21.07.2023 - 21:40
Quan arriba l’estiu, i amb les vacances, sovint gaudim de més temps lliure. Per això, proliferen els festivals amb tota mena de propostes musicals, però no són l’única opció. Aquests darrers anys, el teatre tampoc atura la programació durant l’estiu i ofereix unes quantes propostes escèniques per a tots els gustos. Sobretot, a Barcelona, amb el festival Grec. A continuació, us oferim una selecció d’obres de teatre per a veure o regalar durant la temporada d’estiu a Barcelona.
Torna La pell fina, un dels èxits teatrals de les últimes temporades
La pell fina. Teatre Borràs (Barcelona). Fins el 29 de juliol. La comèdia d’èxit dirigida pel binomi de dramaturgs Carmen Marà i Yago Alonso torna als escenaris per reflexionar sobre la manera com ens relacionem i tractem. Després d’haver exhaurit totes les localitats durant dues temporades, l’obra torna, aquesta vegada, protagonitzada per Ángela Cervantes, Biel Duran, Francesc Ferrer i Laura Pau. En Nacho i la Miranda, una jove parella de Barcelona, visiten uns amics que acaben de ser pares per conèixer el petit Jan. Tot sembla que va bé fins que en Nacho deixa anar, sense donar-hi importància, que la criatura de l’Eloi i la Sònia… és molt lletja. A partir d’aquí, i tot i que els pares acabats d’estrenar miren de treure-hi ferro, l’ambient s’enrareix i comencen a sortir a la llum unes quantes veritats més que fins ara cadascú guardava.
El Poliorama torna a oferir La tendresa
La tendresa. Teatre Poliorama (Barcelona). Fins el 4 d’agost. Dirigida per Alfredo Sanzol i traduïda per Joan Lluís Bozzo, aquesta comèdia romàntica inspirada en les comèdies de Shakespeare ens parla de la impossibilitat de separar l’amor del patiment. La tendresa narra la història d’una reina una mica maga i les seves dues filles, que viatgen amb l’Armada Invencible, obligades per Felip II a casar-se en matrimonis de conveniència amb nobles anglesos després d’haver envaït Anglaterra. La reina Maragda odia els homes perquè sempre li han condicionat la vida i li han robat llibertat, de manera que no està disposada a permetre que les seves filles tinguin el mateix destí que ella.
Després de la gran acollida del públic, T de Teatre ha tornat a portar als escenaris aquesta obra. Enguany, els protagonistes de l’obra són Laura Aubet, Marta Pérez, Jordi Rico, Ferran Vilajosana, Ana Castells i Albert Prat.
Anna Barrachina protagonitza Nessun Dorma
Nessun Dorma. Sala Beckett (Barcelona). Fins el 27 de juliol. L’obra ha estat escrita i dirigida per Eu Manzanares, l’autora emergent i resident de la sala Beckett durant la temporada 22-23. És un drama familiar que parteix d’una anècdota real que l’autora va descobrir sobre la seva família i ens parla de desigualtat, de precarietat, de classes socials, de justícia i de venjança. Són els anys cinquanta. Una dona d’un barri humil de la perifèria de Barcelona surt de casa amb un cistell. Després d’un parell d’hores de camí, entra en uns laboratoris de la zona alta de la ciutat, on escoltarà música clàssica i àries operístiques mentre fa la seva “donació voluntària”. Unes hores més tard, a casa, saltaran d’alegria quan la vegin arribar amb el cistell ple de menjar. De les ferides als braços, no en parlaran. I així, aniran creixent i vivint en la precarietat, però amb gratitud per tenir un plat a taula.
Aquesta producció de la sala Beckett i el festival Grec 2023, és protagonitzada per Anna Barrachina, Queralt Casasayas, Júlia Truyol i Pep Ferrer.
Emma Vilarassau protagonitza el nou èxit de Sergi Belbel
Lali Symon. Teatre Romea (Barcelona). Fins el 30 de juliol. Aquesta obra de Sergi Belbel és un homenatge a les dones cuidadores que combina la comèdia i la tragèdia. L’obra parla d’aquelles que van tenir cura de nosaltres tot deixant de banda els seus somnis. I d’aquelles a qui avui els toca de cuidar i han de continuar la vida com si res no hagués passat. Aquelles sobre les quals, fins ara, ningú no havia posat el focus. I converteix la història particular de tantes en una història universal.
Interpretada per Emma Vilarasau, Mont Plans i Júlia Bonjoch, l’obra gira al voltant de la Lali, una monologuista amb una personalitat admirada pel públic, però que deixarà al descobert la seva veritable personalitat cada vegada que s’apaguin els focus. Realment coneixem a les grans estrelles? Els nostres ídols es mostren tal com són?
Torna la comèdia de la temporada Quant temps em queda?
Quant temps em queda? Teatre Goya (Barcelona). Fins el 6 d’agost. Una comèdia de Marta Buchaca que es va estrenar l’any passat al festival Grec i que enguany l’han volguda recuperar. L’obra parla de la mort i de la importància de celebrar la vida. L’obra comença plantejant una qüestió al públic: què faries si et quedés un mes de vida? En Pere, un dels protagonistes, té una llista enorme de coses boges que vol fer abans del final: deixar la feina, fer la volta al món, ser descaradament sincer amb tothom, passejar-se despullat pel passeig de Gràcia… I la més important: assegurar-se que la seva dona serà feliç quan ell falti. Té una estratègia preparada que, segons ell, no pot fallar. Aquesta comèdia, protagonitzada per Lluís Villanueva, Betsy Túrnez, Marta Bayarri, Xavi Ricart, és una producció de La Pocket amb coproducció de Focus i el festival Grec.
La Perla 29 torna amb Coralina, la serventa amorosa
Coralina, la serventa amorosa. Teatre la Biblioteca (Barcelona) Fins el 28 de juliol. Oriol Broggi dirigeix aquesta comèdia escrita per Carlo Goldoni l’any 1750. Broggi trasllada als temps actuals aquesta sàtira social del segle XVIII que és plena d’embolics i en la qual encara es mostren problemes contemporanis, com les desigualtats de classe i de gènere. L’obra, interpretada per Mireia Aixalà, Xavier Boada, Rosa Gàmiz, Ramon Vila, Sergi Torrecilla, Clara de Ramon i Joan Arqué, convertirà el teatre en una festa i en un gran embolic!
L’èxit de Jordi Galceran Burundanga torna al teatre
Burundanga. Eixample Teatre (Barcelona). Del 20 de juliol al 27 d’agost. Una comèdia de Jordi Galceran que porta a l’escenari humor, sexe, amor i embolics amb girs de guió sorprenents. La Berta és una jove estudiant que està embarassada d’en Manel, el seu xicot, però encara no s’ha atrevit a dir-l’hi. De fet, no sap què fer. Per no saber, no sap ni si el seu xicot l’estima de veritat. La Sílvia, la seva companya de pis, li ofereix la solució: Burundanga, la droga de la veritat, una substància que fa perdre la voluntat a qui la pren i provoca la sinceritat més autèntica.
Aquesta vegada, els actors encarregats de protagonitzar l’obra són: Cristina Brondo, Marta Tomasa, Mónica Macfer, Rubén Yuste, Ferran Enfedaque, Frank Capdet, David Olivares i Pep Martínez.
Mercè Arànega protagonitza un monòleg que denuncia el feixisme
Instruccions per a fer-se feixista. La Villarroel (Barcelona). Fins el 13 d’agost. Aquesta obra irònica de Michela Murgia, traduïda per Mercè Ubach i adaptada per Sergi Pompermayer, ens parla sobre el perillós augment dels populismes a la societat. L’actriu Mercè Arànega es converteix en la protagonista al capdavant d’un monòleg que denuncia l’actual onada de feixisme a Europa i al món. L’assaig és tota una provocació, un text ple d’ironia sobre la propagació perillosa dels populismes.