La burocràcia de l’estat impedeix que els catalans que viuen a l’estranger votin a les eleccions del 14-F

  • La comunitat de catalans a l'exterior lamenta, una vegada més, el retard en el lliurament de butlletes

VilaWeb

ACN

12.02.2021 - 21:50
Actualització: 13.02.2021 - 09:00

Els residents a l’exterior han tornat a topar amb moltes dificultats per a participar en les eleccions del 14 de febrer. Aquesta vegada, només 15.509 dels 255.087 principatins que resideixen permanentment a l’estranger s’han pogut registrar. Això vol dir que només un 6% podrà votar i que l’abstenció d’aquest col·lectiu arribarà, com a mínim, al 95%. Unes xifres que són lluny de les del 2017, quan es va aconseguir gairebé un 12% de participació.

Tampoc ho tenen fàcil els qui no estan oficialment inscrits a les ambaixades i consolats, els anomenats residents no permanents, que poden votar mitjançant el procediment ERTA si ho demanen presencialment en un consolat. Aquesta vegada, només 355 persones a tot el món han aconseguit de fer els tràmits, mentre que l’any 2017 van ser-ne 2.663.

En tots els casos, els residents a l’exterior han de demanar el vot i després emetre’l; és l’anomenat vot pregat. El sistema es va instaurar el 2011 i presenta moltes complicacions burocràtiques. A més, una vegada demanat el vot, encara falta rebre les butlletes. Com ha passat en anteriors eleccions, enguany s’han repetit les queixes pels retards en el lliurament o directament per no haver-les rebudes.

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) denuncia aquesta abstenció multitudinària i en responsabilitza el vot pregat, les restriccions de la covid i la confusió per la data electoral. El responsable d’eleccions de la FIEC, Toni Montserrat, explica a l’ACN que tots aquests factors han desembocat en una tempesta perfecta.

“És com si es demanés a tota la població de Badalona que omplís un formulari per a votar. Què passaria? Que un percentatge enorme no l’ompliria”, diu Montserrat per il·lustrar la magnitud del problema. Per tot plegat, la FIEC exigeix l’abolició del vot pregat: “És un sistema obsolet i una vergonya democràtica.”

Els entrebancs burocràtics habituals i els retards encara s’han fet més durs enguany per les restriccions de mobilitat a causa de la pandèmia. Per exemple, els terminis per a demanar el vot van coincidir amb Nadal, quan molts viatgen a Catalunya. I a la tornada al país de residència, van haver de fer quarantena.

La FIEC també lamenta la incertesa que va generar l’intent d’ajornament de les eleccions quan faltaven pocs dies per a tancar el període de sol·licitud. “És cert que la Junta Electoral el va ampliar, però gairebé no se’n va fer publicitat”, critica.

Problemes per a rebre les butlletes

Un altre entrebanc per a exercir el vot és l’espera per rebre les butlletes, que sovint no arriben. És el cas de Ramon Barceló, que resideix a Brussel·les i que va fer els tràmits dins el termini. Té coll avall que no podrà votar, però està indignat: “Ens sentim estafats, s’ha vulnerat el nostre dret fonamental de votar.”

“L’agència tributària diu que estan enviades, però consulto el sistema de correu belga i em diu que encara no han sortit d’Espanya, per tant, les opcions per a arribar a rebre les butlletes electorals i anar a l’ambaixada a dipositar el nostre vot són mínimes o nul·les”, lamenta Barceló des de Brussel·les. Segons ell, és molt “frustrant” que sigui tan complicat votar “des del cor d’Europa”.

Molts catalans han denunciat experiències semblants a les xarxes socials:

Hola! Aquí un català a l’estranger que -oh, sorpresa- no rebrà els papers a temps x votar el 14F. Si algú té pensat no votar i estaria disposat a cedir-me el seu vot, agrairia si m’ho pogués fer saber. Puc fer un bizum perquè us demaneu unes braves, vatros que teniu bars oberts!

— Joan Cabasés Vega (@jcabasesvega) February 8, 2021

Àlex Bustos ni tan sols ha provat de demanar el vot des de Moscou, veient el periple que implica. “Vaig preguntar-ho i em van explicar que era un procés molt complicat i que sempre passava igual, que les butlletes arribaven tard”, explica a l’ACN. En el cas de Rússia, també hi ha el problema de les distàncies: “Rússia és un país molt gran, si algú viu a 5.000 quilòmetres potser no li compensa anar fins a Moscou per demanar el vot”, diu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor