13.04.2021 - 16:02
|
Actualització: 13.04.2021 - 18:01
Johnson & Johnson ha anunciat que ajornat temporalment l’arribada a Europa del vaccí de Janssen. Ho ha explicat en un comunicat on reaccionen a la decisió dels Estats Units d’aturar provisionalment l’administració del vaccí perquè s’han detectat sis casos de trombosis entre set milions de vaccinats. Segons que exposen, l’empresa ha mantingut contactes amb les autoritats sanitàries europees i han decidit d’ajornar l’arribada, que s’havia de produir demà mateix.
El vaccí de Janssen té una efectivitat general del 66%; semblant al d’AstraZeneca, però menor que el de Pfizer, Sputnik i Moderna. Això pot fer que alguns vaccinats s’encomanin i que dificulti l’estroncament de la cadena de transmissió. A més, té la característica que n’hi ha prou amb una dosi per immunitzar. Catalunya, el País Valencià i les Illes volien destinar el nou vaccí als qui tinguin entre setanta anys i setanta-nou, una franja d’edat que fins ara havia estat arraconada, perquè les dosis d’AstraZeneca s’havien assignat a persones entre seixanta i seixanta-cinc anys i les Pfizer i Moderna als més grans de vuitanta. A Catalunya Nord, en canvi, de manera més generalitzada, es volia administrar als més grans de cinquanta-cinc anys.
L’Agència nord-americana d’administració de medicaments (FDA) ha dit que els casos de trombosis són casos “extremadament inusuals” (un 0.00009% respecte del total de vaccinats) i que tenen tractament. De fet, un dels motius de l’aturada és establir un protocol sobre el tractament i informar-ne la comunitat sanitària.
Com en el cas del vaccí d’AstraZeneca, la incidència de casos de trombosis reportats és molt baixa i no supera la incidència entre població no vaccinada. L’FDA es reunirà demà amb el comitè que assessora sobre processos d’immunització i decidirà com ha de continuar la vaccinació. Nombroses veus de la comunitat científica han remarcat els darrers dies que els vaccins d’AstraZeneca i Janssen, tots dos fets amb adenovirus, són clarament segurs.
Com és el vaccí de Janssen?
El vaccí, desenvolupat per Janssen Pharmaceutica, una divisió belga de Johnson and Johnson destinada a desenvolupar medicaments, es basa en un adenovirus, és a dir, una classe de virus que es manipula perquè inclogui una proteïna de la covid. El sistema immunitari hi respon generant anticossos sense contagi. De l’adenovirus també en fan ús el vaccí Sputnik i el d’AstraZeneca. En canvi, Moderna i Pfizer fan servir un ARN anomenat missatger, un mètode totalment nou per a desenvolupar vaccins.
La distribució del vaccí és senzilla que la dels altres vaccins. Es pot emmagatzemar tres mesos en refrigeradors normals, a diferència del de Pfizer (-70 °C) o Moderna (-20 °C), que requereixen congeladors ultrafreds. És apte per a qualsevol edat i té un preu més assequible. Les dosis de Moderna costen uns quinze euros i les de Pfizer, dotze. I per immunitzar una persona en calen dues. En canvi, la immunització completa de J&J costa vora set euros. Malgrat tot, el vaccí d’AstraZeneca encara és més econòmic: totes dues dosis plegades costen uns cinc euros.