El Nobel de Química premia els pares de les bateries de ió-liti

  • Les bateries de ió-liti són d'ús comú en la indústria electrònica de gran consum

VilaWeb
Europa Press
09.10.2019 - 14:53

Els científics John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino, han estat distingits amb el Premi Nobel de Química 2019 pel desenvolupament de les bateries de ió-liti.

Les bateries de ió-liti, que ofereixen un alt rendiment i avui són d’ús comú en la indústria electrònica de gran consum, les va proposar per primera vegada M.S. Whittingham, químic anglès, actualment de la Universitat de Binghamton, el qual va utilitzar sulfur de titani i metall de liti d’elèctrodes.

El 1985, el japonès Akira Yoshino va crear un prototip de bateria fent servir material carbonós en el qual es podien inserir els ions de liti com un elèctrode i òxid de liti cobalt (LiCoO2), que és estable a l’aire, com l’altre. En emprar materials sense liti metàl·lic, es va incrementar espectacularment la seguretat sobre les bateries que utilitzaven el liti metall. L’ús d’òxid de liti cobalt va possibilitar que es pogués aconseguir fàcilment la producció a escala industrial. Aquest va ser el naixement de l’actual bateria Li-ió.

El nord-americà John Bannister Goodenough va contribuir després a desenvolupar una bateria de ions de liti d’estat sòlid que supera les bateries de ions de liti en densitat energètica, rang de temperatura operativa i seguretat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor