20.02.2023 - 19:50
|
Actualització: 20.02.2023 - 22:56
Les exportacions catalanes han crescut d’un 17,9% el 2022 i han assolit els 94.927 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica, segons càlculs d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball– d’acord amb les dades publicades pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme espanyol. “El sector exportador català creix malgrat les dificultats evidents en un context global molt complex, això ens fa ser més resilients i optimistes de cara al futur”, ha dit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que també afirma: “Assolim la xifra més alta de la sèrie històrica pel que fa a les vendes a l’exterior i augmentem també la base d’empreses exportadores: és una gran notícia des del punt de vista de l’estructura econòmica de país i del potencial per als anys vinents.”
Sortosament, el sector exportador català no ha fallat en un any molt difícil per a les empreses. De fet, el creixement de les exportacions a Catalunya durant el 2022 ha estat superior al del conjunt del comerç exterior mundial, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa en el 3,5%. Segons els càlculs d’ACCIÓ, si s’analitza un període de temps més llarg, en els darrers deu anys, les exportacions catalanes han crescut de manera ininterrompuda, només amb l’excepció del 2020 a causa dels confinaments per la pandèmia. Durant aquesta darrera dècada, les vendes de Catalunya a l’exterior s’han incrementat d’un 61%.
Cal tenir en compte que les dades proporcionades per Indústria són amb preus corrents, precisament en un any en el qual la inflació ha estat molt important. Segons dades provisionals de l’INE, podem estimar una mitjana al voltant del 14% en els preus a l’exportació, la qual cosa no elimina la xifra rècord que han assolit, globalment, les vendes catalanes a l’exterior, també en volum global.
Com s’ha arribat a aquesta xifra? Què han fet les empreses catalanes? Ens respon Joan Tristany, director general d’AMEC. “El 2022 es van registrar 17.469 empreses catalanes exportadores regulars, la xifra més alta de la sèrie històrica i un 2,2% més que no pas l’any anterior.” I afegeix tot seguit: “Comptem amb gran quantitat d’empreses industrials catalanes que, tot i que no són gaire conegudes, són referents en el seu nínxol a escala global. A aquestes empreses, que exporten de fa molts anys, se sumen projectes empresarials que ja neixen amb afany exportador. Anys enrere, les empreses es consolidaven primer en el seu àmbit territorial i després exploraven altres mercats. Ara, des del primer any, ja busquen quins mercats els poden ser més atractius. Això és una mostra de la maduresa de la internacionalització de la nostra economia.”
La maduresa i l’afany de créixer són dues qüestions cabdals que no han deixat mai d’existir, però que aquests darrers anys han arribat a molts més sectors. “Les dades ens expliquen com creixen les exportacions en tots els sectors, un reflex de la bona salut d’una economia diversificada i que continua en creixement”, comenta Tristany.
I subratlla una qüestió que és molt important i necessària d’ara endavant: “Jo destacaria la voluntat de col·laboració publico-privada que es va establint. Una mostra va ser la darrera Setmana de la Internacionalització, que va comptar amb la presència de tots els agents que treballem per a la internacionalització de les empreses catalanes. Aquesta col·laboració també s’ha reflectit en el Pacte Nacional per la Indústria i en la definició de nous instruments per a la competitivitat de la nostra indústria.”
Em sembla una raó fonamental i tant de bo que es mantingui i no deixi de créixer. Els tres sectors tradicionals han tornat a situar Catalunya com a capdavantera a l’estat espanyol, amb un 24,4% del total d’exportacions fetes. Les vendes catalanes a l’exterior van correspondre principalment a productes químics (30,0% del total català, i van augmentar el 19,8% interanual), seguides de béns d’equip (15,8% del total, i van pujar el 12,5%) i alimentació, begudes i tabac (15,6% del total, amb un creixement del 15,2% interanual).
Precisament aquest matí el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat les dades del sector agroalimentari, i han destacat que Catalunya havia superat per primera vegada els 14.000 milions d’euros en les seves exportacions, amb un augment d’un 15,30% en valor, en comparació amb les dades del 2021. El decreixement en volum (-4,23%) respon a l’impacte de la baixa producció del sector de la fruita i horta (a causa de factors climatològics) i dels cereals i molineria (directament afectats pel conflicte d’Ucraïna i emprats el 2022 per a autoconsum). De fet, si es deixen de banda aquests dos sectors, les exportacions del sector agroalimentari es mantenen en volum (+0,17%). En aquest sentit, hem de recordar que, segons l’INE, els preus a l’exportació del sector alimentari han crescut al voltant d’un 20% el 2022.
“Els aliments catalans són demandats fora de les nostres fronteres i cada vegada més empreses catalanes estan en condicions d’oferir productes d’altíssima qualitat que competeixen d’igual a igual amb una oferta global altament exigent”, ha afirmat en la presentació de les dades la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. “Aquestes dades posen de manifest que Catalunya és una potència exportadora en aliments i begudes en l’àmbit mundial, per davant de països com Portugal, Grècia, Perú, Colòmbia, Suècia o el Japó”.
Durant la presentació, s’han fet públiques una sèrie de dades que convé destacar. S’ha comentat que el sector agroalimentari impulsa el conjunt de les exportacions catalanes i es manté com a motor de l’economia catalana. Cal recordar que, amb un pes global de 43.088 milions d’euros, el sector representa el 19,2% del PIB català. Prova d’això és que un euro de cada set exportats per Catalunya provenen de les exportacions agroalimentàries (15,6%).
La segona dada, molt ressenyable tenint en compte que l’alimentació és clau per a un país, com ens ha demostrat la pandèmia, és que Catalunya manté el superàvit comercial agroalimentari que va aconseguir per primera vegada el 2019. El 2022 s’ha col·locat en una taxa de cobertura del 104,86%, gràcies, en part, a la millora de l’eficiència i a la millora competitiva de les empreses del sector.
La tercera és que Catalunya torna a encapçalar el comerç exterior agroalimentari de l’estat espanyol i exporta aliments per sobre de la mitjana del conjunt de l’estat (+13,2%) i del conjunt de la Unió Europea (+11,8%). I, a més, les vendes de productes agroalimentaris catalans a l’exterior durant el 2022 representen gairebé una quarta part del total de les exportacions agroalimentàries de tot l’estat, el 22,2%.
Finalment, una quarta dada que potser és desconeguda per la majoria de la ciutadania, apunta a l’extensió geogràfica dels nostres productes. El nombre de països als quals s’exporta es manté estable (198). França continua essent el primer país receptor, mentre que Itàlia passa a ser la segona destinació, superant la Xina, que se situa en tercera posició, seguida d’Alemanya, Portugal i Regne Unit. Quant a l’esforç del sector en circumstàncies molt complexes, cal destacar el nombre d’empreses exportadores del sector agroalimentari, atès que a final del 2022 Catalunya té un 4,9% més d’empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, quatre anys consecutius de vendes a l’exterior) i arriba a les 2.905.
En definitiva, crec que el balanç del 2022 de les exportacions és molt positiu a Catalunya. Només cal esperar que les coses es vagin normalitzant a tot arreu i que enguany segueixi la mateixa tendència, cosa, que, en principi no sembla gens fàcil. Però tampoc ho semblava el 2022…