07.09.2024 - 21:40
|
Actualització: 07.09.2024 - 21:42
El govern de Salvador Illa ha estructurat el sottogoverno, les persones que ocuparan la direcció política dels setze departaments, just per sota dels consellers. Són centenars d’alts càrrecs que tindran a les mans el desplegament de les polítiques públiques que aprovi el govern.
En l’estructura dels departaments, just per sota dels consellers i en el segon lloc de l’escala de comandament, hi ha els secretaris. Tots els departaments tenen un secretari general, que fa de mà dreta del conseller i de qui depèn tota la maquinària de la conselleria, i per sota seu, hi ha els secretaris sectorials, dedicats a àrees concretes. En el tercer nivell de comandament, hi ha els directors generals. A més, cada conseller disposa d’un gabinet, amb un equip de suport, que inclou les oficines de secretaria, protocol, comunicació i relacions parlamentàries. Cada conseller també pot nomenar càrrecs de confiança perquè l’assessorin.
En el cas de Catalunya, la direcció de l’administració és substituïda gairebé del tot després de cada canvi de govern. Bona part dels nomenaments del nou govern són vinculats al PSC, tant a escala municipal com nacional, però també hi ha alts càrrecs que es mantenen respecte del govern anterior i especialistes de cada sector.
L’equip del president Salvador Illa
El president Salvador Illa, tot i no dirigir cap departament, també té un equip, amb un gabinet de gestió del president, que inclou comunicació i protocol. Els nomenaments, en aquest cas, estan especialment vinculats al PSC, principalment a l’àrea de comunicació.
El cap de gabinet del president és Eduard Rivas, que fins ara era el batlle d’Esparreguera (Baix Llobregat) i president de la Federació de Municipis de Catalunya. També era secretari de Coordinació Municipal del PSC.
La cap de gabinet de comunicació és Rosa Fernández, periodista formada a Público i Europa Press, que va portar la comunicació de la delegació del govern espanyol i que ara portava la d’Illa. La seva adjunta al gabinet de comunicació és Clàudia Oliver, que fins ara formava part de l’equip de premsa del PSC a Madrid.
El cap de protocol és Óscar García Saldaña, fins ara assessor a l’oficina del cap de l’oposició. També responsable dels actes del PSC i primer secretari de l’agrupació de Cornellà de Llobregat. Elisabet Pérez serà la cap de secretaria d’Illa, amb Rubén Sánchez d’adjunt.
Alhora, ja s’han sabut uns quants assessors directes d’Illa, com ara Rubén Castro, fins ara assessor de comunicació al parlament i ex-membre del gabinet de comunicació del PSC, que serà assessor en polítiques estratègiques. Jonás Corrons, que fins ara treballava a l’equip d’Illa com a primer secretari del PSC, serà assessor del president en la gestió de les xarxes socials.
Departament de la Presidència
Conseller: Albert Dalmau Miranda
El nou conseller de la Presidència, Albert Dalmau, fins ara era el gerent de l’Ajuntament de Barcelona, fet que es fa evident en l’estructura de la direcció política d’aquest departament, que es dedica a donar suport al president i coordinar les polítiques transversals. Bona part dels seus alts càrrecs provenen del consistori barceloní o del món local.
La secretària general, la número 2 del departament, és Eva Giménez, advocada especialista en dret administratiu, urbanístic i ambiental, i en contractació pública i dret local. Actualment és sòcia del despatx RCD, ha estat advocada al Consorci Prat Nord i va ser directora del Departament Jurídic de l’Incasòl. De secretaris sectorials, hi ha el batlle de Pineda de Mar (Maresme) fins ara, Xavier Amor, que és el nou secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran, i el periodista Carles Escolà, fins ara delegat d’Efe a Catalunya, és el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió.
Entre els directors generals trobem Mònica Lafuente, directora general de Coordinació Interdepartamental, un càrrec central. Fins l’any passat era cap de gabinet de la delegació del govern espanyol a Catalunya (2019-2023) i ho havia estat del conseller d’Agricultura (2006-2010). Regidora del PSC a Sant Feliu de Llobregat, havia estat diputada al congrés espanyol, al parlament i regidora a l’Ajuntament de Mollerussa. Per una altra banda, Cristina Farrés, fins ara directora del diari espanyolista digital Crónica Global, associat a El Español, és la directora general de Comunicació.
El primer tinent de batlle de l’Hospitalet de Llobregat d’ençà del 2011, Francesc J. Belver, que va plegar just després de les eleccions catalanes, és el nou director general d’Administració Local. Mònica Belinchón és directora general d’Anàlisi i Prospectiva i prové de la Diputació de Barcelona, en què era assessora a l’àrea de la Presidència. Martina Garcia Frontera, que serà la directora de Relacions Institucionals i amb el Parlament, s’havia incorporat feia tot just un mes com a assessora general de la batllia a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp (Baix Camp).
Dins de la Presidència, també hi ha els directors d’empreses públiques, com ara Joan Rodríguez Teruel, nou director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), professor al Departament de Dret Constitucional de la Universitat de València, que havia treballat de director d’anàlisi dels governs de Maragall i Montilla.
Com a delegats territorials, l’ex-batllessa de l’Hospitalet de Llobregat i actual senadora Núria Marín és la delegada del govern a Madrid. La batllessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, és delegada del govern a Barcelona. La primera tinenta de batllia a la Canonja (Tarragonès), Lucía López Cerdán, és la de Tarragona, el batlle de Camprodon (Ripollès), Xavi Guitart, el de Girona; el batlle de Gelida (Alt Penedès), Lluís Valls, el del Penedès; l’ex-portaveu del PSC i membre de l’executiva, Elia Tortolero, és la delegada del govern a la Catalunya Central. La primera tinenta de batlle a l’Ajuntament de Soses (Segrià), Núria Gil, és la nova delegada del govern a Lleida; la batllessa de Tremp (Pallars Jussà), Sílvia Romero, la de l’Alt Pirineu i Aran; i l’ex-batlle de Sant Jaume d’Enveja (Montsià), Joan Castor Gonell, el de les Terres de l’Ebre.
Respecte del gabinet del conseller, la cap és Mari Carmen Fernández González, fins ara directora de l’oficina de la gerència municipal de Barcelona i col·laborada estreta de Dalmau. El cap de comunicació del departament és Francesc Santiago, fins ara coordinador tècnic de premsa de la batllia de Barcelona i coordinador municipal de la Regata Cultural de la Copa Amèrica. Adriana Mayo, fins ara responsable de comunicació digital del PSC, i que havia ocupat el mateix càrrec a Ciutadans fins el 2021, és la responsable de creativitat de la Direcció General de Comunicació del govern. Finalment, Clara Ribera serà la nova cap del gabinet de Relacions Institucionals.
D’assessors, Dalmau ha nomenat Héctor Mora, politòleg que havia treballat a l’Ajuntament de Barcelona i ara treballava al Teatre Grec. Un altre és Francesc Xavier Ballester, que prové de l’àrea de Comunicació de l’Ajuntament de Molins de Rei (Baix Llobregat). Un dels nomenaments més mediàtics ha estat el de Yolanda Collboni Cuadrado, germana del batlle de Barcelona, que treballava en una productora de televisió; Sergio Pérez-Diáñez, assessor de comunicació digital del PSC al parlament, és a partir d’ara assessor del seguiment de l’acció de govern. Per una altra banda, Joan Rueda continua al govern i serà assessor de comunicació. Havia estat cap de premsa del vice-president Jordi Puigneró (Junts) i director de Comunicació dels consellers Juli Fernández i Ester Capella (ERC).
Núria Asensio serà assessora de seguiment de l’acció de govern; Pol Rovirosa, assessor del president Pere Aragonès en comunicació internacional, farà ara d’assessor en polítiques internacionals; i Raúl Izquierdo, fins ara tècnic a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, és el nou assessor en projectes i estratègies.
Departament d’Economia i Finances
Consellera: Alícia Romero Llano
El secretari general del Departament d’Economia i Finances i número 2 de Romero és Juli Fernández, fins ara batlle de Palafrugell (Baix Empordà), que ha estat també diputat al congrés espanyol (2008-2011) i al parlament (2012-2015).
De secretari sectorial hi ha Francesc Trillas, d’Afers Econòmics i Fons Europeus. Doctor en economia per l’Institut Universitari Europeu de Florença, va ser regidor de Barcelona entre el 1991 i el 1995 i va fundar l’entitat Federalistes d’Esquerres.
La cap de gabinet de la consellera és Cristina González, fins ara cap de gabinet de l’oficina del cap de l’oposició –també ho havia estat de la de Miquel Iceta. El cap de comunicació del departament és Pep Taberner, fins ara director de comunicació del PSC. La seva adjunta serà Almudena Cascallana, que també era dins la comunicació dels socialistes i que abans havia format part de la delegació espanyola. Olivier González és el cap de protocol i fins ara feia la mateixa funció a la delegació del govern espanyol i abans al FC Barcelona (2015-2021). Finalment, Maria Pilar Lara Cardeña, fins ara secretària de direcció al PSC, és la nova cap de secretaria.
Departament d’Interior i Seguretat Pública
Consellera: Núria Parlon i Gil
La mà dreta de Parlon al departament, com a secretari general, és Tomás Carrión, fins ara director de Serveis de Seguretat Ciutadana, Espai Públic i Medi Ambient a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i vinculat a aquest ajuntament d’ençà del 1988. Bona part dels nomenaments del departament de Parlon han estat vinculats amb la ciutat de què ha estat batllessa del 2009 a enguany.
De directors generals, hi ha un dels nomenaments més mediàtics, el de Josep Lluís Trapero, que serà director general de la policia. Comissari en cap dels Mossos dues vegades, la primera va ser destituït amb l’aplicació de l’article 155 el 2017. S’havia encarregat de la gestió dels atemptats del 17-A i del Primer d’Octubre. La segona vegada, Joan Ignasi Elena (ERC) va considerar que no encaixava amb el model que volia impulsar. Com a directora general d’Administració de Seguretat han nomenat Juana Ricardo Hoyos, fins ara tècnica a l’Oficina Antifrau de Catalunya i lletrada de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
El cap de gabinet del departament és Esteve Serrano, que fins ara ha estat primer tinent de batllessa a Santa Coloma de Gramenet, també és secretari d’Organització del PSC a la ciutat i primer secretari de la Federació Barcelonès Nord. El cap de comunicació és Carles Mestres, que també prové de l’Ajuntament de Santa Coloma, i Goyi Salgado, que era coordinadora del gabinet de la batllessa de Santa Coloma de Gramenet, és la nova cap de protocol.
Departament de Justícia i Qualitat Democràtica
Conseller: Ramon Espadaler Parcerisas
La secretària general del departament és Maite Casado Cadarso, que fins ara ocupava el càrrec de gerent de Seguretat, Prevenció i Convivència a l’Ajuntament de Barcelona. Dels secretaris sectorials, la de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima és Elena Pérez Fernández, fins ara directora de Serveis de Gestió i Relacions Laborals a l’Ajuntament de Barcelona.
Entre els directors generals hi ha Xavier Menéndez i Pablo, de Memòria Democràtica. Sobretot ha fet de museòleg i fins ara era director del Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona.
El cap de gabinet serà Jordi Miró Meix, que abans feia la mateixa funció per al tinent de batlle de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, que és d’Units per Avançar, el mateix partit que Espadaler. El director de comunicació és Xavier Viejo, fins ara director de comunicació d’Units per Avançar i ex-cap de premsa d’Unió Democràtica de Catalunya amb Josep Antoni Duran i Lleida al capdavant. La cap de protocol és Montserrat Ribas, que ha treballat en aquest àmbit a la Generalitat d’ençà del 1986; la nova directora de Relacions Institucional és Laura Méndez, que ja havia col·laborat amb Espadaler quan era conseller, i la cap de secretaria és Maria Àngels Casas.
Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica
Consellera: Sílvia Paneque i Sureda
El secretari general, número 2 d’aquest departament, que ha estat titllat de “superconselleria” pel gran nombre d’àrees que engloba, serà Jordi Terrades, secretari nacional del PSC de Territori, Infrastructures, Energia i Medi Ambient i diputat entre el 2004 i el 2024.
Entre els secretaris sectorials, hi trobem Manel Nadal, nou secretari de Mobilitat i Infrastructures, que ja va exercir el càrrec de secretari de Mobilitat entre el 2003 i el 2010 al Departament de Política Territorial i Obres Públiques; també presidirà la comissió de seguiment del traspàs del servei de Rodalia. L’ornitòleg i naturalista Jordi Sargatal, ex-director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, és el secretari de Transició Ecològica, el diputat fins ara i ex-batlle de l’Escala (Alt Empordà) Víctor Puga és el nou secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana; i l’arquitecta i especialista en rehabilitacions Lidia Guillén és la secretària d’Habitatge.
Entre més càrrecs, a la primera reunió del nou govern, es va ratificar Pere Macias com a comissionat del traspàs del servei de Rodalia. L’actual subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Santiago Castellà, senador del PSC entre el 2020 i el 2023, és el nou president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, i també s’ha creat la figura del comissionat de la llei de barris, que recaurà en Carles Martí, ex-senador i ex-tinent de batlle de Barcelona, conegut per haver dirigit la federació local de la formació i per haver estat primer tinent de batlle de Jordi Hereu, actualment ministre espanyol. En canvi, entre tots aquests nomenaments, Isaac Peraire, l’actual director de l’Agència de Residus de Catalunya i ex-batlle de Prats de Lluçanès, designat per Pere Aragonès, ha demanat de ser destituït amb el canvi de govern.
Com a cap de gabinet de la consellera hi ha Rafael Moya. Primerament, havien nomenat Alfons Jiménez, parella de Paneque, però finalment hi va renunciar. Moya era fins ara primer tinent de batlle a l’Ajuntament de Badia del Vallès (Vallès Occidental) i regidor d’urbanisme. La cap de comunicació serà Esther Domingo, que era cap de gabinet de la batllia de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) i havia estat cap de premsa del PDECat i cap de comunicació d’Ensenyament durant els governs dels presidents Artur Mas i Carles Puigdemont. El cap de protocol és Quim Lladó, fins ara cap de comunicació a la delegació de la Generalitat a Girona, que havia estat cap de protocol del Departament de Política Territorial amb el conseller Joaquim Nadal (2007-2010). La cap de secretaria és la periodista Paula Vilarrassa, fins ara cap de gabinet de l’Ajuntament de Roses (Alt Empordà).
D’assessors, la consellera ha nomenat Cristina López com a assessora en Acció Institucional, i María Consuelo Prados, com a assessora en Polítiques Transversals.
Departament de Salut
Consellera: Olga Pané Mena
El secretari general del Departament de Salut és Narcís Pérez de Puig, jurista especialitzat en sanitat que d’ençà del 2015 era cap de l’assessoria jurídica del Consorci del Parc de Salut Mar de Barcelona. Fins a l’abril, la consellera Pané mateixa era gerent del Parc de Salut Mar, que engloba, entre més centres, l’Hospital del Mar, l’Hospital de l’Esperança i l’Hospital de Salut Mental Emili Mira.
De secretaris sectorials, Esteve Fernández Muñoz és el de Salut Pública. Treballava d’ençà del 2001 a l’Institut Català d’Oncologia i actualment era el cap del Programa de Prevenció i Control del Càncer i director del Centre Col·laborador de l’OMS per al Control del Tabac. Serà el responsable d’engegar l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Per la seva banda, entre els directors d’empreses, Montserrat Figuerola és la nova presidenta de l’Institut Català de la Salut (ICS). Especialista en medicina interna, entre el 2016 i el 2023 va ser la gerent a l’àrea metropolitana sud de l’ICS.
Montserrat Pérez és la cap de gabinet de la consellera. Pérez havia estat cap de gabinet de Núria Marín a l’Hospitalet de Llobregat i tinenta de batlle a Cornellà de Llobregat i ara treballava d’assessora de serveis generals i transició digital a la Diputació de Barcelona. El cap de comunicació és Abraham del Moral, ara cap de premsa de l’Hospital de Sant Pau; el cap de protocol és Francesc Xavier Ponsa, que ocupa aquest càrrec d’ençà del 2018 i que durant molts anys havia estat cap de protocol d’Interior, i el cap de relacions institucional és Albert Arisó, professor de l’Escola d’Administració d’Empreses. La cap de secretaria, Rosaura Vela, es manté al càrrec, i la cap de Planificació i Comunicació Estratègica és María José Pérez Sempere, que havia estat tècnica del Servei Català de Salut.
Departament d’Educació i Formació Professional
Consellera: Esther Niubó Cidoncha
La secretària general, número 2 del departament, és la pedagoga Teresa Sambola, que fins ara era coordinadora de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona. Entre els secretaris sectorials, Josefa Beltran, que fins ara ocupava la subdelegació del govern espanyol a Barcelona, és la nova secretària de Millora Educativa; aquesta secretaria al govern anterior duia el nom de Polítiques Educatives. L’ex-regidor de Tarragona Francesc Roca, professor de formació professional retirat, que va ser proposat pel PSC per al grup d’experts per a millorar els resultats de les proves PISA, és el nou secretari de l’Àrea de Formació Professional.
En el cas dels directors generals, Josep Maria Garcia és el nou director general de Professorat i Personal de Centres Públics. Mestre de professió, ha fet d’inspector d’Educació als Serveis Territorials de Girona i és president de l’Associació d’Inspectores i Inspectors d’Educació de Catalunya (AIEC). Susana Tarapiella Carreño, fins ara directora de l’escola Edumar de Castelldefels, és la directora general d’Educació Inclusiva, i Laura Brunet, fins ara cap del gabinet tècnic de la secretaria executiva d’Acció, l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana, és la directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa.
La cap de gabinet de la consellera és Nélia Martínez, fins ara regidora del PSC a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat. El cap de comunicació és Miquel Rosselló, que fins ara treballava a Dorna Sports, empresa que organitza el mundial de MotoGP, i anteriorment havia estat al gabinet de premsa del PSC. La politòloga Laura Vidal, tècnica d’actes públics del PSC, és la nova cap de protocol. Mireia Bel, que fins ara assessorava l’Ajuntament de Barcelona, és cap de relacions institucionals, i Mercedes López és la cap de secretaria.
Niubó també ha nomenat Regina Navarro, que treballava de tècnica de comunicació digital a l’Ajuntament de Barcelona, com a assessora en estratègia de comunicació.
Departament de Drets Socials i Inclusió
Conseller: Mònica Martínez Bravo
El secretari general del departament és Raúl Moreno, que era diputat i secretari de Polítiques Socials del PSC. Dels secretaris sectorials, la d’Afers Socials i Famílies és Carolina Homar Cruz, que fins ara era a l’Ajuntament de Gavà (Baix Llobregat) d’assessora en l’àmbit dels serveis a les persones. Teresa Llorens, diputada al congrés espanyol i primera tinenta de batlle a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (Garraf), és secretària d’Infància, Adolescència i Joventut.
Entre els directors generals, José Manuel Gil Maneses és el de Provisió de Serveis de Drets Socials. Fins ara ocupava la gerència de la Casa Asil de Sant Andreu de Palomar (Barcelona) i havia coordinat la Creu Roja a Catalunya. Anna Vila i Rull, fins ara subdirectora general d’Anàlisi i Programació de la Direcció General de Serveis Socials, és la directora general de Serveis Socials. Jaume Romero, que coordinava el servei de mediació a Santa Coloma de Gramenet, és director general d’Acció Cívica i Comunitària. Clara Quirante, que fins ara coordinava la política institucional de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), és directora general de Joventut, i David Moya, que era fins ara director de l’Observatori de Dret Públic-IDP Barcelona i coordinava el Grup d’Estudis sobre els Drets dels Immigrants, és el nou director general de Migracions, Refugi i Antiracisme.
Com a cap de gabinet de la consellera hi ha Mireya Fuente, que havia estat al gabinet d’Illa quan era ministre de Sanitat espanyol i que havia fet de secretària del govern alternatiu de Catalunya. El director de comunicació és el periodista Jordi Caupena, com a cap de protocol continua Sergi Sabaté després d’haver-ho estat amb Carles Campuzano; Raquel López Hurtado, cap del PSC a Badalona, és la cap de relacions institucionals, i Mercè Adrover n’és la cap de secretaria.
Departament d’Empresa i Treball
Conseller: Miquel Sàmper Rodríguez
El nou secretari general del departament és Pol Gibert, fins ara diputat del PSC i número 2 dels socialistes a Sabadell. Entre els secretaris sectorials, hi ha Jaume Baró, fins ara director executiu d’Empresa i Emprenedoria a Barcelona Activa, que és secretari d’Empresa i Competitivitat, i Maria Galindo, fins ara cap d’innovació per al sector públic del centre tecnològic i2CAT, que assumeix la secretaria de Polítiques Digitals.
Entre els directors generals, Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT, és la nova directora general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral; Cristina Lagé, responsable de Diversitat, Inclusió i Igualtat a l’Ajuntament de Sant Sebastià (País Basc), és la directora general de Turisme, i Ricard Bellera, fins ara secretari de Treball i Economia a CCOO a Catalunya, és el director general de Diàleg Social, una direcció nova.
De cap de gabinet del conseller, hi ha Xavi Salvatella, que fins ara era director de Comunicació i Publicacions del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i abans havia estat director de comunicació del RCD Espanyol. El seu adjunt és Emili Alberich, vinculat a CDC i el PDECat, que havia estat al gabinet de Josep Rull quan era conseller. El cap de comunicació és Marc Homedes, fins ara cap de premsa de Protecció Civil, que havia estat cap de comunicació d’Interior amb Sàmper de conseller. De cap de protocol continua Paula Mercadé, que havia estat al parlament, Òmnium Cultural i el Punt Avui, i la nova cap de relacions institucionals és Marta Esquius, fins ara assessora jurídica de la síndica de greuges de Sabadell. La cap de secretaria és Montserrat Comas.
D’assessors, Laura Nicolás, que fins ara era cap de comunicació de Recerca i Universitats amb Joaquim Nadal, assessorarà en projectes de comunicació i Roger Rosich, fins ara assessor de Campuzano, continua com a assessor de Polítiques Sectorials.
Departament d’Igualtat i Feminisme
Consellera: Eva Menor Cantador
La secretària general, és a dir, la número 2 del departament, és Sònia Guerra, diputada al congrés espanyol i responsable de l’Institut Catalana de les Dones. De secretaris sectorials, han nomenat Georgina Pol, primera tinenta de batlle a l’Ajuntament de Sant Just Desvern (Baix Llobregat), com a la nova secretària d’Igualtat, i també Yolanda Ferrer Polo, regidora a Rubí entre el 2019 i el 2013 i fins ara treballadora social al Servei d’Informació i Atenció a les Dones del mateix municipi, com a nova secretària de Feminismes.
La cap de gabinet és Mar Medina, fins ara cap de gabinet de Menor quan era batllessa de Badia del Vallès, i la cap de comunicació és Irene Jezabel, fins ara cap de gabinet de la batllia de Cervelló (Baix Llobregat), que havia exercit durant quinze anys de directora de comunicació del PSC del Baix Llobregat.
Departament d’Unió Europea i Acció Exterior
Conseller: Jaume Duch Guillot
La mà dreta de Duch, com a secretària general, és Lorena Elvira, fins ara cap de gabinet tècnic d’Educació. Anteriorment, havia treballat a la Comissió Europea com a responsable legal a la Direcció General de Desenvolupament Internacional i Cooperació – EuropeAid i responsable de desenvolupament i cooperació internacional de la Delegació de la Unió Europea davant les Illes Salomó i Vanuatu. Pau Mas continua de director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis.
De cap de gabinet del conseller hi ha Anna Maria González Montes, que ja era al departament com a directora del programa de suport al cos consular establert a Catalunya i entre el 2015 i el 2019 va treballar a la delegació del govern davant la Unió Europea. El cap de comunicació és Adrià Attardi, periodista de Catalunya Ràdio, que havia treballat de redactor i guionista a Lo de Évole i Salvados, de Jordi Évole, i la cap de protocol és Maria Jové, fins ara part de l’equip de protocol de la Presidència. Isabel Moya continua de cap de secretaria.
Departament de Recerca i Universitats
Consellera: Núria Montserrat Pulido
El secretari general del departament és Oriol Escardibul, fins ara gerent de la UPF, professor d’economia i que ja havia fet de vice-rector d’Economia i gerent a la UB. La consellera Montserrat Pulido és bioenginyera i professora d’investigació de la Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats (ICREA), sense afiliació política amb el PSC, i justament aquest és un dels departaments que té més continuïtat respecte del govern anterior.
La cap de gabinet és Neus Fornells, que ja ho era amb el conseller Joaquim Nadal. Abans va ser directora adjunta del conseller d’Educació amb Josep Bargalló. També continua Georgina Cardona Isus com a cap de relacions institucionals; abans havia estat assessora parlamentària al senat i cap de relacions institucionals d’Acció Exterior. La cap de protocol és Montserrat Campos i la cap de secretaria és Montserrat Lluch.
També continua Marina Massaguer, filòloga i sociolingüista, que assessora en polítiques i estratègies lingüístiques.
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Conseller: Òscar Ordeig i Molist
La secretària general del departament és Cristina Massot, que fins ara era subdirectora general d’Indústries Agroalimentàries del mateix departament. Respecte dels secretaris sectorials, la secretària d’Alimentació és Rosa Cubel, que havia estat directora de Transferència Tecnològica i Innovació a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i directora general d’Agricultura i Ramaderia. I com a director general de Política Marítima i Pesca Sostenible han nomenat Antoni Espanya Forcadell, que ha estat regidor a Amposta (Montsià) i fins ara era el cap del servei de Costes de la demarcació de Tarragona.
Bona part de l’equip del gabinet del conseller Ordeig, primer secretari de la Federació del PSC de Lleida, Pirineu i Aran, té vincles amb Ponent i el Pirineu. El cap de gabinet és Miguel Almansa, de vint-i-sis anys, amb un màster en direcció financera, i que a les eleccions catalanes va ser el número 5 a les llistes del PSC per Lleida en nom d’Unitat d’Aran. La cap de comunicació és Cecília Hill-Ibáñez, fins ara assessora de comunicació dels socialistes a la Diputació de Lleida i número 10 a les llistes. El cap de protocol és Jordi Jiménez, ex-regidor a Gavà i fins ara cap de protocol a l’Ajuntament de Lleida, i la cap de relacions institucionals és Míriam Farré, que era directora d’innovació a l’empresa TCP grup. Sandra Gabaldà continua com a cap de secretaria.
Departament d’Esports
Conseller: Berni Álvarez Merino
El secretari general i mà dreta d’Álvarez en aquest departament nou és Abel García, fins ara regidor a Berga (Berguedà) i ex-assessor d’esports de la Diputació de Barcelona. Entre els directors generals, Carme Bastida ha estat nomenada directora del Consell Català d’Esports. D’ençà de l’any passat era gerent municipal de l’Ajuntament de Premià de Mar (Maresme).
El cap de gabinet és Nicolàs García, fins ara gerent del Consell Comarcal del Tarragonès. La cap de comunicació és Judith Masià, que fins ara era assessora al gabinet de la Presidència del Consell Superior d’Esports, i la cap de protocol és Gemma Huerta, que aquests darrers nou anys havia estat a l’equip de protocol al FC Barcelona.
Com a assessora d’Esports i Activitat Física s’ha nomenat Teresa Fuster Amades, vice-presidenta del Club Gimnàstic de Tarragona, responsable d’Infrastructures i d’Esports i Voluntaris als Jocs del Mediterrani del 2018 i campiona del món de gimnàstica rítmica a Atenes l’any 1991.
Departament de Cultura
Consellera: Sònia Hernández Almodóvar
El secretari general del departament és Josep Maria Carreté, que era fins ara gerent de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural. Ha estat vinculat professionalment al Parc Arqueològic de les Mines Prehistòriques de Gavà, al Museu de Gavà, i al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
La consellera Hernández Almodóvar ha estat aquests darrers dos anys directora general del Patrimoni Cultural d’aquest mateix departament i ha fet uns nomenaments més tècnics sense vinculació amb el PSC. La cap de gabinet és Maria Álvarez, que d’ençà del 2011 treballava a Aigües de Barcelona, on va coincidir amb la consellera, antiga directora d’Acció Social de la companyia. La cap de comunicació és Mireia Collado, que fins ara ocupava aquest càrrec a l’Agència Catalana de Patrimoni i havia estat cap de premsa del MACBA. El cap de protocol és Andreu Lallana, que ha ocupat aquest càrrec al Departament d’Acció Exterior en dues etapes (2016-2017; 2023-2024) i també a Cultura (2018-2022), i el cap de relacions institucionals és Jordi Lon, fins ara assessor de projectes estratègics i polítiques culturals del gabinet de la consellera de Cultura. Finalment, la cap de secretaria és Marta Merino.
Departament de Política Lingüística
Conseller: Francesc Xavier Vila Moreno
El secretari general d’aquest departament nou és Joan Santanach Suñol, professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB, i que d’ençà del 2021 era delegat del rector per a Política Lingüística i Publicacions.
El conseller Vila Moreno també té un perfil tècnic, de fet, es podria dir que es manté al càrrec, atès que amb el govern anterior era secretari de Política Lingüística del Departament de Cultura i ara, després d’haver passat de secretaria a departament, n’és el conseller.
La cap de gabinet és Montserrat Sendra, sociolingüista i doctora en filologia catalana que ha estat assessora lingüística i ha exercit de tècnica de planificació lingüística a la Generalitat. El cap de comunicació és Arnau Rius, professor i historiador, que ha treballat al Parlament Europeu; la cap de protocol és Estefania Ruiz, que fins ara ocupava el mateix càrrec al Departament de Justícia i havia estat cap de Comunicació i Relacions Institucionals a l’Institut Català de Finances, i la cap de secretaria és Ana Navarro.