06.2022 - 14:49
|
Actualització: 27.06.2022 - 14:51
El 2021 va ser l’any amb més incidències per LGBTI-fòbia a Catalunya registrades per l’Observatori Contra l’Homofòbia des que va començar a recollir-les en informes anuals el 2015. En concret, se n’han registrat 284, un increment del 50,3% en relació amb 2020 (189 casos), però també un increment del 77,5 % si es compara amb l’any 2019 (160 casos), de manera que no es pot atribuir l’increment en relació amb l’any passat per l’excepcionalitat del confinament. Gran part de les incidències LGBTI-fòbiques registrades es van produir durant els mesos d’estiu, arribant a un pic de 48 al juliol. Justament, l’alarma social per les creixents agressions físiques contra persones del col·lectiu LGBTI van portar a convocar una mobilització multitudinària de rebuig.
És el que es desprèn de l’informe Estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya 2021 presentat avui. Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori, ha exposat que l’informe constata que la LGBTI-fòbia és present en tots els contextos de socialització humana, i ha explicat que l’entitat treballa amb la fiscalia de delictes d’odi per a denunciar la LBGTI-fòbia que s’expressa a través de les xarxes socials. “Les dades ens permeten de llegir la realitat, però darrere dels números hi ha persones”, ha afegit Cristian Carrer, coordinador tècnic de l’Observatori.
L’informe apunta que l’agressió verbal és el tipus de discriminació més registrat (28,5%), amb 81 casos. En segon lloc, les mostres d’odi i exaltació (17,6%), amb 50 incidències, seguides de les agressions físiques (17,3%), amb 49 casos, la majoria de les quals s’han produït a la via pública i en altres espais públics. A continuació, les situacions d’assetjament i de tracte inadequat (13%), amb 37 incidències i les amenaces (8,5%), amb 23 incidències. Per últim, el dret d’admissió (2,1%), amb 6 incidències.
En termes generals el col·lectiu d’homes gais continua sent el que més incidències reporta, arribant aquest any al 70,3%. Un punt que destaca de l’informe és precisament que el percentatge de les incidències registrades pel col·lectiu trans ha augmentat, sobretot en referència a les dones trans, igual que en el cas de persones no binàries o bisexuals i asexuals.
En el cas del col·lectiu trans la major part de les afectacions les han patit dones trans (12,3% d’incidències), prou superior a la dels homes trans (3,4% d’incidències). Per l’Observatori Contra l’Homofòbia la diferència pot explicar-se per la dificultat més gran i menor oportunitat laboral per a les dones trans, més exposició a situacions d’assetjament i discriminació i més visibilitat corporal.
A continuació, s’han registrat 19 incidències de dones lesbianes (8,1%), seguit de 7 incidències de persones que s’identifiquen com a bisexuals (3%). A la categoria d’altres, hi ha 6 incidències distribuïdes entre les persones no binàries (4), heterosexuals (1) i asexuals (1). Finalment, aquest any 2021 també s’ha registrat 1 incidència del col·lectiu intersexual (0,4%).
Rodríguez ha valorat que l’augment generalitzat de les incidències té a veure, d’una banda, amb el fet que hi ha més coneixement del recurs de l’OCH i menys naturalització de les agressions. De l’altra, però, també té a veure amb el fet que hi ha més violència una extrema dreta que la legitima.
Toc d’atenció a la conselleria d’Igualtat
Durant la conferència de premsa, el president de l’Observatori, Eugeni Rodríguez, ha recordat que les dades de l’informe són les recollides per l’entitat i ha considerat que hi ha feina per fer per part de les administracions. D’una banda, ha celebrat la feina feta amb Interior i, de l’altra, ha lamentat que la conselleria d’Igualtat i Feminismes “no ha fet els deures”.
“És difícil que la persona sàpiga quin és l’itinerari possible per denunciar davant de l’administració”, s’ha queixat. Alhora, ha afirmat que els recursos que destina el departament són “ridículs” i ha demanat una campanya perquè es desplegui la llei 19/2020 i l’Organisme d’Igualtat de Tracte i No-discriminació.