Els nous consellers del govern català reben les carteres dels seus antecessors

VilaWeb

VilaWeb – Agències

12.08.2024 - 14:46
Actualització: 12.08.2024 - 20:19

Els consellers del nou govern de Salvador Illa han rebut la cartera dels seus antecessors després d’haver pres possessió al Palau de la Generalitat. Illa ha nomenat setze consellers, la majoria del pinyol del PSC, però amb fitxatges independents o amb passats polítics en altres partits.

Departament d’Unió Europea i Acció Exterior

La consellera sortint Meritxell Serret ha fet el traspàs de la cartera d’Unió Europea i Acció Exterior al nou conseller Jaume Duch. L’acte ha tingut lloc a la Casa dels Canonges, on es troba la seu del Departament. Duch ha assegurat que estar “content i satisfet” de la confiança atorgada i ha confiat a posar al servei la seva “experiència” com a portaveu del Parlament Europeu. “Es poden fer moltes coses molt ben fetes. Govern nou, prioritats i endavant”, ha remarcat en unes breus declaracions. Per la seva banda, Serret s’ha mostrat “orgullosa del llegat” que deixa i ha “esperat que continuïn les polítiques i l’aposta clara per ser un soci fiable a les institucions europees i per continuar l’aposta per una veu clara i pròpia de Catalunya al món”. Durant l’acte de traspàs de la cartera, la consellera sortint ha lliurat al conseller entrant un dossier i un dispositiu USB amb l’organització i els projectes en marxa al Departament d’Unió Europea i Acció Exterior.

Departament d’Interior i Seguretat Pública

El conseller d’Interior sortint, Joan Ignasi Elena, ha fet efectiu el traspàs formal de la seva cartera a la nova consellera d’Interior, Núria Parlon, en un breu acte protocol·lari a la seu del departament. Elena li ha traspassat un gruixut dossier amb la situació de la conselleria, que inclou els Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat, els Agents Rurals, el Servei Català de Trànsit i Protecció Civil, entre altres. Elena ha desitjat “sort i encerts” a la nova consellera, a qui ha recordat que la seguretat i les emergències són molt importants i “delicades” per al país.

Departament d’Economia i Finances

La nova consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha rebut la cartera de mans de la consellera sortint, Natàlia Mas Guix. En un acte breu a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, Mas Guix ha entregat a la nova titular del departament un dossier que detalla la proposta de finançament singular. L’acte ha estat breu, les dues conselleres s’han saludat i no han fet declaracions als mitjans de comunicació.

Departament d’Esports

Per la seva part, Berni Álvarez ha rebut la cartera d’Esports de la mà de la consellera sortint Laura Vilagrà. El traspàs s’ha oficialitzat al Saló Torres-Garcia, al Palau de la Generalitat. Ha estat un traspàs breu en què Álvarez i Vilagrà s’han saludat i tot seguit el nou conseller ha rebut un dossier que li ha lliurat Vilagrà, que amb l’executiu d’Aragonès ha estat vice-presidenta i titular també d’Esports.

Departament d’Educació i Formació Professional

La nova consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, ha rebut la cartera d’Educació de la mà d’Anna Simó. Niubó ha dit que assumeix el càrrec conscient dels reptes que hi ha al davant i que els entomarà cercant la complicitat de la comunitat educativa i amb la voluntat “d’escoltar a tothom”. També ha destacat el canvi de nom de la conselleria —ara Educació i Formació Professional— per donar així reconeixement i prestigi a l’FP. El traspàs s’ha oficialitzat al despatx de la consellera, a la seu del departament, on Simó ha lliurat un dossier gruixut a Niubó amb informació amb un recull de trobades amb direccions dels centres, l’estat de les actuacions del Departament d’Educació, el traspàs del Consorci d’Educació de Barcelona, les mesures per les competències bàsiques de 2024, la presentació pilot del projecte Zones Educatives i els Objectius prioritaris i línies estratègiques del sistema educatiu.

Departament d’Igualtat i Feminisme

La nova consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor, ha dit que pren el testimoni “d’una feina ben feta” de Tània Verge al capdavant del fins ara Departament d’Igualtat i Feminismes, tot i que ha avançat que farà “canvis petits” i que ampliarà les polítiques impulsades aquests anys “amb mirades de coses on hem de reflexionar”. D’altra banda, Verge ha expressat l’orgull de dirigir el departament creat en aquesta legislatura, però ha lamentat que el nou departament perdi les competències sobre migracions i antiracisme. “Són polítiques de drets humans”, ha dit. També ha dit que ha dut a terme “feministes interseccionals, que no són de talla única”, i ha criticat que, en el nom del departament, la paraula “Feminisme” hagi perdut el plural que ella sí que feia servir.

Departament d’Empresa i Treball

El nou conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha rebut la cartera de la mà del conseller sortint, Roger Torrent, i ha ironitzat amb el seu anterior pas pel govern de la Generalitat, com a conseller d’Interior sota la presidència de Quim Torra: “Jo sempre agafo conselleries vertiginoses.” Ha dit que és una persona “de dret i d’empresa”, però fill de treballadors. “I en la unió de l’empresa i els treballadors està la possibilitat de l’èxit”, ha dit. Preguntat per qüestions concretes de la seva conselleria, Sàmper ha deixat la porta oberta al salari mínim català. “Competencialment és anar un pas més enllà. Jo no seré qui posi traves a totes aquestes competències que ens puguin arribar”, ha indicat. A més, ha dit que un dels seus objectius serà que les empreses que van traslladar la seu fora de Catalunya durant el 2017 la tornin a dur. Torrent ha lliurat a Sàmper el dossier del Pacte Nacional per a la Indústria 2022 – 2025 i li ha indicat que és el pal de paller de la conselleria.

Departament de Justícia i Qualitat Democràtica

La fins ara consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha fet un traspàs a Ramon Espadaler, ara conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, que diu que l’intercanvi ha estat modèlic. S’han trobat a la seu del departament, al Districte Administratiu, i ha fet èmfasi en la necessitat que aquests relleus democràtics es facin amb normalitat.

Departament de Recerca i Universitats

La consellera entrant de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, i el sortint Joaquim Nadal han fet oficial el canvi de carteres aquest a la seu del departament, a Barcelona. Nadal li ha repassat algunes de les mesures dutes a terme, i n’ha enumerat algunes queden pendents. Han escenificat el traspàs asseguts a taula, només ells dos i envoltats d’alguns dossiers que el que Nadal li ha explicat.

Territori, Habitatge i Transició Ecològica

La nova consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha rebut la cartera a la seu del departament i ha agraït el “traspàs exemplar” de la consellera sortint, Ester Capella. Capella s’ha acomiadat amb tres regals per la nova consellera -dos mapes de Catalunya, una clau i un bus en miniatura- i li ha recordat que l’habitatge és la “joia de la corona”.

Salut

La nova consellera de Salut, Olga Pané, ha elogiat la sanitat catalana en el traspàs de cartera amb el seu antecessor, Manel Balcells. “Els que han vingut abans han fet, tots, el que han pogut; ens han deixat un magnífic sistema de salut. Però un sistema de salut, per magnífic que sigui, sempre necessita anar-se ajustant als canvis i en tenim de molt rellevants”, ha afirmat en unes breus declaracions, i ha destacat l’envelliment de la població com un dels principals reptes. Pané i Balcells han coincidit a assenyalar que Salut, un dels departaments amb més pes de la Generalitat, necessita una feina d’equip que superi mandats: “És una cursa de relleus per als que estimem el sistema sanitari públic de Catalunya”, ha dit el conseller sortint.

Cultura

La nova consellera Sònia Hernández s’ha posat al capdavant del Departament de Cultura mostrant una gran sintonia amb la seva predecessora al càrrec, Natàlia Garriga. Hernández s’ha compromès a donar continuïtat a la feina feta per la conselleria, amb el repte d’arribar al 2% del pressupost dedicat a Cultura de cara l’any vinent. Sobre això, ha afirmat el futur del departament implica consolidar tot allò que s’ha fet fins ara i seguir treballant per l’accés a la cultura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drets Socials i Inclusió

La nova titular de Drets Socials i Inclusió, Mónica Martínez Bravo, ha rebut la documentació de traspàs del conseller sortint, Carles Campuzano, que ha volgut posar l’accent en aquells que els han precedit. Campuzano li ha regalat el llibre ‘El llegat dels consellers de Drets Socials de la Generalitat Republicana” i li ha mostrat una fotografia de família dels consellers des que es va crear el departament el 1988.

Política Lingüística

El nou conseller Francesc Xavier Vila ha engegat la maquinària de Política Lingüística, que fins ara no tenia un Departament propi i depenia del de Cultura. Vila ha dit que assolir aquest rang és “un pas estratègic” que els aportarà més “transversalitat”. El representant polític ha recordat que un dels objectius d’aquesta pròxima legislatura serà concloure el Pacte Nacional per la Llengua. L’ex-consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha estat l’encarregada de portar a terme el traspàs i ha recordat que ha treballat braç a braç amb Vila durant els darrers tres anys, “molt i molt bé”. “La política lingüística no podia quedar en millors mans”, ha assegurat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor