09.01.2023 - 18:12
|
Actualització: 09.01.2023 - 20:22
Noma, considerat el millor restaurant del món, tancarà les portes a final de l’any vinent. Es convertirà en un laboratori d’alimentació a temps complet, en què es desenvoluparan nous plats i productes per al comerç electrònic i farà servei de menjador per a ocasions especials, segons que explica The New York Times.
El restaurant, situat a Copenhaguen, va obrir les portes fa dues dècades, i durant tot aquest temps ha aparegut repetidament en les llistes dels millors restaurants del món. Malgrat l’èxit, el xef, René Redzepi, reconeix que no li surten els comptes. Diu que cal esmerçar moltes hores a la cuina, i que pagar el centenar de treballadors de manera justa, tot mantenint un nivell elevat, no és viable. Considera que el model modern de menjador que ha creat és insostenible. “Financerament i emocionalment, com a empresari i com a ésser humà, simplement no funciona”, diu.
Reconeix que ha pressionat el personal verbalment i físicament. Ha volgut ser un pioner tranquil i amable, però no se n’ha sortit, diu. Els productes de Noma són cars, s’hi esmercen moltes hores, i segons el xef aquesta mena d’àpats ja no és sostenible. A més, creu que de la crisi se’n ressent tot el sector.