Com serà la reobertura de les escoles a Catalunya? Grups estables i més reduïts, màscares i entrades esglaonades

  • El pla d’obertura de les escoles preveu menys alumnes per grup, 500.000 proves en dos mesos i l'ús obligatori de mascarà als més grans de dotze anys

VilaWeb
Redacció
30.08.2020 - 13:13
Actualització: 31.08.2020 - 12:36

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, han presentat avui el pla perquè els centres escolars puguin tornar a obrir el mes entrant. Ahir Torra ja va concretar les tres grans mesures: ‘El pla d’obertura de les escoles preveurà una baixada de les ràtios, farem 500.000 proves en dos mesos i la màscara serà obligatòria segons el risc.’ Però avui els consellers han ampliat les explicacions.

‘En cap cas no es preveu un tancament general d’escoles com es va fer el curs passat’. Així de clara ha estat la consellera de Salut en referència a un possible tancament generalitzat. Però també ha advertit que hi haurà casos de covid-19 a les escoles, ‘perquè l’epidèmia és aquí, hi ha transmissió comunitària’. Per això recorda que el pla preveu com tractar-los.

‘Al curs 2020-2021 tenim més personal docent que mai. Tenim un pla d’educació digital amb una aportació contundent. Tenim un pla de millores educatives per a treballar amb els alumnes més vulnerables que han patit més el confinament’ ha dit Bargalló. I ha remarcat que el que per ells l’objectiu fonamental és garantir el dret de tots els infants de rebre una educació. ‘Que l’epidèmia no trenqui la formació d’una generació’.

Menys de vint alumnes per aula

El pla preveu que a totes les classes de primària hi hagi menys de vint alumnes. A la secundària i al batxillerat, els grups també seran més reduïts del que és habitual, però poden arribar a ser fins de trenta alumnes. ‘Quan no sigui possible per la tipologia dels centres, es prendran mesures preventives extra’, va explicar ahir Torra.

Però els consellers han remarcat que el més important és que hi hagi grups de convivència estables d’alumnes i mestre, no tant el número exacte. ‘És el mateix que recomanem a la societat en general, que tot el que fem ho fem amb bombolles de convivència’, diu Vergés.

Bargalló ha insistit que el més important es quan els grups estables puguin tenir contacte entre ells -com a les entrades i sortides, al pati o al menjadors’hauran de mantenir les distàncies i esglaonar-se. ‘Els grups estables poden menjar sense distància, però entre diferents grups estables hauran de mantenir distància. També s’hauran de modificar altres qüestions com els usos col·lectius de setrills, paneres i altres.’

En el cas de les activitats extraescolars, fora dels seus grups estables, s’hauran de mantenir la distància, utilitzar la màscara i rentar-se sovint les mans.

La neteja serà molt important. Es reforçaran els serveis de neteja, que habitualment fan torns nocturns però el curs vinent també en faran diürns. La ventilació de les aules també prendrà una especial rellevància: ‘Si la classe ha de durar 55 minuts en comptes d’una hora perquè es pugui ventilar, s’haurà de fer’.

Bargalló ha afirmat que tot i la prioritat és fer classes presencials, els centres han estudiat fórmules mixtes en línia i presencial a partir de 3r d’ESO.

500.000 proves a les escoles

Així mateix, han anunciat que es farien 500.000 proves de detecció a les escoles i instituts de Catalunya entre el 15 de setembre i el 15 de novembre. Segons Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, amb la intenció de continuar fent campanyes intensives de proves a la població, se’n farien a l’escola. Els criteris a l’hora de decidir a qui es faran les proves seran epidemiològics. A banda, el Departament d’Educació també establirà criteris de caràcter sòcio-econòmic i moltes vegades aquests dos criteris coincidiran.

La consellera de Salut ha explicat que les proves en massa es faran en dues etapes: Del 15 de setembre al 9 d’octubre preveuen fer 8.000 PCR al dia, i del 10 d’octubre al 15 de novembre 20.000 PCR al dia.

Les proves es faran al personal docent, administratiu i auxiliar, alumnes i famílies. Els encarregats de fer-les seran uns equips mòbils d’unes quatre persones que estaran supervisats per un grup mixt d’Educació i Salut.

Màscara obligatòria de dotze anys en amunt

El govern imposarà l’ús obligatori de màscares als alumnes de més dotze anys. Als que en tenen entre sis o dotze anys l’hauran de dur en els espais amb més risc de contagi o quan ho requereixin les dades epidemiològics. Per sota de sis anys, no es farà ús de màscares.

Entrades i sortides esglaonada

L’entrada i sortida dels centres i al pati s’hauran de fer de manera esglaonada i en grups. De fet, tota la docència es farà sota l’esquema de grups estables. ‘Cada centre ha estat al juliol preparant el seu propi pla, que al començament de setembre ha de ser debatut i aprovat pels consells escolars’, afegeix.

Per això, el conseller Bargalló ha anunciat que hi haurà canvies en els horaris i en la mobilitat urbana del entorn dels centres.

Vergés ha afegit: ‘La higiene de mans és cabdal. S’haurà de fer abans i després d’arribar a l’escola, abans i després d’anar al pati, abans i després de menjar, abans i després d’anar al lavabo… És molt important’.

Prendre la temperatura

Les escoles i instituts hauran de prendre la temperatura als alumnes, de la manera que cada centre determini. Però a més Vergés ha demanat que és molt important el paper de les famílies: ‘El control de símptomes és clau per frenar els contagis. Cal que les famílies estiguin pendents de la salut dels nens i si cal, que no els portin a classe’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor