Qui és qui en el nou govern de Salvador Illa? Tots els consellers de la Generalitat

  • Tota la informació sobre els nous consellers del govern de la Generalitat de Catalunya

VilaWeb

Redacció

11.08.2024 - 21:08
Actualització: 12.08.2024 - 02:21

Després d’haver pres possessió com a president de la Generalitat, Salvador Illa ha anunciat els noms d’alguns dels nous consellers. Els setze escollits –nou dones i set homes– prendran possessió aquest dilluns a les 11.00 en el saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Conseller de la Presidència: Albert Dalmau

albert dalmau

Albert Dalmau (Barcelona, 1990) ha estat gerent de l’Ajuntament de Barcelona aquests catorze mesos, a les ordres del batlle Jaume Collboni. És fill de Joan Albert Dalmau, qui també va ser gerent de Ciutat Vella amb Pasqual Maragall com a batlle, gerent de l’Eixample amb Joan Clos i de Seguretat i Mobilitat amb Jordi Hereu.

Va estudiar als Jesuïtes de Casp i després a la Universitat Pompeu Fabra, on es va graduar en Economia i Ciències Polítiques i de l’Administració. Del 2013 al 2016, va estar vinculat Barcelona Global. Del 2016 al 2017, va ser cap de Gabinet de la Segona Tinència d’Alcaldia, d’Empresa, Cultura i Innovació, i entre el 2017 i 2019, cap de Gabinet del president del grup municipal socialista a l’Ajuntament de Barcelona. Substitueix Laura Vilagrà.

Consellera d’Economia i Hisenda: Alícia Romero

Alícia Romero (Caldes d’Estrac, 1976) va ser la número dos de Salvador Illa a les eleccions del 12 de maig. Va arribar l’any 2013 al parlament i hi ha estat durant les últimes cinc legislatures com a diputada. Secretària d’Economia, Recerca i Transició Digital del PSC, la socialista maresmenca ha estat portaveu del seu grup a la comissió d’Economia del parlament d’ençà del 2015.

Aquesta posició l’ha feta encapçalar, durant els últims anys, les negociacions pressupostàries amb el govern, que van acabar en acord el 2023, després del trencament del govern d’ERC i Junts, i el 2024, que van ser finalment tombats pels Comuns. També ha estat un membre destacat de l’equip negociador de la investidura del PSC, tant amb ERC com amb els Comuns.

Ara serà l’encarregada de negociar com s’aplica el nou model de finançament de Catalunya que es deriva de l’acord d’investidura signat entre els socialistes i ERC. Assumirà la cartera que fins ara ocupava en funcions Natàlia Mas.

Conseller d’Empresa i Treball: Miquel Sàmper

Miquel Sàmper

L’advocat Miquel Sàmper Rodríguez (Terrassa, 1966) va entrar a la política com a successor de Josep Rull al capdavant de la secció egarenca de CiU després d’una destacada trajectòria a l’advocacia catalana. Va ser conseller d’Interior durant el govern encapçalat per Quim Torra. A començament d’any, va abandonar Junts per Catalunya arran de “l’esquerda ideològica” que al·legava sentir amb el partit, després de les darreres actuacions de la formació, com ara el vot en contra de la llei d’amnistia. És l’advocat de Lluís Puig.

És ex-degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa (2006-2014), ex-adjunt a la presidència del Consell General de l’Advocacia espanyola (2009-2014) i ex-president del Consell dels Col·legis d’Advocats de Catalunya (2013-2014), ha orientat l’activitat a la defensa dels drets humans i els problemes socials, amb una atenció especial al dret d’habitatge.

Substitueix Roger Torrent.

Conseller de Justícia i Qualitat Democràtica: Ramon Espadaler

Ramon Espadaler

Ramon Espadaler i Parcerisas (Sant Quirze de Besora, 1963) ja havia estat conseller d’Interior (2012-2015) en el govern d’Artur Mas i de Medi Ambient (2001-2003) en l’últim executiu de Jordi Pujol. És llicenciat en Història per la UB i ha cursat estudis en Ciències Polítiques i Sociologia a la UAB. També ha estat tinent d’alcalde de Vic, de Sant Quirze de Besora i director general d’Administració Local entre el 1999 i el 2001.

Va ser militant d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) des del 1989 fins que es va disoldre. Arran de les tensions entre UDC i Convergència sobre el procés independentista, el 17 de juny de 2015 va plegar com a conseller d’Interior. Més tard, va impulsar del col·lectiu Units per Avançar, que s’ha presentat en coalició amb el PSC en els últims set anys.

Serà el successor de Gemma Ubasart.

Consellera d’Interior: Núria Parlon

Núria Parlon i Gil (Barcelona, 1974) ha estat la batllessa de Santa Coloma de Gramenet d’ençà del 2009. És llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra. D’ençà del 1997 treballa a l’Ajuntament de Santa Coloma com a tècnica del Gabinet d’Anàlisi i Planificació de l’Àrea de Serveis a la Persona.

El 2009 va ocupar la plaça número 3 de les llistes del PSC al Parlament Europeu. També va formar part del comitè de campanya del president de la Generalitat de Catalunya José Montilla per a les eleccions del 2010. El 2011, va entrar a formar part de l’executiva del PSC arran del nomenament de Pere Navarro.

Va formar part de l’executiva del PSOE com a secretària de Cohesió i Integració, fins que va dimitir el 21 d’octubre de 2017, quan el partit va donar suport a l’aplicació de l’article 155. Actualment, a més de batllessa, era portaveu i secretària de l’àrea de Seguretat i Convivència del PSC.

Serà la successora de Joan Ignasi Elena. 

Conseller d’Acció Exterior: Jaume Duch

Jaume Duch i Guillot (Barcelona, 1962) és llicenciat en Dret i va exercir de professor de Dret Internacional Públic a la Universitat de Barcelona entre el 1986 i el 1990, quan va passar a ser funcionari de la Unió Europea.

Ha estat portaveu del Parlament Europeu durant més d’una dècada i, d’ençà del 2017, també director general de Comunicació. En aquests anys, ha aprofitat la seva posició privilegiada, de notorietat i d’home de referència d’una institució com el Parlament Europeu per maniobrar en favor de les seves preferències polítiques sobre l’independentisme i sobre la demanda d’un referèndum a Catalunya. De fet, va rebre l’Orde d’Isabel la Catòlica, que concedeix Felipe VI.

Entra al govern en el lloc de la republicana Meritxell Serret.

Consellera de Drets Socials i Inclusió: Mónica Martínez Bravo

Mónica Martínez Bravo (Barcelona, 1982) ha estat fins ara la secretària general d’Inclusió al ministeri espanyol d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. És doctora en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i llicenciada en Economia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

També ha estat professora al Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI) d’ençà del 2013, i a la Universitat Johns Hopkins entre el 2010 i el 2012. A més, va exercir de professora visitant al MIT entre el 2018 i el 2019.

Ocuparà el lloc de Carles Campuzano.

Consellera de Territori, Habitatge, Acció Climàtica i portaveu: Sílvia Paneque

sílvia paneque Sílvia Paneque i Sureda (Girona, 1972) és llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat de Girona (UdG) i té un màster en Direcció Tècnica també per la UdG. Ha estat directora tècnica i responsable de qualitat en empreses del sector hostaler i a la UdG. També ha treballat en el món del suro i en la venda de taps per a vins.

Va entrar en política el 2011, quan va formar part de la candidatura del PSC per Girona encapçalada per Pia Bosch, que va perdre davant Carles Puigdemont. Va acabar la legislatura com a única representant del partit al consistori, perquè tota la resta de membres del grup municipal van abandonar el partit. El març del 2016, es va convertir en la primera tinenta d’alcaldia i responsable de l’àrea d’Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat quan Marta Madrenes n’era la batllesa. A les municipals del 2019, va tornar a encapçalar la llista socialista i va entrar per primera vegada a la diputació, on es va convertir en la portaveu del PSC.

En les últimes eleccions municipals, la llista que encapçalava va ser la més votada a la ciutat de Girona, però un pacte a tres bandes entre Guanyem, Junts i ERC la va deixar sense ser batllessa.

Consellera d’Igualtat i Feminisme: Eva Menor

Eva Menor Cantador

Eva Menor Cantador (Madrid, 1972) és llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid, té un màster en pràctica jurídica per la Universitat de Barcelona i està especialitzada en dret penal, laboral i de família. És advocada de professió i va renunciar fa un parell de mesos al lloc de batllessa de Badia del Vallès (Vallès Occidental), que ocupava d’ençà del 2009, en ser elegida diputada al Parlament de Catalunya.

Es va afiliar al PSC el 1998 i va començar la trajectòria a l’ajuntament vallesà el 2003, quan va ser elegida regidora de Cultura i Participació Ciutadana. El 2007 va ser nomenada tinenta d’alcalde de l’àrea d’Economia i Hisenda, Recursos Humans i Serveis Generals. No va ser fins el 2009 que es va convertir en batllesa del municipi, càrrec que ha revalidat en les eleccions municipals del 2011, 2015, 2019 i 2023. En la darrera ocasió, Menor va obtenir una àmplia majoria absoluta, amb 11 dels 17 regidors del ple.

Substituirà Tània Verge.

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació: Óscar Ordeig Molist

Oscar Ordeig Molist

Óscar Ordeig Molist (Vic, 1978) és diputat al parlament i primer secretari de la federació del PSC de Lleida, Pirineu i Aran. A més, és doctor en Administració i Direcció d’Empreses, i llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.

