Nou dels acusats pel cas Confeti neguen haver assistit a la protesta

  • La fiscalia demana un total de vint-i-nou anys de presó per als dotze acusats

VilaWeb

Redacció

13.06.2022 - 16:01
Actualització: 13.06.2022 - 16:11

Nou dels dotze acusats pel cas Confeti han negat avui, durant el judici a l’Audiència de Palma, que assistissin a la protesta contra la massificació turística organitzada per Arran al port de Palma el 22 de juliol de 2017.

L’acte de protesta va tenir lloc al Moll Vell, quan un grup de membres de l’organització juvenil Arran van encendre bengales, entre la zona del pantalà i la de restaurants. En un vídeo publicat per Arran a les xarxes socials, es podia escoltar un fragment de la cançó “Not welcome”, del grup de rap Lágrimas de Sangre, i es podia veure com els joves llançaven paperets a persones assegudes en alguns locals de la zona. També com es concentraven al passeig marítim de Palma encenent bengales i exhibint cartells reivindicatius amb missatges com ara “Aquí es lliura la lluita de classes”.

A l’escrit de la fiscalia es relata que no es van haver de lamentar danys materials perquè els pots de fum van ser apartats per persones alienes a la manifestació. El judici per aquest cas ha començat avui al matí amb les declaracions dels dotze acusats per la fiscalia per delictes de desordre públic. El Ministeri Públic demana un total de vint-i-nou anys de presó per als dotze acusats, amb penes entre dos i quatre anys de presó. En concret, a vuit els demana dos anys de presó; a tres, tres anys per reincidència, i a una darrera acusada li demana quatre anys de presó, en concepte d’autoria.

Tres acusats reconeixen haver assistit a la protesta

La primera de les acusades a declarar ha reconegut davant del jutge que sí que va participar en la protesta del juliol del 2017, assenyalant que es va assabentar de la convocatòria per xarxes socials i va acudir al lloc sola. Allà, ha relatat, hi havia gent repartint samarretes i ella en va agafar una, encara que no recorda qui se la va oferir.

Segons ha explicat, a la protesta, ella es va limitar a subjectar la pancarta i a cantar. De fet, ha dit que no portava bengales i no recorda si algú va llençar confeti durant la manifestació. L’acusada ha assegurat que en cap moment va veure cap mena d’amenaça o acte violent.

Nou acusats neguen haver participat

La resta dels acusats pel ‘cas confeti’ han negat que assistissin a la manifestació exposant diferents motius. Una de les encausades ha al·legat que aquell dia estava en un acte a Montuïri, un altre ha exposat que es trobava en una fira a Manacor i dues més han assenyalat que eren a Catalunya el dia dels fets.

Un altre dels acusats ha relatat que era en un aniversari aquell 22 de juliol, un ha assegurat que estava posant música en un acte a prop del Parc de ses Estacions de Palma i un altre ha declarat que era en una casa d’una amiga al moment dels fets. El fiscal ha preguntat a alguns pel fet que hi hagi testimonis que els ubiquen a la protesta del 22 de juliol del 2017. “No puc donar explicacions del que diguin altres persones”, ha expressat un.

Així mateix, un dels acusats ha negat tenir vinculació amb l’organització Arran i, de fet, ha afirmat que va saber de l’existència d’aquesta protesta el dia que li va arribar la citació judicial. “Entenc que m’hauran confós, perquè és materialment impossible”, ha dit sobre el testimoni que l’ubica a la manifestació.

El judici continuarà dimarts que ve a les 10.00. Un dels advocats que defensa diversos dels acusats, Josep de Luis, ha valorat, després de la primera sessió del judici, que “com era d’esperar”, només de tres de les dotze persones eren el dia dels fets, una d’elles treballava per a un mitjà de comunicació i les altres dues “han explicat que va ser una protesta i que no hi va haver cap mena de violència”.

“No sé com hem arribat fins aquí, espero que demà la policia sigui capaç d’explicar-ho”, ha indicat, alhora que s’ha preguntat per què no hi va haver detencions ni va actuar la Guàrdia Civil en aquell moment “si hi va haver realment un acte violent”. També ha qüestionat que la policia comencés a investigar aquests fets “20 i escaig dies després”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor