L’Obra Cultural Balear reivindica que la llengua “no és en venda” a la Nit de la Cultura

  • El president de l'OCB, Joan Miralles, assenyala que aquesta legislatura és marcada pels retrocessos en drets lingüístics amb l'entrada a les institucions de "dos ens obertament hostils" amb el català

VilaWeb
Redacció
18.12.2023 - 10:52
Actualització: 18.12.2023 - 12:08

La Nit de la Cultura 2023 i dels premis 31 de Desembre de l’Obra Cultural Balear (OCB) ha tingut el català com a punt central de l’esdeveniment. Al Teatre Principal de Palma, on s’han lliurat els guardons, el president de l’OCB, Joan Miralles, ha avisat el govern que la llengua no era en venda i ha assenyalat que aquesta legislatura era marcada pels retrocessos en drets lingüístics amb l’entrada a les institucions de “dos ens obertament hostils” amb el català. “Cal crear un discurs i relat per contrarestar les seves fal·làcies. […] L’Obra Cultural Balear ha estat una vegada més el catalitzador més gran d’iniciatives culturals de la nostra terra. Perquè l’OCB és i ha de ser el referent de tothom”, ha afegit.

També hi ha intervingut el ministre de Cultura del govern espanyol, Ernest Urtasun, que ha dit que el seu ministeri seria un aliat en la defensa de la cultura i de la plurinacionalitat, i ha considerat que la tasca de l’entitat era essencial i més imprescindible que mai.

Respecte dels guardons, s’ha endut el premi Bartomeu Oliver Téntol, d’IB3, per la seva tasca de divulgació del patrimoni lingüístic del català de les Illes; CineCiutat ha rebut el premi Climent Garau per la tasca cultural en l’àmbit del cinema; el Calendari Folklòric de Mallorca ha rebut el premi Miquel dels Sants Oliver per haver fet difusió del patrimoni de Mallorca; l’Anuari de l’Educació de les Illes Balears ha estat guardonat amb el premi Emili Darder pel fet de ser una eina imprescindible per a saber l’evolució de l’educació a les Illes; el premi Francesc de Borja Moll ha estat per a RTVE a les Illes amb motiu dels quaranta anys que va començar a emetre i pel paper destacat que ha tingut en el tractament de la realitat; Mar Grimalt ha recollit el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, per la seva dedicació a la música d’inspiració mediterrània i tradicional i a la composició a partir de poemes d’autors com ara Miquel Bauçà i Maria Mercè Marçal; Cucorba ha rebut el premi Aina Moll; Damià Ferrà-Ponç ha rebut el premi Josep Maria Llompart per la seva dedicació a l’estudi i promoció del català i Bartomeu Colom Pastor ha rebut el premi Gabriel Alomar pels seus estudis sobre l’estatut.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor