“Si em parla valencià, ha d’abandonar la consulta”: nou cas de discriminació lingüística al País Valencià

  • La Plataforma per la Llengua del País Valencià demana a la Conselleria de Sanitat que investigui el fets i prengui mesures

VilaWeb

Redacció

18.07.2022 - 18:34
Actualització: 18.07.2022 - 20:52

“Si em parla valencià, vostè ha d’abandonar la consulta”. Són les paraules que va dir (en castellà) un metge del Centre de Salut de Quart de Poblet (Horta Oest) a un pacient, segons que ha denunciat l’afectat a la Plataforma per la Llengua. El professional sanitari, doctor del servei de traumatologia, va negar a un usuari de la sanitat pública el dret de parlar en català. El ciutadà, segons el seu relat en primera persona, va decidir de canviar al castellà però, tot i això, el metge li va negar l’assistència mèdica.

La discriminació es va produir el proppassat 27 de juny en una consulta de l’ambulatori de Quart de Poblet, adscrit a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana. Segons explica l’usuari, ell mateix va acabar acceptant de renunciar al seu dret lingüístic i va manifestar al doctor que li podia parlar castellà. Malgrat això, segons el pacient, el metge li va negar l’assistència sanitària, li va dir que ja no l’atendria i se’n va anar de la consulta.

L’ONG demana a la Conselleria de Sanitat que investigui els fets

Plataforma per la Llengua demanarà a la Conselleria de Sanitat un informe del cas i que s’informi al personal sanitari del mateix centre, mitjançant comunicació escrita, sobre l’obligació en el respecte al deure legal de garantir l’expressió en català de la ciutadania.

D’altra banda, l’ONG presentarà una reclamació davant del Servei Igualtat, nou organisme impulsat per la Conselleria d’Igualtat i Vice-presidència del Consell, que té com a objectiu assessorar i orientar les víctimes de delictes d’odi, de vulneracions del principi d’igualtat de tracte o de discriminacions en general, també les lingüístiques. També recorden que es podria arribar a originar una responsabilitat penal si s’entengués que de la denegació de l’assistència sanitària s’hagués derivat un perill greu per a la salut del pacient.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor