Ja s’han creat més empreses al maig que en el mateix mes del 2019


  • Catalunya és la comunitat on més creix el nombre de noves societats respecte del maig del 2020 i és la segona, darrere Madrid, en volum de capital invertit des del gener d'enguany

Jordi Goula
10.06.2021 - 19:50
Actualització: 11.06.2021 - 11:03
VilaWeb

Com hem anat comentant aquests últims dies, tot apunta que la situació econòmica es va redreçant. Hem vist una millora de l’evolució del mercat laboral, una percepció més positiva a la indústria i als serveis… i avui l’observem en la creació d’empreses. Segons l’estudi sobre demografia empresarial fet per Informa D&B i presentat ahir, totes les comunitats de l’estat espanyol es beneficien de l’augment de les constitucions al maig. Els màxims creixements respecte de l’any passat han estat a Catalunya (1.471) i a Madrid (1.449). No obstant això, a Madrid hi ha hagut més altes, 2.320 concretament, és a dir, el 23,6% del total; i a Catalunya 1.906, un 19,5%. La construcció i activitats immobiliàries, el comerç i els serveis empresarials són els sectors que més empreses han creat a Catalunya, un 60% del total. En l’acumulat dels cinc primers mesos de l’any, el creixement també és general, amb les màximes pujades a Madrid (3.548) i a Catalunya (3.115).

Justament ahir, també els registradors d’Espanya presentaven les dades del maig, amb petites diferències respecte de D&B. Comparaven les noves empreses registrades al maig amb les de maig del 2019. La dada que més ens interessa a nosaltres és que Catalunya és una de les comunitats on la dada del 2021 supera la del 2019, i això és un pas més en el camí de la normalització. Una altra dada interessant és que les ampliacions de capital del mes de maig pràcticament igualen les del maig del 2019. No perdem de vista que aquestes operacions són un reflex directe de la defensa dels projectes empresarials per part dels propietaris. Per tant, sembla que les coses van ben encaminades.

A la banda negativa, també és a Catalunya on hi ha més concursos de creditors al maig. És la comunitat capdavantera a l’estat espanyol, amb 125 empreses, una quarta part del total. Quant a la distinció entre voluntaris i necessaris, a tot l’estat espanyol els voluntaris van sumar 379 inscripcions, amb un augment de l’11,1% respecte del mes anterior, i els concursos necessaris inscrits van ser 116, amb una disminució del 10,1%. Un fet, que dins la fatalitat, té una part positiva.

Al maig, també a tot l’estat espanyol, l’augment de concursos va afectar la major part dels sectors, si bé el comerç va encapçalr la llista, amb 111; seguit de la construcció i les activitats immobiliàries, amb 101; i l’hoteleria, amb 98. En l’acumulat fins a final de maig, el comerç concentra el 19,7% dels concursos i l’hoteleria el 17,1%, segons D&B. Cap sorpresa, perquè han estat dos dels sectors més afectats per la pandèmia.

Però no és pas l’única notícia sobre el món empresarial. També ahir, el Banc d’Espanya va presentar la tercera Enquesta sobre l’Activitat Econòmica, feta el mes de maig, en què es confirma la recuperació de la producció i de l’ocupació el segon trimestre de l’any i s’anticipa un repunt addicional a l’estiu. Aquesta millora és més marcada en les branques de serveis –especialment afectades per les restriccions d’activitat els trimestres passats–, reflex de l’evolució més favorable de la pandèmia, lligada, al seu torn, a l’avanç del procés de vaccinació.

Potser l’aspecte més interessant de les conclusions és la variació positiva que mostren els empresaris amb vista al futur immediat. L’enquesta preguntava a les empreses per les seves expectatives sobre el moment en què recuperaran el nivell d’activitat que tenien a la fi del 2019, abans de l’arribada de la pandèmia. Doncs bé, la millora de les perspectives a curt termini, durant aquest trimestre, s’ha traslladat amb intensitat cap al futur, cosa que dóna lloc a un avançament apreciable de l’instant en què es recuperaria el nivell d’activitat pre-crisi. Ve’t aquí la bona notícia!

Però continuem amb l’enquesta. D’una banda, el percentatge d’empreses que responen que encara hi ha massa incertesa per a poder fer una previsió fiable sobre el moment de recuperar l’activitat pre-pandèmica s’ha reduït molt significativament, concretament de l’entorn del 45% a la fi de 2020 a una mica més del 25% aquest segon trimestre. D’una altra banda, la proporció d’empreses que esperen recuperar el nivell de facturació durant el 2022 ha crescut fins gairebé el 30% del total, 20 punts percentuals més que a l’enquesta de final del 2020.

Que en un sol dia vegem que la dinàmica de la creació d’empreses reprèn els nivells d’abans de la pandèmia i que els empresaris escurcen d’una manera evident el temps de recuperació de l’activitat que tenien abans de la crisi és una mostra més que comencem a trepitjar més fort en el camí de la recuperació… amb permís del coronavirus, és clar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor