29.05.2017 - 16:15
MADRID, 29 May. (EUROPA PRESS)
Un equip liderat per la UCLA ha descobert una nova forma d’investigar la cinquena força hipotètica de la Naturalesa, i posar a prova la Relativitat d’Einstein, utilitzant dues dècades d’observacions en l’Observatori W. M. Keck.
Hi ha quatre forces conegudes a l’univers: força electromagnètica, força nuclear forta, força nuclear feble i força gravitacional. Els físics saben com fer que les tres primeres treballin juntes, però la gravetat roman estranya. Durant dècades, hi ha hagut teories que una cinquena força vincula la gravetat a les altres, però ningú ha estat capaç de demostrar-ho fins ara.
“Això és realment emocionant, hem tardat 20 anys per arribar aquí, però ara el nostre treball en l’estudi de les estrelles al centre de la nostra galàxia està obrint un nou mètode de veure com funciona la gravetat”, va dir en un comunicat Andrea Ghez, director de la UCLA Galactic Center Group i coautor de l’estudi. La investigació es publica amb el número actual de ‘Physical Review Letters’.
Ghez i els seus col·laboradors van analitzar imatges extremadament nítides del centre de la nostra galàxia preses amb l’òptica adaptativa (AO) de l’Observatori Keck. Ghez va utilitzar aquest sistema d’avantguarda per rastrejar les òrbites de les estrelles prop del forat negre supermassiu situat al centre de la Via Làctica. La seva trajectòria estel·lar, impulsada per la gravetat creada a partir del forat negre supermassiu, podria donar pistes a la cinquena força.
“En observar les estrelles movent-se durant 20 anys usant mesures molt precises preses de les dades de l’Observatori Keck, pots veure i posar restriccions sobre com funciona la gravetat Si la gravitació és impulsada per una mica més que la teoria de Relativitat General d’Einstein, veuràs petites variacions en les trajectòries orbitals de les estrelles”, va dir Ghez.
Aquesta és la primera vegada que la cinquena teoria de forces ha estat provada en un camp gravitacional fort com el creat pel forat negre supermassiu al centre de la Via Làctica. Històricament, els mesuraments de la gravetat del nostre sistema solar creades pel nostre Sol s’han utilitzat per tractar de detectar la cinquena força, però això ha resultat difícil a causa que el seu camp gravitatori és relativament feble.
“És emocionant que puguem fer això perquè podem fer una pregunta molt fonamental, com funciona la gravetat?” va dir Ghez. “La teoria d’Einstein ho descriu molt bé, però hi ha molta evidència que mostra que la teoria té forats.” La simple existència de forats negres supermassius ens diu que les nostres actuals teories de com funciona l’univers són inadequades per explicar el que és un forat negre”.
Ghez i el seu equip, entre ells l’autor principal Aurelien Hees i el coautor Tuan Do, tots dos de la UCLA, esperen l’estiu del 2018. És llavors quan l’estrella S0-2 estarà a la seva distància més propera al forat negre supermassiu de la nostra galàxia. Això permetrà que l’equip presenciï com l’estrella és sotmès per força gravitacional màxima, un punt on qualsevol desviació a la teoria d’Einstein s’espera que sigui més valorable.