14.12.2024 - 22:51
|
Actualització: 14.12.2024 - 23:07
Oriol Junqueras torna a ser el president d’ERC però el camí per a intentar que el partit remunti electoralment i es torni a cohesionar serà costerut. Amb el 52% dels vots, Junqueras s’ha imposat per més de deu punts de diferència a Xavier Godàs. Ha estat una victòria clara, però els resultats de la segona votació per a l’elecció de l’executiva evidencien que el partit és dividit: gairebé la meitat dels militants (el 48%) no eren partidaris de la seva continuïtat. El desafiament més immediat serà “recosir” l’organització. Ha estat un dels verbs més gastats en aquest procés intern i ho continuarà essent aquests mesos vinents. “Només hi ha un partit, que és ERC. El temps de les candidatures s’ha acabat”, ha dit Junqueras, que ha allargat la mà a tots els sectors i no ha descartat d’integrar dirigents d’unes altres llistes a la direcció. “Sempre estem oberts a parlar amb tothom”, ha afirmat. No obstant això, Godàs, que ha trucat a Junqueras abans de comparèixer per felicitar-lo, ha descartat que membres de la seva candidatura es poguessin integrar a la nova direcció.
Junqueras afronta aquesta nova etapa com a president del partit amb Elisenda Alamany de secretària general. Més noms clau de la nova direcció són Diana Riba, adjunta a la Presidència; Oriol López, a la secretaria general adjunta; Arés Tubau, a la secretaria general adjunta, Feminismes i LGTBIQ+; Joan Plana, a la vice-secretaria general d’Estratègia; Norma Pujol a la vice-secretaria general de Polítiques Sectorials; Pau Morales, a la vice-secretaria general d’Organització i Lluita Antirepressiva; Laura Pelay, a la vice-secretaria general del Món del Treball; Santi Valls, a la vice-secretaria general de Municipalisme; Solés Carabasa, a la vice-secretaria general de Món Rural; Isaac Albert, a la vice-secretaria general de Comunicació; Laura Castel, a la vice-secretaria general de Coordinació de Cambres Legislatives. Completen la nova executiva disset membres més com a secretaris nacionals de diversos àmbits.
“Tota la militància ha de treballar perquè aquest partit sigui el més útil possible a aquest país”, ha assenyalat Junqueras, que ha entomat la necessitat de cohesionar el partit des del primer moment. “La nostra mà està allargada i la nostra abraçada fraternal sempre està a punt”, ha insistit. ERC difícilment podrà aspirar a tornar a guanyar suports electorals si no atura la guerra interna. L’objectiu de Junqueras de convertir Esquerra en un partit hegemònic, gran i obert, haurà de començar portes endins. “Només podrem tornar a guanyar si hi som tots”, constatava, també, Alamany.
Tanmateix, d’entrada, els membres de la Nova Esquerra Nacional (NEN) han descartat de formar part de la Comissió de la Veritat que la nova direcció pretén crear per aclarir les estructures B i el cas dels cartells dels germans Maragall. Aquest és un dels punts més delicats per al sector de la secretària general fins ara, Marta Rovira, tenint en compte que, segons la investigació del diari Ara, els responsables de la B n’eren afins, i que la candidatura de Godàs ha criticat contundentment la formació del que també considera que és una estructura paral·lela a les funcions del responsable de compliment i de la comissió de garanties. Junqueras s’ha proposat de tancar la investigació interna sobre els cartells abans de la segona part del congrés. “Una de les nostres prioritats és saber i honorar la veritat”, ha subratllat, i promourà una reforma estatutària perquè la comissió de garanties pugui tornar a investigar i que això no solament depengui d’un òrgan unipersonal.
Més enllà d’això, també caldrà veure fins a quin punt participen els afins a Rovira en uns altres òrgans del partit que Militància Decidim s’havia mostrat disposada a obrir, com ara la comissió de seguiment dels pactes. Serà igualment important el paper que exerceixin en la segona part del congrés. És a dir, en el procés de debat intern de la ponència política, l’estratègia sobre la independència i la reforma dels estatuts.
Junqueras no ha aclarit si mantindria la direcció del grup al Parlament de Catalunya o hi situaria dirigents afins, com es dóna per fet de fa temps. A les travesses, hi ha Joan Ignasi Elena i Ester Capella. I, per tant, serien rellevats Josep Maria Jové com a president i Marta Vilalta com a portaveu, tots dos afins a Rovira, i Jové integrant també de la candidatura de Godàs. Tot i que, segons la praxi política habitual, el relleu de la direcció del grup formaria part d’un canvi esperable després d’un congrés, pot convertir-se en un motiu de conflicte després d’un procés congressual que ha fet aflorar tantes tensions. “Se’ns ha de respectar a tots nosaltres”, ha advertit Godàs. “Si algú es pensa que tota aquesta gent no prendrà posició política respecte de la modificació de diverses persones va molt errat”, hi afegia. El candidat a la presidència de la Nova Esquerra Nacional també ha volgut fer èmfasi que, al seu criteri, durant la campanya, s’havien “travessat algunes línies vermelles” i hi havia hagut patiment personal.
Godàs s’ha mostrat convençut que hi acabaria havent un canvi al partit. Tot i que NEN descarta de constituir-se com a corrent, res no fa pensar que no continuïn funcionant com un sector articulat, amb voluntat de continuïtat i persistència. “Tenim un projecte molt clar del que ha de ser ERC i continuarem defensant-lo arreu”, ha remarcat Godàs. Els que fins ara han estat crítics tant amb Junqueras com amb NEN sempre han partit de la base que es mantindrien actius. “Continuarem lluitant pel canvi i per la República Catalana des de les nostres conviccions. La flama es manté encesa”, piulaven a X els de Foc Nou, amb Helena Solà al capdavant. “Continuarem fent oposició”, deia el que va ser candidat de Recuperem ERC i membre del Col·lectiu Primer d’Octubre, Xavier Martínez-Gil. Sigui com sigui, l’examen definitiu de la nova direcció que dirigeix Junqueras seran les municipals del 2027.
A banda de la carpeta interna, Junqueras tindrà una primera oportunitat per a demostrar si realment imprimirà un canvi en l’acció política amb la negociació dels pressuposts catalans i espanyols. En la conferència de premsa de valoració dels resultats, ha tornat a apujar el to davant els socialistes: “Reclamem que es compleixin tots els acords que ja hi ha vigents.” El president d’Esquerra ha advertit que no tancarien acords nous si no es complien els anteriors. Ha reconegut que, fins ara, això havia passat més que no calia i podia haver contribuït al fet que una part dels electors hagués perdut la confiança en el partit. “Això ja no passarà”, ha vaticinat.
Esquerra deixa enrere el record de mesos de turbulències internes. Junqueras no ha aconseguit arrasar, però NEN tampoc no ha convençut els sectors més crítics. El president d’ERC ha sumat més vots que els de NEN i els blancs (han estat el 5,6%, 371 en total) i ha crescut respecte de la primera volta de 280 vots. Malgrat que NEN ha aconseguit una pujada més gran de vots respecte de la votació del 30 de novembre (469), com era previsible, Junqueras tampoc no havia arribat al seu sostre. Després de tot, les bases han donat una segona oportunitat a un vell conegut: el president que no fa tants anys va portar ERC a disputar l’hegemonia independentista.