03.04.2020 - 06:00
Quan participem en activitats culturals i associatives, a moltes ens sorprèn trobar-nos, gairebé sempre, amb més dones que homes. En canvi, a les reunions de les directives –a la mateixa junta de l’Ens– les dones són minoritàries. Traduir aquesta impressió en xifres i dades i, sobretot, analitzar-ne les causes i proposar mesures cap a la igualtat de gènere ha estat l’objectiu de l’estudi Les dones a l’associacionisme cultural. La incorporació i participació de les dones en la cultura popular. La sociòloga Núria Roca Samon és l’autora de la investigació, que ha estat possible gràcies al finançament de la IV Beca d’Estudis de l’Associacionisme Cultural, convocada per l’Ens, i que s’ha publicat en el Canemàs 18.
Com en altres ocasions, teníem previst presentar el darrer número de la revista Canemàs al públic en directe en alguna entitat a Barcelona. Però el confinament ens ha obligat a canviar-ho per aquesta entrevista amb l’autora, a distància i cadascú des de casa seva. Malgrat tot, Núria Roca creu que aquesta situació que ens ha empès a treballar i relacionar-nos de forma telemàtica pot afavorir la participació associativa, especialment de les dones i els joves.
Què et va impulsar a fer aquest estudi?
El primer que vaig detectar quan vaig començar a fer la investigació és la manca d’estudis sobre aquest tema. No hi havia estudis sobre gènere i participació associativa. Moltes entitats no tenien estadístiques, no recollien dades sobre la participació femenina. I les escasses dades que hi havia contemplaven molt poques coses.
Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu fent clic aquí