20.12.2022 - 16:27
|
Actualització: 20.12.2022 - 23:19
Hi ha consens perquè el nou Hospital Clínic de Barcelona es construeixi a l’espai que actualment ocupen les pistes esportives de la Universitat de Barcelona, a la part alta de l’avinguda Diagonal. La comissió interinstitucional que aborda la construcció del nou centre hospitalari que doni relleu a l’edifici inaugurat el 1906 ha arribat a la conclusió que és la millor opció, ja que, com ha publicat la Vanguardia i han confirmat fonts de Salut, els informes tècnics l’han destacada per davant de les altres alternatives analitzades.
La decisió encara no és ferma i s’ha de tancar al gener, però algunes de les parts implicades ja ho donen per fet obertament. Jaume Collboni, tinent batlle de l’Ajuntament de Barcelona, ho ha celebrat com “una gran notícia que esperàvem i per la qual hem treballat”. “El nou Clínic serà motor de salut a la Diagonal i l’acord permetrà mantenir serveis i alliberar pressió a l’Eixample, un dels barris més densos de Barcelona”, ha afegit. A més de l’Ajuntament de Barcelona, a la comissió interinstitucional hi ha el Departament de Salut de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l’Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona.
Una gran notícia que esperàvem i per la qual hem treballat.
El #NouClínic serà motor de salut a la Diagonal i l’acord permetrà mantenir serveis i alliberar pressió a l’Eixample, un dels barris + densos de BCN.
Un projecte per recuperar la millor Barcelona. https://t.co/1ehMyG0i8v— Jaume Collboni (@jaumecollboni) December 20, 2022
El maig del 2022 es va constituir la comissió per estudiar el futur emplaçament del centre hospitalari. Llavors, ja es va definir que la ubicació prioritària eren els terrenys esportius de la UB a la Diagonal. Els membres de la comissió han hagut d’avaluar la funcionalitat assistencial, docent i de recerca i equipaments complementaris; la titularitat patrimonial i eventual compensacions; la modificació de la planificació urbanística actual; l’impacte mediambiental; la mobilitat i infraestructures de transport públic necessàries i la inversió i sostenibilitat econòmica.
Segons que afegeix la Vanguardia, la idea és donar espai perquè el Clínic pugui créixer i convertir-se en un campus biomèdic de gran importància a Europa, però aquesta voluntat es veia limitada a l’Eixample, ja que no podia ampliar-se físicament. El nou Clínic ocuparà una superfície de vora deu hectàrees, i tindrà uns 290.000 metres quadrats de superfície construïda. Encara no hi ha data marcada ni d’inici de les obres ni de finalització.
Un cop el nou Clínic entri en funcionament, els edificis de Villarroel, Maternitat i Plató continuaran tenint ús. La idea és que continuant oferint serveis d’assistència primària i d’especialistes, i que pugui tenir activitat auxiliar de l’edifici principal, el de l’avinguda Diagonal.
L’acord per estudiar la remodelació i ampliació del Clínic es va prendre el febrer del 2021 entre la Generalitat, l’ajuntament i la diputació. En un primer moment es van identificar vuit espais per a la possible ampliació, però es va concloure que l’opció prioritària a estudiar era la dels terrenys de la UB. En cas que no s’acredités la viabilitat d’aquesta proposta, la segona opció que suggerien els comissionats era valorar el creixement de l’hospital al voltant de les actuals instal·lacions, però s’ha descartat.