Una nova eina per a consultar tretze diccionaris catalans dels segles XIX i XX

  • S’hi accedeix mitjançant la versió digital del diccionari Alcover-Moll · La novetat s’ha activat el dia de l’aniversari del naixement d’Antoni Maria Alcover

VilaWeb
Jordi Badia i Pujol
02.02.2023 - 20:21
Actualització: 02.02.2023 - 22:03

Aquest matí s’ha activat una eina de cerca avançada en la versió digital del Diccionari català-valencià-balear (DCVB), conegut popularment per “diccionari Alcover-Moll”, obra dels filòlegs Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll. Alcover va néixer a Manacor el dia 2 de febrer de 1862 i aquesta novetat s’ha posat en funcionament justament el dia que fa 161 any.

La nova eina serveix per a fer cerques selectives per criteris delimitadors i pot ésser un recurs molt útil no tan sols per a professionals, sinó també per a usuaris amb interès per la llengua.

Què ha canviat?

Aparentment, la consulta del DCVB no ha canviat, és a dir, reprodueix la consulta convencional d’un diccionari imprès. A partir del mot d’entrada, s’accedeix a l’article corresponent del diccionari. Hi ha il·lustracions i taules de flexió incorporades, de manera que l’usuari les pot consultar activant la icona corresponent. Així mateix, s’hi inclouen les transcripcions fonètiques que conté el diccionari en paper.

Per entrar en la nova eina, cal clicar en el vincle Consulta avançada, que hi ha a la pàgina principal del diccionari i també sota el mot “Cerca” de qualsevol entrada.

Què permet de fer la cerca avançada?

Amb aquesta eina podem cercar no tan sols en el diccionari Alcover-Moll, sinó en dotze diccionaris més: DIEC1, Diccionari general de Francesc Ferrer i Pastor (1985), Diccionari general de la llengua catalana de Pompeu Fabra (1932), Pal·las: diccionari català-castellà-francès d’Emili Vallès (1927), Novísimo diccionario general valenciano-castellano de Joaquim Martí i Gadea (1891), Diccionari mallorquí-castellà de Josep Tarongí i Cortès (1878), Nuevo diccionario mallorquín-castellano-latín de Joan Josep Amengual (1858), Diccionario valenciano-castellano de Josep Escrig (1851), Diccionari mallorquí-castellà de Pere Antoni Figuera (1840), Diccionari de la llengua catalana de Pere Labèrnia (1839-1840), Diccionario catalán-castellano-latino de Joaquim Esteve i altres (1803-1805) i Diccionari menorquí-espanyol-francès-llatí d’Antoni Febrer i Cardona (principi del segle XIX).

I en tots aquests diccionaris, dels quals l’usuari pot seleccionar els qui li interessin, s’hi poden fer cerques per una entrada concreta, per una part d’una entrada o bé pel començament o el final del mot de l’entrada. A més, aquestes mateixes cerques les podem seleccionar en les definicions, en els exemples, en les subentrades, en les equivalències… Fins i tot podem fer cerques per text lliure en un diccionari, en uns quants o en tots.

Dues provatures

Com que és una eina nova, ara és el moment que els usuaris n’explorin les possibilitats. Hem fet dues provatures i us n’expliquem la mecànica que hem seguit i el resultat.

Suposem que volem cercar totes les ocurrències –aparicions d’un element lingüístic– de la seqüència “olla de grills” en aquests diccionaris. Doncs simplement marquem tots els diccionaris a la dreta, escrivim “olla de grills” a la casella de “Text lliure”, seleccionem “seqüència contínua” a la casella “valors” i cliquem “cerca”.

El resultat, com veurem, és que “olla de grills” apareix quatre vegades en aquests tretze diccionaris: una al DIEC1 (entrada “olla”); dues al DCVB (entrades “grill” i “olla”); i una al diccionari de Fabra (entrada “olla”).

I ara fem una cerca més concreta. Demanem-li on podem trobar la seqüència “desde luego” a l’Alcover-Moll. A la dreta, seleccionem “DCVB”, a “text lliure” hi escrivim “desde luego” i a “valors” triem “seqüència contínua”.

Veurem que el resultat és que apareix en sis entrades del DCVB: antuvi, bensenes, panoli, prou, raó i tanmateix. Si volem veure el punt concret de cada entrada on surt la seqüència cercada, hem d’activar la funció “Destaca paraules” del quadre superior.

Aquesta eina ha estat desenvolupada informàticament per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que el 15 de desembre proppassat va signar un acord amb la Institució Francesc de Borja Moll, titular actual dels drets del DCVB. Segons aquest acord, el IEC pot oferir lliurement i gratuïta l’accés a consultes avançades del DCVB dins la plataforma BDLex.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor