Nova Zelanda viu una protesta històrica en defensa del poble maori

  • 35.000 persones desfilen a Wellington com a final d'una marxa de set dies contra l'intent del govern conservador de reinterpretar els tractats per a eliminar drets al poble indígena d'Aotearoa

VilaWeb
VilaWeb – Agències
19.11.2024 - 02:47
Actualització: 19.11.2024 - 03:58

35.000 manifestants, segons la policia, han participat en la manifestació final a la capital de Nova Zelanda de l’anomenat Hīkoi mō te Tiriti maori, una marxa que durant una setmana ha recorregut bona part d’aquest país de cinc milions d’habitants, protestant per l’intent del govern de restringir els drets de la població indígena. Amb molta diferència aquesta ha estat la més gran mobilització en defensa dels drets dels maoris i la que ha comptat amb un suport més gran de persones amb ancestres europeus. També és la manifestació més important que es recorda a la capital.

La manifestació ha acabat davant el parlament, a Wellington, on els organitzadors han lliurat als parlamentaris 300.000 signatures reclamat al govern la retirada de la llei que, sota la disfressa de la igualtat de tots els ciutadans, pretén revisar el Tractat de Waitangi i faria marxa enrere en moltes de les conquestes que el moviment en defensa dels drets dels maoris ha aconseguit els darrers cinquanta anys.

El Tractat de Waitangi va ésser signat l’any 1840 per la Corona britànica i més de 500 caps maoris amb l’objectiu d’establir un estat-nació. El tractat aborda qüestions com ara els drets sobre la terra i la cultura, així com les relacions dels maoris amb les autoritats governants. Tot i que no és un document legal, s’han desenvolupat alguns principis del tractat que han estat inclosos en la legislació.

Hi ha una versió en anglès i una altra en maori del tractat. Aquests documents presenten diferències fonamentals que han dificultat l’aplicació del tractat i la seva interpretació durant molt de temps. Per abordar aquesta problemàtica, en els darrers 50 anys, legisladors, tribunals i el Tribunal de Waitangi —una institució que investiga incompliments del tractat— han cercat el significat més ampli o l’esperit del tractat per definir-ne els principis. Aquests principis no són fixos i es consideren flexibles.

En un comunicat conjunt dijous passat, els partits de l’oposició Laboristes, Verds i Te Pāti Māori van instar el primer ministre conservador Christopher Luxon a bloquejar el que van qualificar de projecte de llei “divisiu” que “cedeix davant una facció perillosa i reaccionària”. Al parlament els diputats maoris van trencar la llei i van fer una haka protestant, que va popularitzar immediatament el problema arreu del món.

El projecte de llei del govern de Nova Zelanda, conegut com a “Projecte de llei de principis del tractat”, ha generat una gran controvèrsia, especialment entre les comunitats maoris. Aquesta proposta, impulsada pel ministre de Justícia David Seymour, del partit ACT, cerca reinterpretar els principis del Tractat de Waitangi. L’objectiu declarat del projecte és establir claredat legislativa sobre com s’han d’entendre aquests principis, que actualment guien moltes lleis i polítiques a Nova Zelanda.

Els defensors del projecte de llei argumenten que és necessari per evitar que siguin els tribunals qui determinin la interpretació del Tractat, i que aquest procés aportarà més certesa en qüestions constitucionals importants. Per altra banda, les comunitats maoris consideren que aquesta iniciativa posa en perill els seus drets i minva els compromisos històrics establerts pel Tractat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor