26.10.2023 - 11:50
|
Actualització: 26.10.2023 - 12:00
A finals de gener del 2018, després que Roger Torrent hagués suspès el ple d’investidura a distància de Carles Puigdemont, el Programa de Ana Rosa, de Telecinco, va difondre una conversa privada entre Puigdemont i Toni Comín enregistrant d’amagat la pantalla del telèfon de Comín. Tots dos van presentar una querella per la difusió de la conversa privada, i ara el cas s’ha derivat a un jutjat penal, que haurà d’investigar el cas per violació de la privacitat i de les telecomunicacions privades, segons que ha publicat l’advocat Simon Bekaert.
Another legal victory. Journalist and cameraman @telecincoes finally referred by Belgian judge to the criminal court for secretly filming chat messages between Carles Puigdemont and Toni Comín back in 2018. Criminal infringement of privacy and private telecommunications.
— Simon Bekaert (@Simonbekaert) October 26, 2023
En declaracions a VilaWeb, Bekaert explica que en el seu moment ja es va obrir una primera investigació, que ha conclòs amb la decisió d’enviar-ho a un jutjat penal. “Ara [els periodistes] seran convocats per la fiscalia per a declarar davant del jutjat penal en un dia per determinar. Els tornaran a llegir els delictes pels quals se’ls investiga, la fiscalia en demanarà un càstig, i podran tornar a defensar-se”, diu.
Als missatges, influïts per la decepció per l’ajornament sense data del seu ple d’investidura, Puigdemont es mostrava pessimista sobre el procés d’independència. Telecinco va enregistrar els missatges del telèfon de Comín en un acte a Lovaina, i deien el següent:
«Tornem a viure els últims dies de la Catalunya republicana… El pla Moncloa triomfa. Només espero que sigui veritat que gràcies a això poden sortir de la presó tots. Perquè, si no, el ridícul és històric… Suposo que tens clar que això s’ha acabat. Els nostres ens han sacrificat. Almenys a mi. Vosaltres sereu consellers (espero i desitjo) però jo ja estic sacrificat tal com suggeria Tardà. No sé el que em queda de vida (espero que molta!). Però la dedicaré a posar en ordre aquests dos anys i mig i a protegir la meva reputació. M’han fet molt de mal, amb calúmnies, rumors, mentides, que han aguantat per un objectiu comú. Això ara ha caducat i em tocarà dedicar la meva vida a la defensa pròpia.»
Un cop fets públics, Puigdemont va escriure un piulet criticant-ne la difusió i dient que el periodisme no pot violar certs límits. A més, reconeixia el moment de pesadesa: “Sóc humà i hi ha moments que també jo dubto.” Ara bé, afegia: “També sóc el president i no m’arronsaré ni em faré enrere, per respecte, agraïment i compromís amb els ciutadans i el país. Seguim!”
Sóc periodista i sempre he entès que hi ha límits, com la privacitat, que mai s’han de violar. Sóc humà i hi ha moments que també jo dubto. També sóc el President i no m’arronsaré ni em faré enrere, per respecte, agraïment i compromís amb els ciutadans i el país. Seguim!
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) January 31, 2018
Comín també en va dir la seva, i va carregar contra els periodistes de Telecinco i l’espanyolisme.
2. La posició política del president Puigdemont ha estat expressada fa poques hores, en un missatge oficial ahir al vespre. Qui no l'hagi entès, pot repassar aquest missatge perquè és del tot inequívoc.
— Toni Comín (@toni_comin) January 31, 2018
4. No només com a independentistes, sinó sobretot com a demòcrates, no permetrem que una causa penal totalment aberrant i il·legítima invalidi el resultat del 21-D. Sense respecte a la voluntat popular no hi ha democràcia. I la democràcia no es negocia.
— Toni Comín (@toni_comin) January 31, 2018
Quan es va presentar la querella, l’advocat Christophe Marchand, de l’equip jurídic de Puigdemont i els consellers, va dir que l’objectiu no era tancar els periodistes a la presó, sinó subratllar la importància de la vida privada. “Els mitjans espanyols han violat els principis bàsics de la deontologia periodística”, va dir.