Cafè de bolets o una escudella feta en tres minuts: les novetats del Gastronòmic Fòrum Barcelona

  • Estarà obert fins demà i hi ha programat un centenar d'activitats per a reflexionar sobre el futur de la restauració

VilaWeb

Text

Guillem Roset

04.11.2024 - 21:30
Actualització: 04.11.2024 - 23:14

El Gastronòmic Fòrum Barcelona obre les portes fins demà amb un centenar d’activitats, 130 ponents i més de 350 empreses del món de la gastronomia, l’hostaleria i la restauració. Enguany se centrarà a reflexionar sobre el futur de la restauració amb una preocupació especial per la responsabilitat social, els productes ecològics, la conciliació i les noves tecnologies.

Quines són les novetats gastronòmiques?

Enguany la novetat gastronòmica més destacada són uns enciams conreats a Vilassar de Mar (Maresme) amb un sistema que no requereix terra ni pesticides. S’utilitza l’anomenada aquapònia, un sistema sostenible que consumeix deu vegades menys d’aigua que els mètodes tradicionals i que és tres vegades més productiu. S’hi combina el cultiu de vegetals i el de peixos (els excrements dels quals fan de fertilitzant). L’enciam creix sobre l’aigua, es cull i es lliura viu (amb arrel) al client (fruiteries i restaurants) i es conserva set dies sense refrigeració i tot. Ho ha impulsat Loïc Le Goueff.

Una altra proposta original és la del cafè fet de bolets. Alternativa3 proposa una beguda que ajuda a protegir el sistema immunitari i a reduir l’estrès. Són tres classes de cafè 100% Arabica fetes amb els bolets medicinals com el bolet carner (Melena de León), el shiitake o el reishi.

A banda, Cuinats Jotri vol revolucionar les cuines amb una escudella amb carn d’olla que es prepara en tres minuts. El xef Francesc Baltrons ha presentat una escudella del segle XXI amb ingredients naturals i sense conservants, a la qual tan sols cal afegir aigua i escalfar al microones. Per fer-ho més fàcil, a banda els galets, el producte té la carn d’olla, el pollastre, la col, la patata i més ingredients habituals en forma de mandonguilla.

També en l’àmbit de l’escudella, Casabella Natura reivindica una recepta del Berguedà: l’escudella amb crispetes feta al moment. És la tradicional escudella de blat de moro escairat, que substitueix els galets. El producte es comercialitza en pots amb el plat sencer: el brou de porc, el morro i l’orella, i el blat de moro escairat, amb l’aparença de crispetes que la fan tan peculiar.

Aquestes són algunes de les novetats d’enguany que més interès poden desvetllar, però n’hi ha moltes més: croquetes d’entrecot o de cua de toro, ostres amb pètals d’or comestibles, patates fregides 100% naturals i sense congelar, una llonganissa de figues per maridar amb vi i oli o gelats de Sandro Desiï amb un format de con que permet de consumir crema gelada artesanal. També s’hi destaquen les galetes en forma de bolet i amb un gust intens de ceps, o una cervesa artesanal light que és rossa lager i té menys graduació.

Més enllà de les novetats gastronòmiques

Gastronòmic Fòrum Barcelona també té previst d’analitzar el relleu generacional, amb “Generació 90”, un eix temàtic d’activitats encapçalat per xefs, sommeliers o bartenders de menys de trenta-cinc anys. Una de les sessions més esperades és la que dirigiran els fills d’alguns dels xefs més prestigiosos de Catalunya, com ara Martí i Marc Roca, Carlota Puigvert, Guillem Pérez i Pol Ruiz i Marc Cano.

Pocs mesos abans que Catalunya s’estreni com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un dels eixos destacats és “La cuina catalana”, amb noms com ara Oriol Castro i Eduard Xatruch. També s’hi destacarà una sessió que reunirà alguns dels xefs de més renom: Artur Martínez, Nandu Jubany, Adrià Juncà i Isabel Juncà, Albert Raurich i Takeshi Somekawa, Marc Gascons, Borja Sierra, Joel Castañé i María Ángeles Chiriboga i Víctor Quintillà i Mar Gómez.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor