Qui és qui en el nou govern de Salvador Illa? Tots els consellers de la Generalitat

  • Tota la informació sobre els nous consellers del govern de la Generalitat de Catalunya

VilaWeb
Redacció
11.08.2024 - 15:08
Actualització: 11.08.2024 - 17:10

Després d’haver pres possessió com a president de la Generalitat, Salvador Illa ha anunciat els noms d’alguns dels nous consellers. Els nous consellers són:

Conseller de la Presidència: Albert Dalmau

Albert Dalmau (Barcelona, 1990) ha estat gerent de l’Ajuntament de Barcelona els darrers catorze mesos, a les ordres del batlle Jaume Collboni. És fill de Joan Albert Dalmau, qui també va ser gerent de Ciutat Vella amb Pasqual Maragall com a alcalde, gerent de l’Eixample amb Joan Clos i de Seguretat i Mobilitat amb Jordi Hereu.

Va estudiar en els Jesuïtes de Casp i després a la Universitat Pompeu Fabra, on es va graduar en Economia i Ciències Polítiques i de l’Administració. Del 2013 al 2016 va estar vinculat Barcelona Global. Del 2016 al 2017 va ser cap de Gabinet de la Segona Tinència d’Alcaldia, d’Empresa, Cultura i Innovació, i entre el 2017 i 2019 cap de Gabinet del president del grup municipal socialista a l’ajuntament de Barcelona. Substitueix a Laura Vilagrà.

Consellera d’Economia i Hisenda: Alícia Romero

Alícia Romero (Caldes d’Estrac, 1976) va ser la número dos de Salvador Illa a les eleccions del passat 12 de maig. Va arribar l’any 2013 al Parlament i hi ha estat durant les últimes cinc legislatures com a diputada. Secretària d’Economia, Recerca i Transició Digital del PSC, la socialista maresmenca ha estat portaveu del seu grup a la comissió d’Economia del parlament des del 2015.

Aquesta posició l’ha fet encapçalar, durant els últims anys, les negociacions pressupostàries amb el Govern, que van acabar acord el 2023, després del trencament del govern d’ERC i Junts, i el 2024, que van ser finalment tombats pels Comuns. També ha estat una membre destacada de l’equip negociador de la investidura del PSC, tant amb ERC com amb els Comuns.

Ara serà l’encarregada de negociar com s’aplica el nou model finançament de Catalunya que es deriva de l’acord d’investidura signat entre els socialistes i ERC. Assumirà la cartera que fins ara ocupava en funcions Natàlia Mas.

Conseller d’Empresa i Treball: Miquel Sàmper

Miquel Sàmper

L’advocat Miquel Sàmper Rodríguez (Terrassa, 1966) va entrar a la política com a successor de Josep Rull al capdavant de la secció egarenca de CiU després d’una destacada trajectòria a l’advocacia catalana. Va ser conseller d’Interior durant el govern encapçalat per Quim Torra. A principis d’any, va abandonar Junts per Catalunya arran de “l’esquerda ideològica” que al·legava sentir amb el partit, després de les darreres actuacions de la formació, com ara el vot en contra de la llei d’amnistia. És l’advocat de Lluís Puig.

És ex-degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa (2006-2014), ex-adjunt a la presidència del Consell General de l’Advocacia espanyola (2009-2014) i ex-president del Consell dels Col·legis d’Advocats de Catalunya (2013-2014), ha orientat l’activitat a la defensa dels drets humans i els problemes socials, amb una atenció especial al dret d’habitatge.

Substitueix en el lloc a Roger Torrent.

Conseller de Justícia i Qualitat Democràtica: Ramon Espadaler

Ramon Espadaler

Ramon Espadaler i Parcerisas (Sant Quirze de Besora, 1963) ja havia estat conseller d’Interior (2012-2015) en el govern d’Artur Mas i de Medi Ambient (2001-2003) en l’últim executiu de Jordi Pujol. És llicenciat en Història per la UB i ha cursat estudis en Ciències Polítiques i Sociologia per la UAB. També ha estat tinent d’alcalde de Vic, de Sant Quirze de Besora i director general d’Administració Local entre 1999 i 2001.

