Què permet de fer el decret de postconfinament?

  • Les mesures entraran en vigor el 21 de juny, quan s'acabi l'estat d'alarma i el congrés espanyol n'hagi validat el contigut

VilaWeb

Redacció

10.06.2020 - 09:58
Actualització: 10.06.2020 - 18:58

El Bulletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) ha publicat el decret de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a plantar cara a la covid-19 després del confinament, que entraran en vigor el 21 de juny, quan s’acabi l’estat d’alarma. De totes maneres, és competència dels governs autonòmics de decidir quan les regions sanitàries, províncies, illes o departaments de salut passen de la fase 3 a la fase de postconfinament.

D’una altra banda, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, va explicar ahir que les mesures del decret no es derogarien fins que no hi hagués un fàrmac o vaccí contra la covid-19. Abans d’entrar en vigor, el decret també haurà de passar pel congrés espanyol, com les pròrrogues de l’estat d’alarma. Si no hi ha cap sorpresa, les mesures s’aprovaran amb els vots favorables del PNB i Ciutadans.

Mobilitat completa i màscara obligatòria

El decret deixa de restringir la mobilitat a tot l’estat espanyol, malgrat que manté l’obligatorietat de portar màscara sempre que no es puguin mantenir les distàncies de seguretat. Aquells qui ho incompleixin poden haver de pagar multes de 100 euros. D’una altra banda, la distància de seguretat es redueix de dos metres a un metre i mig.

El govern espanyol es reserva encara un paper central

En aquesta fase, el Ministeri de Sanitat espanyol es reserva encara un paper cabdal i podrà prendre decisions en situacions d’emergència, com ara un rebrot de la malaltia. Tanmateix, si s’escaigués, el ministre Salvador Illa sempre hauria de consultar els governs autonòmics.

Competència dels governs

Els governs seran les autoritats competents per a regular la capacitat de cada local o espai i hauran de garantir la coordinació entre el sistema sanitari i les residències geriàtriques i de persones dependents. Així mateix, les residències hauran de tenir plans de contingència per a la detecció precoç de la covid-19.

La covid-19, segons el decret, passa a ser una malaltia de declaració urgent i els governs hauran de subministrar informació al ministeri en cas de situacions d’emergència per a la salut pública. A més, hauran de facilitar dades per a fer-ne el seguiment i la vigilància epidemiològica i també assegurar que hi hagi prou professionals per a la prevenció, el diagnòstic ràpid i el control de la malaltia.

Per fer-ho, els sistemes sanitaris de cada comunitat hauran de garantir la capacitat de fer proves PCR o qualsevol altra tècnica de diagnòstic molecular tan aviat com una persona presenti símptomes de la covid-19.

Transport

Pel que fa al transport públic per carretera, ferrocarril o mar serà obligatori de respectar el volum d’ocupació establert. En el cas que els seients siguin pre-assignats, els operadors, incloses les aerolínies, hauran de mantenir els registres dels passatges pel cap baix durant quatre setmanes per a garantir la traçabilitat d’un eventual contagi.

Així mateix, Aena posarà a disposició de Sanitat Exterior els recursos humans, sanitaris i de suport per a garantir el control de l’entrada dels passatgers de vols internacionals.

D’una altra banda, el decret habilita el director general de la Marina Mercant espanyola per ordenar, a proposta del ministeri, les mesures de control dels passatgers que facin viatges internacionals i naveguin per aigües territorials amb l’objectiu d’entrar en ports de l’estat espanyol.

Medicaments i esport professional

El decret faculta l’Agència de Medicaments i Productes Sanitaris espanyola a recollir informació dels fabricants per garantir la disponibilitat de determinats productes i per organitzar, eventualment, la prioritat de fabricar-ne.

En l’àmbit esportiu, el Consell Superior d’Esports espanyol tindrà les competències per a ordenar mesures preventives per al retorn de les lligues professionals de futbol i bàsquet.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor