08.10.2019 - 21:50
La diada del Nou d’Octubre arriba en un moment políticament delicat al País Valencià. La victòria de les esquerres a les eleccions valencianes va servir per a atènyer un segon acord del Botànic entre el PSPV, Compromís i Unides Podem, però el problema del finançament es manté. La coexistència d’un govern del PSOE a Madrid, ara en funcions, i un d’encapçalat pel PSPV a València fa que el finançament origini tensions entre els socis de govern, perquè Compromís i Unides Podem consideren que en aquesta qüestió Ximo Puig no és prou exigent amb Pedro Sánchez. El primer Botànic va viure de la il·lusió de fer fora el PP de la Generalitat, després de dos decennis, però el segon Botànic ha de demostrar amb accions polítiques concretes que té recorregut en el futur. Ara ja no n’hi ha prou de refer allò que el PP va desfer.
El País Valencià necessita finançament i infrastructures com el corredor mediterrani. I també que es pagui el deute històric. Tres punts que són a l’agenda de Ximo Puig però que els seus socis li reclamaran amb concrecions. Ara com ara, en aquestes tres matèries el resultat és el mateix que si governés el PP a Madrid i això el president Puig no s’ho pot permetre si vol mantenir l’estabilitat del Consell. La proximitat de les eleccions espanyoles ha agreujat aquestes tensions, perquè cada partit vol marcar el seu perfil.
El nacionalisme valencià encara ha de pair la coalició de Compromís amb Més País, la formació d’Íñigo Errejón per a les eleccions espanyoles. Tot i que Compromís hi concorrerà amb les seves sigles i fixarà el seu programa sobiranament, no deixa de ser una supeditació a una formació política espanyola. El Bloc accepta la coalició com un acte de pragmatisme, després de veure com l’escó de Joan Baldoví a les eleccions del 28-A perillava. També és una manera de frenar un pacte amb Unides Podem, l’opció preferida d’Iniciativa pel País Valencià, la formació de Mónica Oltra. Amb aquest experiment, Compromís espera obtenir tres escons, dos per València i un per Alacant.
El lema de la manifestació de la Comissió Nou d’Octubre és ‘El país que volem’, per pressionar el Botànic a triar entre una estratègia valencianista i una de submissió al PSOE. El PSPV ja no forma part de la Comissió, però Compromís i Unides Podem sí. Quan se’n van anar els socialistes, acompanyats de la UGT, la comissió va debatre si calia continuar convocant la manifestació. La conclusió del debat va ser afirmativa, perquè les entitats que la configuren veuen necessari de continuar pressionant el Botànic. Pels portaveus de la comissió, hi ha més coses pendents, a banda els tres eixos principals, com ara la reciprocitat entre TV3 i À Punt, que ja es podria aplicar; també els preocupa la possibilitat que À Punt emeti en castellà a la demarcació d’Alacant, una decisió que no s’ha pres però que sectors socialistes veuen amb bons ulls.
La manifestació, que començarà a les 18.30 a la plaça de Sant Agustí, també reclamarà l’aprovació de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública i una nova llei d’igualtat lingüística.