Quant a la política, també ha estat regidor a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, i ha col·laborat amb entitats socials i culturals, i amb associacions esportives.

Va entrar al parlament en substitució d’Àngel Ros, que va renunciar a l’escó per evitar de trencar la disciplina de vot sobre el traspàs de competències, perquè Catalunya pogués fer referèndums.

Substituirà a Teresa Jordà 

Consellera de Salut: Olga Pané

Olga Pané Mena (Barcelona, 1956) va començar la seva trajectòria a l’atenció primària tot dirigint centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Baix Llobregat. Més tard, va ser gerent de l’Hospital d’Igualada, de la Fundació de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i del Parc de Salut Mar, que engloba l’Hospital del Mar, el de l’Esperança, el centre sociosanitari Fòrum i el centre de salut mental Emili Mira. Per tant, és experta en gestió sanitària i especialista en medicina del treball.

Illa ja va proposar el seu nom com a consellera de Salut el 2021 quan va optar per primer cop a la presidència de la Generalitat.

Substituirà Manel Balcells.

Consellera d’Educació i Formació Professional: Esther Niubó

Esther Niubó Cidoncha (Barcelona, 1980) és llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A més, té un màster en Comerç Exterior i Economia Internacional i un altre en Polítiques Públiques i Socials.

Fins ara, ocupava la secretaria d’Educació i Formació Professional del PSC, i era la primera secretària dels socialistes a Castelldefels (Baix Llobregat), on era regidora d’ençà del 2019.

Es va afiliar al PSC el 2002 i va ser secretària de política europea entre el 2012 i el 2014, any que va ser la número dos a la llista dels socialistes catalans al Parlament Europeu. Ha format part de la Comissió d’Educació en el parlament en les darreres dues legislatures.

Niubó ha defensat que cal més presència del castellà a les aules i que s’han de complir les sentències del 25%.

Substituirà a Anna Simó

Consellera de Recerca i Universitats: Núria Montserrat

nuria montserrat

Núria Montserrat Pulido (Barcelona, 1978) és bioenginyera i professora d’investigació de la Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats (ICREA). A més, és cap del grup d’investigació Pluripotency for organ regeneration a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

S’ha especialitzat en cèl·lules mare pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos amb l’objectiu d’entendre el desenvolupament de les malalties en humans. No té afiliació política amb el PSC.

Prendrà el relleu a Joaquim Nadal.

Conseller d’Esports: Berni Álvarez

Salvador Illa ha decidit de crear una Conselleria d’Esports, que encapçalarà l’ex-jugador de bàsquet Berni Álvarez.

Bernardo Álvarez Merino (Reus, 1971) no és nou en política, perquè ha estat segon tinent d’alcalde d’Esports, Educació, Turisme Esportiu, Salut i Europe Direct a Tarragona, a més de regidor dels barris Eixample Nord i Sud.

Com a jugador professional, va jugar al CB Tarragona, el Caprabo Lleida i el Lleida Bàsquet. Es va retirar el 2010, quan es va convertir en entrenador del CB Tarragona.

Conseller  de Política Lingüística: Francesc Xavier Vila

Francesc Xavier Vila seguirà al capdavant de la política lingüística del Govern de la Generalitat de Catalunya. La passada legislatura, en el govern encapçalat per Pere Aragonès, va ser secretari de Política Lingüística del Departament de Cultura i ara passarà a ser conseller de Política Lingüística en el govern de Salvador Illa. La creació d’aquesta conselleria forma part de l’acord del PSC i ERC per a la investidura i el fet que Vila segueixi al capdavant és un gest cap als republicans.

Nascut a Esplugues de Llobregat el 1966, és catedràtic de Sociolingüística Catalana per la Universitat de Barcelona. Ha estat director del departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la universitat entre novembre del 2017 i juny del 2021, quan va entrar al govern d’Aragonès.

També és llicenciat en Filologia Catalana i doctor en Lingüística per la Vrije Universiteit Brussel. Ha estat professor en universitats catalanes i estrangeres.

Consellera de Cultura: Sònia Hernández Almodóvar

Sònia Hernández Almodóvar (Barcelona, 1968), és l’aposta d’Illa per encapçalar la conselleria de Cultura. Llicenciada en Història de l’Art i amb un postgrau en Museus i Educació i un màster en Direcció de Comunicació Empresarial i Institucional, al 2022 va ser nomenada pel govern com a directora general del Patrimoni Cultural. En aquest sentit i en entrevistes a mitjans, s’ha postulat com una defensora del patrimoni històric però també d’avançar en la digitalització del sector cultural. Ara rellevarà Natàlia Garriga. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor