Obren investigacions per l’espionatge contra Josep Costa i Albano-Dante Fachin

  • Totes dues víctimes del Catalangate eviten que prescrigui el seu cas, perquè el mes vinent farà cinc anys dels fets

VilaWeb

Redacció

02.12.2024 - 20:32
Actualització: 03.12.2024 - 15:23

L’advocat i ex-vice-president del Parlament de Catalunya Josep Costa i el periodista i ex-diputat Albano-Dante Fachin van presentar una denúncia contra les autoritats espanyoles i contra l’empresa israeliana NSO per l’espionatge de què van ser víctimes amb el programari espia Pegasus. Ara, el jutjat d’instrucció 32 de Barcelona ha obert una causa per investigar l’espionatge a Costa i el jutjat d’instrucció 1 de Santa Coloma de Farners el de Fachin.

Segons l’informe del laboratori Citizen Lab sobre l’escàndol del Catalangate, a Costa li van infectar el mòbil quatre vegades el maig i el desembre del 2019, en moments decisius de la batalla política i judicial dels exiliats que representava aleshores. A Fachin, segons el mateix informe, també li van infectar el mòbil en una data que no van poder determinar, tot i que més tard la documentació de la causa contra el Tsunami Democràtic que instruïa el jutge García-Castellón va revelar que la Guàrdia Civil l’havia espiat entre el desembre i el març del 2020, amb la intervenció de tres-centes converses telefòniques personals.

Amb aquesta denúncia, totes dues víctimes del Catalangate eviten que prescrigui el seu cas, perquè el mes vinent farà cinc anys dels fets. Concretament, denuncien la comissió de dos delictes, un de revelació de secrets (previst en l’article 197 del codi penal espanyol) i un altre contra l’exercici dels drets cívics (article 542). L’acció penal s’adreça contra les empreses NSO Group LTD, Q Cyber Technologies LTD i OSY Technologies; contra les autoritats o persones físiques que van comprar a aquestes companyies el programari per utilitzar-lo a l’estat espanyol i contra els qui van autoritzar la infecció dels seus mòbils.

La denúncia coincideix amb l’estrena del film Surveilled, produït pel periodista Ronan Farrow i dirigit per Matthew O’Neill i Perri Peltz, que assenyala l’estat espanyol com a exemple de violacions de drets humans amb l’ús de Pegasus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor