El govern es compromet a publicar els nous models d’examen de les PAU abans d’acabar el mes

  • Les proves d'accés a la universitat es faran els dies 11, 12 i 13 de juny i els estudiants encara no tenen els models d'examen ajustats a la nova normativa

VilaWeb
ACN
11.10.2024 - 12:14
Actualització: 11.10.2024 - 12:19

El Departament de Recerca i Universitats s’ha compromès a publicar un model d’examen per a cadascuna de les 35 matèries de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) abans que acabi el mes d’octubre. Segons que ha explicat la coordinadora de les PAU, Pilar Gómez, aquesta decisió respon a les crítiques dels estudiants, que encara no disposen dels nous models d’examen ajustats a la normativa estatal. Gómez ha insistit, però, que el resultat de les proves depèn sobretot d’haver cursat bé el batxillerat, rebaixant la importància de quin sigui exactament el model d’examen. A més, ha explicat que s’està acabant de valorar com es penalitzaran les faltes d’ortografia, però ha avançat que, a Catalunya, els alumnes en sortirà beneficiat, ja que ara el límit de penalització serà de dos punts tant per a català com per a castellà, mentre que fins ara no hi havia cap límit establert.

Gómez ha reconegut el “neguit” dels estudiants que s’enfrontaran a les PAU, programades per als dies 11, 12 i 13 de juny, però ha reiterat que l'”únic secret” per superar-les és haver fet bé el batxillerat. En aquesta línia, ha defensat que no cal centrar-se en la repetició d’exàmens anteriors i ha remarcat que el més important és superar el curs. També ha recordat que les PAU representen el 40% de la nota d’accés a la universitat, mentre que el batxillerat en suposa el 60%. A més, ha destacat que el currículum de segon de batxillerat no ha canviat aquest curs, a diferència de l’any passat.

La coordinadora ha dit que el govern espanyol va aprovar la nova normativa al juny, i ha assegurat que durant tot l’estiu s’ha treballat per adaptar les PAU a aquestes novetats. En aquest sentit, ha detallat que enguany s’han avançat les reunions amb els docents de cada matèria per presentar-los els nous models d’examen i recollir-ne les propostes. Aquestes trobades van començar el 30 de setembre i ja se n’han fet 28 de les 35 previstes, amb la participació de més de 14.000 docents. A mesura que es rebin els retorns, es publicaran progressivament els models d’examen i els criteris de correcció durant la segona quinzena d’octubre.

Canvis en les proves i menys opcionalitat

El Departament ha aclarit que l’estructura general de les PAU no canviarà. Les proves continuaran tenint una part obligatòria, o fase general, amb cinc exàmens corresponents a les matèries comunes de batxillerat i la matèria obligatòria de modalitat cursada. A la fase voluntària, els estudiants es podran examinar de fins a tres matèries de modalitat per millorar la nota d’admissió.

Tot i això, hi haurà algunes adaptacions per complir amb la normativa estatal. La més destacada és la reducció de l’opcionalitat: hi haurà un únic model d’examen per a cada prova, i tots els exercicis seran obligatoris, tot i que en alguns casos hi podrà haver opcions dins d’un mateix exercici. A més, les preguntes tipus test no podran representar més del 30% de la qualificació, i el 70% restant seran preguntes de resposta oberta o semiconstruïda.

També s’ha treballat per avançar en el caràcter competencial de les proves, en línia amb el currículum de batxillerat, tot i que aquesta introducció es farà de manera gradual. Una altra novetat és la incorporació de noves matèries de modalitat, com Moviments culturals i artístics, Tècniques d’expressió graficoplàstica, Dibuix tècnic aplicat a les arts plàstiques i el disseny, i Cor i tècnica vocal, de manera que ara n’hi haurà 27.

Penalitzacions per faltes d’ortografia

Pel que fa a les faltes d’ortografia, els criteris de correcció per a tot l’estat espanyol estipulen que la coherència, cohesió, i la correcció gramatical i ortogràfica poden penalitzar fins a dos punts en els exàmens de llengua catalana i castellana, i fins a un punt per a la resta de matèries. A Catalunya, s’està acabant de definir el percentatge exacte de penalització, però Gómez ha valorat positivament el nou límit de dos punts, ja que fins ara no hi havia cap topall establert per a les faltes en català i castellà, i això, segons ha dit, beneficiarà l’alumnat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor