Què en sabem, de la nova variant òmicron del coronavirus?

  • L'OMS l'ha anomenat 'Òmicron' i ha detallat que presenta un gran nombre de mutacions, algunes de les quals són "preocupants"

VilaWeb
Redacció
29.11.2021 - 19:00
Actualització: 01.12.2021 - 16:16

L’aparició d’una nova variant de la covid-19 a Sud-àfrica, coneguda per òmicron o B.1.1.529, preocupa la comunitat científica perquè presenta, pel cap baix, trenta mutacions, tot i que encara no se’n sap l’impacte. Ho va explicar ahir el bioinformàtic Tulio de Oliveira, director del Centre per a la Resposta Epidèmica i Innovació (CERI).

Per què pot ser una variant d’interès?

L’Organització Mundial de la Salut s’ha reunit aquesta tarda per analitzar-ne l’aparició. L’ha anomenat ‘Òmicron’ i ha detallat que presenta un gran nombre de mutacions, algunes de les quals són “preocupants”. L’evidència preliminar suggereix un risc més gran de reinfecció i, de moment, ha detectat un ritme de contagis més grans que la resta de variants conegudes. L’organització també detalla que el nombre de casos de la variant està augmentant a gairebé totes les províncies de Sud-àfrica. Es calcula que té el doble de mutacions que la variant delta, que va complicar la pandèmia l’estiu passat. El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties ha qualificat la variant òmicron com a variant d’interès i diu que és probable que estigui associada a una transmissibilitat més gran, cosa que no s’ha demostrat.

Pot ser resistent als vaccins?

Les investigacions sobre la variant òmicron encara són en una fase molt prematura per saber l’impacte real respecte de la transmissió i la resistència als vaccins. L’Institut de Malalties Infeccioses de Sud-àfrica diu que d’acord amb les investigacions de la resta de mutacions, la disminució de la immunitat és probable, però també que probablement els vaccins continuaran oferint nivells alts de protecció. Els científics també apunten que la variant òmicron és la causant de l’augment de casos detectats aquestes darreres setmanes al país, especialment a Johannesburg i Pretòria. Una variant, diuen, que predomina per sobre de la delta. A Johannesburg destaca el creixement de casos entre la població més jove. La variant òmicron és la causant del 77% dels casos nous entre el 12 i el 20 de novembre. Ara, cal tenir en compte que tan sols el 25% de la població de Sud-àfrica està vaccinada. Per tant, no se sap com actuarà la variant en els països amb més percentatge de vaccinats.

Quins símptomes presenta?

L’Institut de Malalties Infeccioses de Sud-àfrica ha dit en un comunicat que ara per ara no s’han notificat símptomes inusuals derivats de la infecció d’aquesta nova variant, tot i que sí que hi ha uns quants pacients asimptomàtics.

Ara per ara no se’n sap l’abast, i el biòleg de l’Institut de Biomedicina de València Iñaki Comas ha recordat el cas de la variant beta o B.1.351, que també es va detectar ara fa un any a Sud-àfrica i va encendre totes les alarmes. “Tothom es pensava que seria semblant a l’alfa, i finalment va ser un fenomen local”, explica. Ara, Comas diu que s’ha de vigilar per saber-ne la trajectòria i prendre les mesures necessàries, quan sigui convenient. És una variant amb un nombre molt elevat, més que en unes altres, de mutacions a la proteïna que fa servir el SARS-CoV-2 per entrar a la cèl·lula humana. A la variant alfa s’havien identificat mutacions relacionades amb la transmissibilitat més gran del virus, i a la variant beta, amb una reducció de la capacitat dels anticossos per a combatre’l. Ara, segons que explica, aquestes mutacions s’observen juntes i per això cal estar prestar-hi més atenció.

On s’ha detectat?

El primer país que n’ha tingut constància és Sud-àfrica, on s’han confirmat vora un centenar de casos. De moment, també s’han confirmat sis casos a Botswana, dos a Israel i també uns quants, sense notificar quants, a Hong Kong. A Europa, Bèlgica ha anunciat avui que una dona malalta de covid es va infectar per la variant B.1.1.529. És una pacient jove que no estava vaccinada i que va tenir símptomes de la covid onze dies després d’haver tornat d’Egipte fent escala a Turquia, però que diu que no ha tingut cap relació amb Sud-àfrica o més països de l’Àfrica Austral. Al Regne Unit, el ministre de Salut, Sajid Javid, ha confirmat dos casos detectats a Chelmsford i Nottingham. Nigèria, el país més poblat de l’Àfrica, també ha detectat els tres primers casos de la variant òmicron del coronavirus entre els passatgers d’un vol que provenia de Sud-àfrica. Així mateix, un anàlisi retrospectiu de mostres de passatgers, segons que ha informat el director general del Centre de Control de Malalties de Nigèria, Idefayo Adetifa, ha permès d’identificar un cas d’òmicron a l’octubre, unes quantes setmanes abans que científics de Sud-àfrica alertessin de l’aparició d’aquesta nova variant.

I el nostre país?

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dilluns que en les properes hores se seqüenciaran els positius de dos viatgers procedents de Sud-àfrica que estan a l’aeroport del Prat per comprovar si són de la variant òmicron. Han arribat a Catalunya via Alemanya i han donat positiu a la prova d’antigen ràpid. Argimon ha explicat que els resultats es coneixeran dimarts. El conseller ha recordat que no hi ha evidències fefaents que aquesta variant sigui més transmissible, i ha remarcat que l’augment d’ingressos a Sud-àfrica encara no se sap si és perquè la variant és més severa o perquè simplement hi ha més casos.

Per què tanquen fronteres?

Uns quants països d’arreu del món es van afanyar a comunicar la suspensió de les connexions aèries amb els països africans afectats per la nova variant. Els països de la Unió Europea van prohibir els vols de sortida i arribada de Sud-àfrica, Botswana, Eswatini, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue i s’aplicarà durant catorze dies. La intenció és d’evitar que la variant s’expandeixi. Ara, la òmicron ja ha arribat a Europa, després d’haver detectat el primer cas al continent a Bèlgica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor