Nova prova de sirenes de risc químic a Catalunya: quan i on es farà?

  • Protecció Civil farà la prova avui al matí en uns quants municipis del Vallès Oriental, el Bages, el Berguedà i l'Aran

VilaWeb
Una de les noves sirenes del Salou que s'han activat en la prova del PLASEQCAT (fotografia: ACN / Mar Rovira).

Redacció

17.10.2023 - 20:19
Actualització: 18.10.2023 - 08:28

Protecció Civil farà avui, dimecres 18 d’octubre, una nova prova de les sirenes del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT). Les sirenes de risc químic són el sistema d’avís als ciutadans previst en els plans de protecció civil per emergències químiques quan un accident químic és greu i pot afectar la població. La finalitat és alertar els veïns de la zona vulnerable, tan ràpidament com sigui possible, de l’existència d’un accident en una indústria o instal·lació i que, en conseqüència, cal que adoptin les mesures preestablertes de confinament o evacuació, si fos necessari.

Quan es farà? En quins indrets?

La prova de les sirenes de risc químic començarà avui, dimecres 18 d’octubre, a les 11.00.

Es farà en uns quants municipis del Vallès Oriental, el Bages, el Berguedà i l’Aran: Barberà del Vallès, Canovelles, Castellgalí, les Franqueses del Vallès, Granollers, Gualba, Les, Lliçà de Vall, Parets del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Polinyà, Puig-reig, Riells i Viabrea, Sant Celoni, Sant Vicenç de Castellet, Santa Perpètua de Mogoda i Vilanova del Vallès. En total, la prova afectarà uns 112.000 habitants censats.

Algunes viles no tenen cap sirena instal·lada al terme municipal, però s’hi sentiran les dels municipis veïns. Podeu localitzar les sirenes de risc químic de Catalunya en aquest mapa.

En què consistirà, la prova?

A les 11.00 començaran a sonar les sirenes i la població rebrà les alertes d’emergència als telèfons mòbils. La gent haurà d’actuar com si fos una emergència real i Protecció Civil explica que, en aquests casos, cal confinar-se en l’edifici més proper.

Concretament, demana: tancar-se a casa o a l’edifici més proper –és preferible de tancar-se a les habitacions més interiors; aturar els sistemes de climatització; no anar a buscar els infants a l’escola; informar-se per les xarxes socials del municipi, de Protecció Civil i dels mitjans de comunicació i no sortir fins que ho comuniquin les autoritats o fins que no se senti el senyal de fi de l’alerta. Protecció Civil recorda que, si sou dins un edifici, és molt probable que no sentiu el so de les sirenes, ja que són pensades per a la gent que és a l’exterior.

El so d’inici de les sirenes són tres senyals d’un minut de durada, separats per silencis de cinc segons. El so de fi és un senyal continu de trenta segons de durada. Així sona la sirena d’inici d’alerta i de fi.

Com és l’alerta al mòbil?

En la prova de sirenes de risc químic, Protecció Civil també enviarà una notificació d’emergència als telèfons mòbils.

La notificació serà sonora i vibrant, i en el missatge de text s’informarà que és una prova del sistema d’alertes de Protecció Civil i que no s’ha de fer res en concret.

El missatge de mòbil no el rebrà tothom, caldrà configurar-ho prèviament. Tret dels dispositius més actualitzats: són els telèfons Android amb versió del programari 11 o superior i els iOs amb versió 15.6 o superior, tot i que n’hi ha alguns de més antics que també tenen l’opció activada.

 

Enquesta de la prova?

Protecció Civil ha habilitat una enquesta que té l’objectiu d’avaluar el funcionament de les proves d’alertes. Us demanaran informació sobre el simulacre i la vostra localització. L’enquesta és anònima i no es farà cap ús de les dades personals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor