L’incendi de Notre-Dame està totalment extingit

  • El ministre de Cultura francès ha dit que 'l'estructura principal s'ha salvat', però que 'encara és molt inestable i la situació és precària'.

VilaWeb

Redacció

16.04.2019 - 09:00
Actualització: 16.04.2019 - 10:55

L’incendi que ha cremat gran part de la catedral de Notre-Dame de París i ha destruït la torre central ja està totalment extingit. Així ho ha anunciat el portaveu dels bombers, Gabriel Plus, que ha dit que el cos ‘continua mobilitzat per a vigilar, verificar l’estabilitat de l’estructura i, sobretot, per a evacuar les obres d’art’. Al voltant de la catedral de Notre-Dame hi ha cent bombers mobilitzats. A primera hora del matí el ministre de Cultura francès, Franck Riester, ha dit que ‘l’estructura principal s’ha salvat, però encara és molt inestable i la situació és precària’.

Ja ha començat la investigació judicial per a determinar les causes del foc, que es preveu ‘llarga, complexa i tècnica’, segons una font policíaca citada per Le Monde. Encara no han pogut inspeccionar el lloc dels fets perquè l’estructura encara és massa inestable, de manera que la policia ha començat la investigació identificant totes les persones que treballaven a les obres de restauració de la catedral i n’han començat a interrogar.

L’alarma per l’incendi va saltar ahir a les set del vespre i les xarxes es van començar a inundar d’imatges i vídeos de la catàstrofe. Segons France Press, l’incendi ha estat causat per les obres de renovació que de la catedral. La caiguda de l’agulla central ha estat acompanyada de l’esfondrament del sostre i encara es tem que l’estructura no cedís en qualsevol moment.

https://twitter.com/PrisonPlanet/status/1117848702175961090

La prefectura de policia de París, com també la batllessa de la ciutat, Anne Hidalgo, van demanar als ciutadans que mirin de no transitar-hi a prop per facilitar el pas dels vehicles de bombers. S’ha activat una operació de salvament de les obres d’art que hi ha dins la catedral per evitar que es cremin.

Vegeu-ne alguns vídeos i fotografies.

https://twitter.com/me___maya/status/1117846308927283203

Les imatges fan impacte. Notre-Dame de París, un dels grans símbols de la cultura europea, devorada per les flames en un incendi paorós que sembla haver començat per una errada en unes obres de reparació.

El foc va començar prop de les set del vespre. Ràpidament s’estengué per la teulada de la catedral i arribà a fer caure la fletxa, l’element arquitectònic que la presidia, d’un gran valor simbòlic.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Un edifici amb una llarga història

La construcció de Notre-Dame durà més de dos segles: del 1163 a mitjan segle XIV. Per això no té un estil completament uniforme: presenta característiques del gòtic primitiu (voltes sexpartides de la nau) però també del gòtic radiant. Les dues rosasses que adornen cadascun dels braços del transsepte són de les més grans d’Europa: fan tretze metres de diàmetre cadascuna. Després de la Revolució, entre el 1844 i el 1864, s’hi féu una restauració important –i un punt controvertida– que hi incorporà elements i motius inèdits.

Amb motiu del 850è aniversari de la catedral, s’hi van fer obres importants per preparar-ne l’entrada al segle XXI. La il·luminació de la nau va restaurada ser en bona part, i s’hi crearen atmosferes per a visites, misses i concerts a la nit. També s’hi va reformar el gran orgue; en una primera fase, el 2013, s’hi va informatitzar totalment la consola. I després se’n van netejar les 12.000 canonades. També s’hi va instal·lar un sistema de prevenció d’incendis, ara criticat, amb nous tancaments de portes i cablejament específic. Els cables que s’enfonsen ací i allà a l’interior i a l’exterior també són emmascarats per presentar una certa unitat arquitectònica. Finalment, les torres de Notre-Dame es van dotar d’un conjunt de campanars similars als que hi havia a l’edat mitjana.

Un gran símbol de la cultura europea

Notre-Dame ha estat un dels monuments més emblemàtics de París des de bon començament. Durant molt de temps va ser l’edifici més alt de la ciutat i ha ocupat un lloc simbòlic de primer rang a París.

Així mateix, ha estat relacionada amb nombrosos episodis de la història de França i d’Europa. Església parroquial reial a l’edat mitjana, acollí l’arribada de la Santa Corona el 1239 i, molt més tard, el 1804, la coronació de Napoleó I. A sota de les voltes es cantà un magníficat inoblidable després de l’alliberament de París, el 26 d’agost del 1944. En l’àmbit literari la catedral ha estat lligada sempre a la novel·la Nostra Senyora de París, de Victor Hugo, publicada el 1831.

La catedral ha arribat a acollir catorze milions de turistes l’any, cosa que en fa el monument més visitat de París i de tot Europa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor