11.11.2024 - 16:28
|
Actualització: 12.11.2024 - 16:59
Alerta per l’arribada d’una altra gota freda. Les darreres previsions meteorològiques de l’AEMET assenyalen que una nova massa d’aire fred es desplaçarà del nord d’Europa al sud-oest aquestes hores vinents i causarà ruixats forts i una baixada generalitzada de la temperatura.
És previst que els efectes durin fins dissabte. Però encara hi ha una gran incertesa respecte de l’impacte que tindrà la gota freda. És a dir, de la distribució i quantitat de la pluja. A
A Barcelona, aquest dimarts ja hi ha hagut els primers ruixats intensos.
Llamps, trons i calamarsa ara mateix a Barcelona ⛈️⛈️ #meteo pic.twitter.com/DzAQ07o9ms
— Àlex Van der Laan (@alexmegapc) November 12, 2024
Tela quin tempestot ara acompanyat de calamarsa al Clot #Barcelona ! La bossa freda en alçada fa feina! 😍❄️🌀 pic.twitter.com/ywpIrJXWaz
— Marc Gassó Torrents (@MeteoGasso) November 12, 2024
Per on passarà, la gota freda?
Aquest augment de la inestabilitat coincidirà amb l’entrada d’un flux d’aire humit provinent de l’est, motiu pel qual és probable que hi hagi pluja molt forta i persistent. També hi haurà tempestes i temporal marítim a les Illes i al litoral mediterrani. Les previsions apunten que els ruixats persistents a les Illes començaran demà. De fet, podrien acumular-se uns vuitanta mil·límetres d’aigua en poques hores.
No es descarta que aquestes precipitacions afectin alguns punts del litoral entre Barcelona i Alacant, on és probable que es registrin tempestes d’intensitat forta. De fet, l’AEMET apunta que dimecres es podrien acumular 40 litres per metre quadrat en solament 1 hora i 100 litres en 12 hores. També s’esperen ratxes molt fortes de vent de tramuntana a l’Empordà, que causaran temporals a la costa.
Demà, la pluja s’estendrà. S’esperen ruixats localment torrencials i persistents a l’Empordà, el litoral entre el delta de l’Ebre i el cap de la Nau. Aquestes precipitacions podrien deixar cent litres per metre quadrat.
Els pròxims dies ens afectarà una #DANA. Us expliquem què és i quin és l'escenari més probable a Catalunya a mitjà termini. Ara, hi ha molta incertesa, sobretot en determinar on s'acabarà de formar la depressió en superfície, clau per saber la ubicació del màxim de precipitació. pic.twitter.com/QZn6hFEo1y
— Meteocat (@meteocat) November 11, 2024
Alertes activades al país
A les Illes s’ha activat l’alerta de color carabassa per risc important de precipitacions intenses a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera. Alhora, també s’ha activat l’alerta groga per risc moderat de temporals a la costa.
S'esperen precipitacions intenses a totes les Illes a partir d'aquesta matinada.
⚠️MOLTA PRECAUCIÓ! pic.twitter.com/TyVWlF2mEP
— Emergències 112 Illes Balears (@Emergencies_112) November 11, 2024
Per la seva banda, el Centre de Coordinació d’Emergències del País Valencià ha activat l’alerta de color carabassa per risc important al litoral de les comarques centrals, especialment a la Safor, la Ribera Baixa i la Marina Alta. També s’ha activat l’alerta groga per risc moderat al litoral del nord del País Valencià. Finalment, també s’ha activat l’alerta groga per fenòmens costaners a tota la costa.
Finalment, el Meteocat ha activat l’alerta groga per dimarts al litoral del Maresme a les terres de l’Ebre. Aquest avís es mantindrà dimecres, però solament al Montsià, el Baix Ebre i l’Empordà.
⚠ Actualitzat avís de situació meteorològica de perill (#avisosSMP) per intensitat de pluja⚠
➡ Dt. 13:00 h – Dj. 01:00 h
➡ Possibilitat de precipitació > 20 mm / 30 minuts
➡Grau de perill màxim: 🟡 2/6Hora local (h) = TU+1 pic.twitter.com/DFrQQc64XJ
— Meteocat (@meteocat) November 11, 2024
A Catalunya Nord i a Andorra, ara per ara, no hi ha activades alertes per la gota freda.
El CECOPI demana d’extremar les precaucions
El Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI) constituït al País Valencià ha demanat que s’extremin les precaucions per la nova tongada de pluges i tempestes i el temporal marítim que s’esperen aquests dies vinents. Ho ha indicat la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals de la Generalitat Valenciana, Rosa María Touris. “El Centre de Coordinació d’Emergències ha informat de l’alerta per pluja i fenòmens costaners”, ha assenyalat.
Touris ha dit que preocupava especialment l’evolució d’aquest episodi per la vulnerabilitat del territori malmès per la gota freda del 29 d’octubre i la de la gent que treballa a la zona.
Touris ha indicat que s’havien de protegir els habitatges per la possible invasió de l’aigua de la mar; que no s’havia d’anar a prop de passeigs marítims, espigons o penya-segats, i que no s’havia de circular amb vehicles per carreteres pròximes a la línia de platja. Així mateix, ha demanat que no es practiqués cap mena d’esport nàutic.
Respecte de les precipitacions, ha demanat a la població que s’informés del nivell de risc de cada municipi i de si el lloc on vivia o treballava era situat en una zona inundable. Igualment, ha recomanat d’allunyar-se de les riberes dels rius i barrancs i no romandre als ponts.
Finalment, ha assenyalat que calia localitzar els punts més alts de la zona on era cadascú per dirigir-s’hi en cas d’inundació.