08.08.2024 - 21:40
De segur que alguna vegada heu rebut trucades de números estranys o, fins i tot, missatges de WhatsApp o SMS. Solen ser números llargs amb prefixos d’uns altres països, però que semblen d’ací. Per exemple, el +972, que correspon a Israel i es pot confondre amb els 902 comercials, o el prefix +93, que correspon a l’Afganistan, però que es pot confondre amb el 930 de la demarcació de Barcelona. Alerta, perquè poden ser estafes.
“L’objectiu d’aquests números és simplement la confiança, que tu el despengis. A partir d’aquí, comença qualsevol estafa del tipus vishing [basada en informació obtinguda prèviament a internet]. Què et poden fer? Des de fer-se passar per la teva sucursal, oferir-te criptomonedes, a qualsevol estafa. Després, hi ha uns números especials, en què si tu tornes la trucada et cobren. Són de cobrament a destinació i et prenen diners”, explica Bruno Pérez Juncà, expert en ciberseguretat. Diu que cal alertar, especialment, la gent gran, que és més vulnerable a aquesta mena de fraus telefònics.
Però realment ens truquen o ens envien missatges de l’Afganistan? Pérez explica que no necessàriament. Amb una tècnica de falsejament d’identitat (en anglès, spoofing) es poden canviar els identificadors dels números de telèfon. D’aquesta manera, ens arriba un SMS que sembla del nostre banc, però no és així. És d’un altre número que simula el del teu banc. “Per tant, el número de telèfon és allò que menys importa, et pot venir d’on sigui. Tu pots veure un número +44 i, en lloc de ser d’Anglaterra, pot ser perfectament d’aquí. Són màfies organitzades, que a més fan passar passarel·les, i potser reps un número de l’Iran i resulta que aquesta gent és a Bogotà. Les comunicacions són aquestes, estem en la globalització i és un dels perills que hi ha”, diu Pérez Juncà.
Com ens podem protegir d’aquestes estafes?
La quantitat d’estafes d’aquesta mena ha augmentat tant que fins i tot el govern espanyol ha pres mesures per mirar de prevenir-les. Una d’aquestes mesures ha estat prohibir l’ús de numeració mòbil per a fer trucades comercials, però per a Pérez Juncà això és “posar portes al camp”. A més, recorda que les trucades internacionals no es poden prohibir.
“Els sistemes i els protocols de comunicacions es van fer perquè fossin eficaços, però no segurs”, diu. Els protocols del sistema de telefonia actual són antics i insegurs. Per tant, com ens podem protegir? “Confiança zero, no hi ha res més a fer.” Així, doncs, sempre que vegem trucades o missatges de números que ens resulten estranys no hem de despenjar ni respondre. I, en cap cas, tornar la trucada.