09.04.2021 - 16:39
|
Actualització: 10.04.2021 - 12:43
La batllessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha declarat com a investigada i ha negat a la jutgessa que actués amb passivitat quan fa poc més d’un any un regidor li va denunciar possibles irregularitats comptables al Consell Esportiu de l’Hospitalet. Marín ha assegurat que de seguida es va reunir amb els regidors afectats, va encarregar una auditoria externa i va demanar a funcionaris municipals que seguissin la qüestió.
També ha negat que a la reunió d’una hora que va tenir amb el regidor socialista Jaume Graells el 3 de febrer de 2020 aquest li aportés documentació sobre les possibles irregularitats i també ha negat que dilatés una possible resposta i l’encàrrec de l’auditoria. Així, ha dit que l’endemà de reunir-se amb Graells va encarregar a la secretaria general del consistori l’anàlisi tècnica de la documentació i que s’encarregués una auditoria.
Segons que sembla, el 4 de febrer la secretària general de l’ajuntament va dir a Graells que potser caldria apartar cautelarment els regidors Cristóbal Plaza i Cristian Alcázar, molt implicats en la gestió del Consell, però Marín ha negat que la secretària general li traslladés aquesta opinió a ella.
No obstant això, Graells va explicar que una setmana després dels fets encara no s’havia avançat, i no va ser fins al març quan l’auditor va començar a treballar amb la documentació del Consell. Tot i això, l’advocat de l’acusació popular dels comuns, Enrique Leiva, ha dit que li estranya que Marín no demanés la documentació, entre la qual hi havia actes falsificades de manera flagrant.
A Marín també li han preguntat per la seva presència en una assemblea del Consell, en la qual consta a l’acta. Ha explicat que no hi solia assistir, perquè no n’és membre, però que aquella vegada ho va fer perquè l’havien convidada. Va fer un breu discurs informal i prou, ha assegurat. De moment, el bolcat del mòbil de Marín no ha estat lliurat a la jutgessa.
També ha declarat com a investigat Gerard Figueras, secretari general de l’Esport de la Generalitat, per la seva suposada connivència amb el consistori en les irregularitats del Consell. En declaracions a la premsa, Figueras ha dit que la Generalitat no pot intervenir en la comptabilitat interna d’una entitat privada com el Consell. Quan el regidor d’Esports, Cristóbal Plaza, li va comunicar que encarregarien una auditoria per confirmar les possibles irregularitats denunciades per Jaume Graells, Figueras va encomanar als tècnics de la secretaria que analitzessin la destinació final correcta de les subvencions que havia atorgat la Generalitat. Segons ell, es va confirmar que tot havia estat correcte i van lliurar tota la documentació pertinent a la UDEF de la policia espanyola, que investiga la causa. Ha explicat que va intentar posar-se en contacte amb Marín, però no ho va poder fer. Figueras ha dit que els cinc milions d’euros de subvencions de la secretaria als 47 consells esportius comarcals i municipals passen fins a set filtres i, per tant, estan molt controlats.
Per la seva banda, Cristian Alcázar, que encara és regidor, ha declarat com a investigat per segona vegada davant la jutgessa i ha explicat que va demanar una línia de crèdit per al Consell d’uns 25.000 euros per tenir més liquiditat i que tan sols la van fer servir una vegada per pagar nòmines. Segons ell, gràcies a això es van estalviar uns 3.000 euros anuals. La contractació d’aquesta línia de crèdit es va plasmar en una acta de la junta directiva del maig del 2018, però Alcázar ha admès que no es va arribar a fer aquesta reunió. De fet, el regidor Jaume Graells va dir que ell no havia assistit a cap reunió on s’aprovés aquesta línia de crèdit. Alcázar ha explicat que ell tenia poders per a contractar la línia de crèdit, però ha reconegut que hauria pogut convocar una reunió de la directiva per fer-ho de manera més formal. Per justificar-se, ha dit que Mercedes Hernández, una administrativa de la comptabilitat del Consell, li va passar per signar l’acta i que ell ni s’hi va fixar.
Montserrat Pérez, cap de gabinet de Marín, també ha declarat com a investigada i ha dit que ella va fer els tràmits per a encarregar l’auditoria del Consell i fer-ne el seguiment, però no va donar cap indicació perquè no volia influir políticament.