Va ser militant d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) des de 1989 fins a la seva extinció. Arran de les tensions entre UDC i Convergència sobre el procés independentista, el 17 de juny de 2015 degut va plegar com a conseller d’interior. Posteriorment, va impulsar del col·lectiu Units per Avançar, que s’ha presentat en coalició amb el PSC en els últims set anys.

Serà el successor de Gemma Ubasart en el càrrec.

Consellera de Drets Socials i Inclusió: Mónica Martínez Bravo

Mónica Martínez Bravo (Barcelona, 1982) ha estat fins ara la secretaria general d’Inclusió al ministeri espanyol d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. És doctora en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i llicenciada en Economia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

També ha estat professora al Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI) des de 2013, així com a la Universitat Johns Hopkins entre 2010 i 2012. A més, va exercir de professora visitant al MIT entre 2018 i 2019.

Ocuparà el lloc de Carles Campuzano.

Consellera de Territori, Acció Climàtica i portaveu: Sílvia Paneque

sílvia paneque Sílvia Paneque i Sureda (Girona, 1972) és llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat de Girona (UdG) i té un màster en Direcció Tècnica també a la UdG. Ha estat directora tècnica i responsable de qualitat en empreses del sector hostaler i a la UdG. També ha treballat en el món del suro i en la venda de taps per a vins.

Va entrar en política el 2011, quan va formar part de la candidatura del PSC per Girona encapçalada per Pia Bosch, que va perdre davant Carles Puigdemont. Va acabar la legislatura com a única representant del partit al consistori, perquè tota la resta de membres del grup municipal van abandonar el partit. El març de 2016, es va convertir en la primera tinenta d’alcaldia i responsable de l’àrea d’Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat. A les municipals de 2019, va tornar a encapçalar la llista socialista i va entrar per primer cop a la Diputació, on es va convertir en la portaveu del PSC.

En les últimes eleccions municipals, la llista que encapçalava va ser la més votada a la ciutat de Girona, però un pacte a tres bandes entre Guanyem, Junts i ERC la va deixar sense ser batllessa.

Consellera d’Igualtat i Feminisme: Eva Menor

Eva Menor Cantador

Eva Menor Cantador (Madrid, 1972) és llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid, té un màster en pràctica jurídica per la Universitat de Barcelona i està especialitzada en dret penal, laboral i de família. És advocada de professió i va renunciar fa un parell de mesos al lloc de batllessa de Badia del Vallè (Vallès Occidental), que ocupava des del 2009 en ser elegida diputada al Parlament de Catalunya.

Es va afiliar al PSC el 1998 i va iniciar la seva trajectòria a l’ajuntament vallesà l’any 2003, quan va ser elegida regidora de Cultura i Participació Ciutadana. El 2007 va ser nomenada tinenta d’alcalde de l’àrea d’Economia i Hisenda, Recursos Humans i Serveis Generals. No va ser fins a l’any 2009 quan es va convertir en alcaldessa del municipi, càrrec que ha revalidat en les eleccions municipals de 2011, 2015, 2019 i 2023. En la darrera ocasió, Menor va obtenir una àmplia majoria absoluta, amb 11 dels 17 regidors del ple.

Substituirà Tània Verge en el càrrec.

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació: Óscar Ordeig Molist

Oscar Ordeig Molist

Óscar Ordeig Molist (Vic, 1978) és diputat al parlament i primer secretari de la federació del PSC de Lleida, Pirineu i Aran. A més, és doctor en Administració i Direcció d’Empreses, i llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.

Pel que fa a la política, també ha estat regidor a l’ajuntament de la Seu d’Urgell, i ha col·laborat amb entitats socials i culturals, així com amb associacions esportives.

Va entrar al parlament en substitució d’Àngel Ros, que va renunciar a l’escó per a evitar trencar la disciplina de vot pel que fa al traspàs de competències perquè Catalunya pogués celebrar referèndums.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor