El premi Nobel de la pau reconeix la lluita dels hibakusha per un món lliure d’armes nuclears

  • L'organització japonesa Nihon Hidankyo és formada per supervivents de les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki

VilaWeb
Il·lustració: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Redacció

11.10.2024 - 11:12
Actualització: 11.10.2024 - 11:51

El Comitè Nobel noruec ha atorgat el premi Nobel de la pau 2024 a l’organització japonesa Nihon Hidankyo, formada per supervivents de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki, també coneguts per hibakusha. L’organització ha estat reconeguda pels esforços incansables per assolir un món lliure d’armes nuclears i per haver transmès, per mitjà dels seus testimonis, que les armes nuclears mai més no han de ser utilitzades.

Després dels atacs amb bombes atòmiques del 1945, va sorgir un moviment mundial que ha treballat incansablement per conscienciar la humanitat sobre les conseqüències catastròfiques d’aquestes armes. Amb el temps, s’ha desenvolupat una norma internacional que estigmatitza l’ús de les armes nuclears com a moralment inacceptable, coneguda per “tabú nuclear”. El testimoni dels hibakusha ha estat clau per a consolidar aquesta oposició global a les armes nuclears, amb relats personals, campanyes educatives i advertiments urgents per condemnar-ne la proliferació i l’ús.

El Comitè Nobel ha subratllat que, malgrat que fa gairebé vuitanta anys que no es fan servir armes nuclears en guerra, aquest tabú és sota pressió. Els estats nuclears modernitzen els seus arsenals, sembla que nous països es preparen per adquirir aquestes armes i es fan amenaces d’ús en conflictes actuals. “És crucial de recordar que les armes nuclears són les més destructives que el món hagi vist mai”, ha remarcat el comitè.

L’any vinent farà vuitanta anys dels bombardaments d’Hiroshima i Nagasaki. Unes 120.000 persones van morir-hi de manera immediata i moltes altres van morir els anys següents per cremades i lesions causades per la radiació. Les armes nuclears actuals tenen un poder destructiu molt superior, capaç de matar milions de persones i causar un impacte catastròfic en el clima, amb la capacitat de destruir la civilització.

Els hibakusha van ser durant molt de temps desdenyats, però el 1956 es van organitzar en Nihon Hidankyo, la confederació japonesa de supervivents de les bombes atòmiques i d’hidrogen. Amb els anys, aquesta organització s’ha convertit en la més influent del Japó en la lluita per la pau i el desarmament nuclear.

El Comitè Nobel ha volgut honorar tots els hibakusha que, tot i les seves ferides físiques i els records dolorosos, han volgut utilitzar la seva experiència per conrear esperança i compromís amb la pau. Nihon Hidankyo ha proporcionat milers de testimonis, ha emès resolucions, ha fet crides públiques i ha enviat delegacions a les Nacions Unides i a conferències per recordar al món la urgència del desarmament nuclear.

El comitè ha destacat que, encara que un dia els hibakusha ja no siguin entre nosaltres, les noves generacions del Japó continuen transmetent-ne el missatge, inspirant i educant persones de tot el món per mantenir viu el tabú nuclear, que és una condició indispensable per a un futur en pau per a la humanitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor