Es presenta, per primera vegada, l’obra poètica de Lluís Casals

  • El volum 'L'esclat que ara m'ofrenes' recull la poesia del pare de Muriel Casals, la major part inèdita

VilaWeb
Redacció
13.02.2019 - 21:50

Avui, a dos quarts de vuit del vespre, es presenta al Casal Pere Quart de Sabadell L’esclat que ara m’ofrenes, un volum editat per Curbet Edicions que recull l’obra poètica de Lluís Casals, advocat, polític i escriptor sabadellenc, i pare de Muriel Casals, qui va ser presidenta d’Òmnium Cultural.

En l’acte, hi participaran Pep Sans i Datzira, curador de l’obra; els poetes Antoni Clapés i Feliu Formosa; Marcel Mauri, vice-president d’Òmnium Cultural, i Isabel Casals i Couturier, filla de l’autor.

Advocat, polític i escriptor

Lluís Casals i Garcia (Sabadell, 1912-1993) va ser un advocat, polític i escriptor d’una llarga i intensa activitat cultural i intel·lectual. Va ser amic de diversos escriptors de la Colla de Sabadell (Joan Oliver, Francesc Trabal, Armand Obiols), tot i que no ha estat mai considerat com a membre actiu de la Colla. El 1934 havia format part d’un grup d’intel·lectuals que va crear LEDA (Les Edicions d’Ara), amb Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Ignasi Agustí, Joan Teixidor i Tomàs Lamarca, amb el propòsit de reunir prou públic per a assegurar, per subscripció, la viabilitat d’edicions de poesia avantguardista.

Durant la guerra del 1936-39, va combatre amb l’exèrcit de la república i, una vegada acabada i després d’haver passat pel camp de concentració d’Argelers, es va haver d’exiliar a la ciutat d’Avinyó set anys. Quan els nazis van envair l’estat francès, es va afegir a la Resistència, cosa que va fer que el govern francès li concedís la Legió d’Honor. En aquest context, va conèixer Augusta Couturier, professora de matemàtiques, amb qui es va acabar casant. L’any 1945 nasqué la seva primera filla, Muriel, i un any després decidiren de fer una visita ràpida a Sabadell per presentar-la a la família. Quan era a Sabadell, li van retirar el passaport i la família es va haver de quedar, forçosament, a la ciutat.

Entre els anys 1985 i 1993, va col·laborar amb la revista Quadern de les Arts i de les Lletres de Sabadell escrivint sobre autors i personatges sabadellencs i sobre diversos temes culturals. També va ser vice-president de la fundació editora de la revista.

El volum que es presenta ara significa la recuperació de l’extensa obra poètica, la majoria de la qual inèdita, de Lluís Casals Garcia, amb la voluntat de contribuir a rescatar de l’oblit una figura decisiva per a la vida i la cultura de la seva ciutat, Sabadell, i per a la vida cultural, literària i política del país.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor