Selectivitat 2023: ja es poden consultar les notes de les PAU a Catalunya

VilaWeb

Redacció

21.06.2023 - 18:02
Actualització: 21.06.2023 - 19:42

D’ençà que va començar el mes de juny, milers d’estudiants s’han examinat de les proves per a accedir a la universitat. Tots els alumnes que s’hi han presentat han hagut d’enfrontar-se als cinc exàmens de la fase obligatòria i als de tres assignatures opcionals, a la fase voluntària. Acabades les proves, els estudiants frisen per tenir-ne els resultats i saber si podran entrar al grau i a la universitat triats. Dues setmanes després d’haver acabat les proves, que enguany han fet més de 40.000 estudiants a Catalunya, ja es poden consultar les notes dels exàmens de les PAU 2023. On les podeu consultar? Quan sortiran les notes de tall a Catalunya? A continuació, us en resolem tots els dubtes.

Notes dels exàmens de selectivitat 2023

A Catalunya, els estudiants ja podeu consultar les notes de tall. Heu d’accedir al portal d’accés a la universitat i introduir-hi les vostres dades, DNI, NIE o passaport i contrasenya. D’aquesta manera, podreu consultar les vostres qualificacions.

Si no estic d’acord amb la nota, com puc demanar la revisió de la prova?

Si no esteu conformes amb els resultats, podreu demanar la revisió d’exàmens entre el 22 i el 26 de juny. Els resultats definitius es publicaran el 6 de juliol. A partir d’aleshores, aquells que prèviament hagin demanat la revisió de la prova podran veure els exàmens.

Com es calcula la nota de tall?

La major part d’alumnes que fan la selectivitat ja pensa en quina universitat vol anar. Per elegir grau és important de saber la nota d’admissió –calculada amb les qualificacions del batxillerat i de les PAU– i la nota de tall del grau en qüestió.

Per calcular-la, hi ha dues notes a tenir en compte. En primer lloc, la nota mitjana que heu obtingut de batxillerat o cicle formatiu, i que compta un 60%. En segon lloc, la qualificació obtinguda en la fase general de la selectivitat, que és el 40%. D’una altra banda, cal afegir-hi els dos exàmens de la fase específica en què hàgiu tret més bona qualificació, que ponderen per 0,1 o bé 0,2, segons la relació que tinguin amb els estudis que vulgueu cursar. Podeu consultar les taules de ponderacions de les matèries al Principat, el País Valencià i les Illes.

Així, la nota d’admissió de cada alumne pot anar dels 5 punts als 14. És a dir, amb la nota mitjana de batxillerat i la de la fase general, es pot arribar a 10. Per a aspirar als 14, cal haver fet les proves específiques, que poden afegir-hi fins a 2 punts cadascuna.

Què és la nota de tall? Quan surt?

La nota de tall per a cada grau sorgeix de la nota d’admissió dels alumnes. És a dir, és la qualificació de l’últim estudiant que ha aconseguit d’entrar en un grau concret en una universitat determinada. No és una nota prefixada, varia cada any segons la demanda del grau i de les notes obtingudes pels estudiants que hi volen obtenir plaça.

Per tant, una vegada se saben les qualificacions dels exàmens, els estudiants hauran d’esperar per saber les notes de tall i veure si poden accedir al grau que havien triat de primera opció. Les notes de tall sortiran el 12 de juliol, el mateix dia que se sabrà la primera assignació de places, segons que ha informat el Departament de Recerca i Universitats.

Mentre espereu les notes de tall d’enguany, podeu consultar les qualificacions del 2022 a Catalunya, el País Valencià i les Illes.

Es pot calcular d’alguna manera, la nota d’admissió?

Podeu calcular la nota d’admissió amb aquesta calculadora. Així, podeu esbrinar quina nota heu de tenir a cada assignatura per a poder entrar a la carrera que voleu.

Tan sols cal que hi introduïu la nota de cada examen, tant de les matèries obligatòries com de les específiques, la ponderació corresponent i la mitjana de batxillerat o cicle formatiu, i el simulador ho calcularà.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor