28.11.2022 - 12:55
|
Actualització: 28.11.2022 - 19:25
La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha presentat avui la segona actualització d’enguany del Diccionari de la llengua catalana (DIEC), que entre més canvis incorporarà vint-i-una paraules i setanta locucions noves. En total, l’IEC ha aprovat 640 modificacions al seu diccionari, de les quals 21 són entrades noves i 619 són ampliacions o modificacions d’articles que ja existien.
Quines són les paraules noves?
En concret, les vint-i-una paraules noves al diccionari de l’IEC són:
- “Feminicidi”
- “Cis”
- “Cisgènere”
- “Trans” (inclou “transgènere” i “transsexual”, que ja existien)
- “Transidentitat”
- “Negacionisme” (neologisme de l’any 2021) i “negacionista”
- “Resilient”
- “Acotxador” (com a sinònim de “aixecador” en un castell)
- “Arredonir” i “arredonit”
- “Igualat”
- “Labialitzat”
- “Lleument”
- “Metabolitzar”
- “Mínimament”
- “Sobrecalfar” (com a forma de “sobreescalfar”)
- “Desordre”
- “Destinat”
- “Esser” (com a forma de “ésser”)
- “Encoixinat”
Alhora, desapareixen els mots “cisfòbia” i “heterofòbia”.
Modificacions de termes existents
També s’han modificat desenes de paraules per aportar-hi nous significats. És el cas de mots com ara “aplicació”, “bipolar”, “bruixa”, “competitiu”, “estratègic”, “heterosexual”, “homofòbia”, “ibèric”, “màrfega”, “sidral”, “resiliència” o bé “sèrie”. Per exemple, fins ara “bipolar” tan sols aportava el sentit de “càrrega d’una pila”, però ara s’hi ha afegit el sentit de “trastorn mental”.
Alhora, el diccionari ha incorporat setanta locucions noves, com ara “posar algú en antecedents”, “estar fins als collons d’algú o d’alguna cosa”, “amb els pixats al ventre” i “estar com sardines”, “i un be negre amb potes rosses”, “cadena perpètua”, “dormir fort”, “estirar la cadena”, “agafar algú pels ous”, “per collons”, “i un colló de mico”, “dels collons” o bé “tenir els collons plens”.
Un nou diccionari el 2023
En la roda de premsa de presentació dels canvis, l’organisme ha explicat que al llarg de 2023 l’IEC publicarà en línia un nou diccionari, que inclourà 30.000 entrades i se centrarà en els aspectes més del treball gramatical i semàntic. “Volem que el diccionari ens ajudi a entendre les paraules i a escriure millor”, ha explicat la secretària de la Secció Filològica, Mercè Llorente.
Així, el diccionari –que actualment es troba en un procés de revisió– aportarà informació detallada com ara sobre els usos transitius i intransitius d’un verb, pronominals, entre més informació ampliada respecte a allò que es pot veure en un diccionari comú.