Campanya de la renda 2023: quines opcions hi ha per a exercir la sobirania fiscal?

  • Totes les opcions que tenen els contribuents catalans per a exercir la sobirania fiscal enguany

VilaWeb

Redacció

09.04.2023 - 21:40
Actualització: 11.04.2023 - 09:23

Avui, dimarts 11 d’abril, comença la campanya de declaració de la renda a l’estat espanyol. Enguany, els contribuents catalans poden exercir la sobirania fiscal mitjançant l’objecció fiscal, tal com demana el Consell de la República en la campanya #ProuMonarquia, i presentant la declaració de la renda a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), tal com insta l’ANC en la campanya #JoPagoACatalunya. En aquest article, expliquem com funcionen aquestes dues iniciatives.

Com es posa en pràctica l’objecció fiscal del Consell de la República?

L’objecció fiscal és una pràctica que el Consell promou perquè la considera una acció reivindicativa que permet als contribuents catalans d’evidenciar el seu rebuig a una institució contrària als seus principis ideològics amb l’objectiu de finançar-ne unes altres amb què sí que comparteixen valors. Així doncs, com funciona l’objecció fiscal i com es pot posar en pràctica?

El Consell de la República demana de restar 17,14 euros pel cap baix del resultat de la renda per ingressar-los al Fons República d’Acció Solidària (FRAS). Els seus responsables el defineixen com una eina de recaptació de fons impulsada pel Consell mateix per oferir cobertura jurídica i suport a les víctimes de la repressió espanyola, i també per finançar projectes destinats a avançar cap a la construcció de la República Catalana.

L’objecció fiscal és una pràctica fiscal plenament legal. “No és frau ni delicte. És objecció i desobediència”, remarca el Consell. A la pàgina web, expliquen que l’objecció fiscal es pot fer amb quatre passos: primerament, es pot triar la quantitat a objectar de la declaració. Proposen una quantitat de 17,14 euros pel cap baix, però també insten a objectar quantitats més grans.

Després, cal entrar al portal de declaració en línia de la renda i fer clic a l’apartat “Retencions i altres pagaments a compte”. Tot seguit, s’hi introdueix l’import a deduir dels imposts al subapartat “Retencions art. 11 de la Directiva 2003/48/CE”, que pot correspondre a la casella 0605 o bé a la 0606. Una vegada s’omple la declaració i es lliura, cal conservar-ne el número de referència, que és al PDF que el portal generarà automàticament. El procediment pas a pas és explicat en el vídeo següent.

En tercer lloc, s’ha d’ingressar la quantitat objectada al Fons Republicà d’Acció Solidària (FRAS). És important d’especificar el concepte de l’ingrés com a “objecció fiscal a la monarquia” i desar el comprovant que s’emetrà una vegada s’hagi fet l’ingrés.

Finalment, s’ha d’omplir i enviar aquesta instància a l’Agència Tributària espanyola per notificar-la de l’ingrés. S’hi ha de fer constar el número de referència de la declaració de la renda i adjuntar el comprovant de l’ingrés al FRAS. La instància a les autoritats fiscals es pot remetre per algun dels canals següents:

  • Presencialment: al registre general de qualsevol seu de l’Agència Tributària espanyola. S’ha de demanar hora i dur-hi tant la instància original –omplerta i signada– com una còpia. També s’hi ha de dur el comprovant de l’ingrés al FRAS.
  • Per correu certificat: enviant tots els documents necessaris per correu certificat a qualsevol seu de l’Agència Tributària espanyola.
  • Electrònicament: en aquest enllaç al portal electrònic de l’Agència Tributària espanyola.

El Consell de la República ha habilitat una pàgina de preguntes freqüents sobre l’objecció fiscal i n’ha fet un videotutorial. Finalment, han creat l’adreça de correu electrònic desobedienciafiscal@consellrepublica.cat per atendre qualsevol dubte relacionat amb el procés.

Més enllà d’aquestes eines, el Consell també organitzarà dissabte, 15 d’abril, unes quantes reunions al territori per explicar l’objecció fiscal pas a pas. Se’n faran a Santa Coloma de Gramenet (10.00, Espai Gramenet), Vic (11.00, carrer Raimon d’Abadal, 11), Vilablareix (11.00, Centre Cultural Can Gruart) i Lleida (12.00, seu de l’ANC).

Com es pot declarar la renda a Catalunya?

Una altra opció per a exercir la sobirania fiscal, com cada any, és pagar els imposts, habitualment recaptats per la hisenda espanyola, directament a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Així ho impulsa l’ANC a la campanya #JoPagoACatalunya, que insta els contribuents catalans a fer la declaració de la renda a les instàncies catalanes. L’entitat explica que aquesta via és clau perquè ajuda a situar el govern català “en una posició de força de cara a la ruptura amb l’estat espanyol” i, alhora, l’empeny a enfortir l’ATC perquè pugui recaptar i gestionar un volum més gros d’informació tributària de cara a una futura desconnexió.

Qui pot exercir la sobirania fiscal?

La iniciativa, que és plenament legal, s’adreça tant a persones físiques (siguin autònoms o assalariats) com a persones jurídiques (com ara empreses, entitats, sindicats, patronals i partits polítics). Tanmateix, cal tenir present que tan sols poden pagar els imposts a l’ATC els contribuents que tinguin una declaració positiva: és a dir, aquells a qui surti a pagar. En les declaracions negatives (a retornar) no és possible exercir la sobirania fiscal: l’única opció és sol·licitar a l’estat espanyol que retorni l’import que correspongui.

D’una altra banda, l’ANC insta els contribuents a presentar la declaració a l’ATC deu dies feiners abans no s’acabi la campanya de declaració de la renda per a evitar entrebancs burocràtics. Enguany, la data límit és el 15 de juny.

Com puc pagar els imposts a Catalunya?

Primerament, s’ha d’emplenar la declaració de la renda a l’Agència de l’Administració Tributària espanyola (AEAT), tal com es fa habitualment. Tot seguit, s’ha de domiciliar el pagament de la declaració al compte de l’ACT. A l’hora de seleccionar el mètode de pagament, és important de fer clic a l’opció “Domiciliació de l’import per a ingressar”. El sistema demanarà aleshores d’introduir l’IBAN del compte de l’ATC corresponent a la demarcació del contribuent. Els números de compte són:

  • Barcelona: ES39 2100 5000 5302 0002 4633
  • Girona: ES68 2100 0188 4802 0041 8022
  • Lleida: ES69 2100 9046 9502 0000 4714
  • Tarragona: ES35 2100 9046 9002 0000 4601

L’ANC recomana de fer el pagament no fraccionat per simplificar la gestió. Si es vol fraccionar, és responsabilitat de cadascú de recordar de fer el segon pagament abans de la data recomanada del 23 d’octubre (és a dir, deu dies feiners abans de la data límit del 6 de novembre).

Seguidament, s’ha d’entrar al portal de l’ATC per encetar la sol·licitud de constitució d’un dipòsit, que és la manera en què s’ha de pagar el deute d’un impost de titularitat de l’estat espanyol a la Generalitat de Catalunya. Per a accedir-hi, cal tenir un certificat digital, com ara l’idCAT i el codi Cl@ve.

Per constituir el dipòsit, primerament s’ha d’introduir el NIF i el nom –o raó social, en cas de ser una persona jurídica– del contribuent. Si el presentador i la persona que constitueixen el dipòsit coincideixen, aquestes dades es poden copiar fent clic al botó “copiar les dades del presentador”. Si no, aquests camps s’han d’omplir manualment.

Una vegada introduïda la informació corresponent, s’ha de fer clic a “Emplenar autoliquidació”. Això farà que es desplegui la resta del formulari. Aleshores cal tornar a triar la delegació de l’ATC corresponent i seleccionar l’opció “B2. Altres”, que es pot trobar en l’apartat “Descripció de la finalitat del dipòsit”. Una vegada seleccionada aquesta opció, es desplegaran tot un seguit de camps que cal omplir:

  • Número de justificant: introduir el número de justificant que apareix a la primera pàgina de la còpia de la declaració de la renda de l’AEAT.
  • Model: escriure “100”.
  • Exercici: introduir l’any corresponent, és a dir, el 2022.
  • Període: escriure “0A”.
  • Import: introduir la quantitat que ha sortit a pagar en la declaració de la renda. Si el pagament s’ha fraccionat, s’haurà d’introduir la quantitat corresponent segons sigui el primer pagament o el segon.

Finalment, s’ha d’adjuntar la còpia de la declaració de la renda de l’AEAT en format PDF i fer clic a “validar”. És important de tenir present que aquest fitxer no pot pesar més de 3 MB –si no, se n’ha de reduir la mida.

Una vegada validat el formulari de sol·licitud, l’usuari serà adreçat automàticament a la carpeta de tramitació. Per defecte, el sistema obrirà pestanya de “presentacions en curs”. Allà apareixerà el tràmit que es duu a terme, que en aquest cas serà la sol·licitud de constitució d’un dipòsit. Per seleccionar-lo, s’ha de validar la casella del costat del nom del tràmit (a l’esquerra del tot de la pantalla) i tot seguit fer clic al botó “tramitar” (al mig de la pantalla).

sobirania fiscal

Això farà aparèixer el resum del tràmit seleccionat –la sol·licitud de constitució d’un dipòsit– i un diàleg de selecció del mètode de pagament. Podeu pagar amb targeta de crèdit o bé amb un càrrec al compte corrent –una opció tan sols disponible per als clients de les cinc entitats col·laboradores de l’ATC: CaixaBank, BBVA, el Banc Santander, el Banc Sabadell i Ibercaja.

Una vegada omplerta la informació de pagament, s’ha de fer clic al botó “Signar, pagar i presentar” i seguir el procediment de validació de pagament del banc en qüestió. Una opció habitual avui dia és rebre un SMS al mòbil amb un codi per a confirmar la despesa.

Tan bon punt s’hagi completat el pagament, el sistema tornarà a dirigir l’usuari a la carpeta de tramitació. És possible que el procés de tramitació del pagament s’allargui i el tràmit romangui durant uns minuts a la pestanya de “Pagats, pendent de presentar”. Cal esperar fins que es mogui automàticament a la pestanya “Arxiu de presentacions”.

Una vegada allí, s’ha de seleccionar la casella que es troba al costat del nom del tràmit (a l’esquerra del tot de la pantalla) i tot seguit fer clic al botó “Obtenir justificants”. Això farà que es descarregui el justificant en versió PDF. És un document molt important, segons que recorda l’ANC, perquè acredita que s’ha pagat l’impost corresponent a l’ACT. Si es rep un requeriment de l’AEAT, tan sols se li ha de fer arribar aquest justificant perquè quedi anul·lat automàticament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor