‘No s’apaguen les estreles’, el nou espectacle de Xavi Sarrià

  • El cantant prepara una ronda amb un espectacle transmèdia que inclou un documentari i un concert

VilaWeb
Esperança Camps Barber
20.03.2021 - 21:50
Actualització: 24.03.2021 - 08:19

“Fa mesos que treballem en un dels projectes més apassionants als quals m’he embarcat. Un projecte molt bèstia que uneix un documental i un concert que naix de la cançó ‘No s’apaguen les estreles’.” Xavi Sarrià va penjar aquest text a Instagram el 9 de març acompanyant una fotografia en blanc i negre en què apareixia ell en companyia de David Segarra i Betlem Agulló.

A partir d’ací, milers de seguidors del cantant restaven pendents de les novetats que revelava de mica en mica a les xarxes. Sarrià explica el projecte, d’on ve, per què ho fa, on vol arribar i qui són els seus companys de viatge. “Inclou una gira i un documental que naix a partir de la cançó ‘No s’apaguen les estreles’ amb la voluntat de donar veu als protagonistes de les històries que explica la cançó”, diu Sarrià a VilaWeb. Així, aquest tema, que forma part de la banda sonora del film La mort de Guillem i que ja té més de 700.000 reproduccions a les xarxes socials, continua escampant-se i pol·linitzant el llegat de lluita inesgotable. “És necessari recuperar tota eixa cadena de resistència i de saviesa, donar veu a aquestes persones i amplificar-la perquè s’escolte en els moments actuals”, diu.

Deu històries 

I per donar veu a aquests protagonistes de la cançó, Xavi Sarrià s’ha ajuntat amb el seu amic, el documentalista David Segarra, per a la cocreació d’un documentari. Segarra va ser qui va ajudar a recuperar la dita popular “Per molt que bufe el vent, no s’apaguen les estreles”, i és autor de diversos treballs audiovisuals sobre l’Horta, la memòria i el llegat del passat que cal conservar.

El documentari i el concert són elements complementaris que s’estrenaran de manera paral·lela. Durant els concerts, es projectaran fragments de les històries potents explicades en primera persona.

“Els protagonistes que anomenem en la cançó expliquen les seues històries. Històries de saviesa, de valentia, ‘històries prohibides que no ens explicaren’, com diem a la cançó. També ens expliquen com s’han enfrontat als moments difícils, com els han superat. Per exemple, Betlem Agulló conta com la gent, des de la base, ha dignificat la memòria del seu germà Guillem. És la gent que els va fer costat contra els intents d’invisibilització que la família va patir per part de les institucions.”

En aquesta conversa preliminar, Xavi Sarrià no vol descobrir encara qui són totes aquestes veus. Ho fa a les xarxes socials, que és on naix aquest projecte transmèdia que va del cinema als escenaris i de la música al documentari. Sí que sabem que, a banda de Betlem Agulló, narren el seu testimoni Elena Solanas, que és la neboda de la Pastora i ha treballat per dignificar la memòria d’aquesta guerrillera, i Maria Navarro, presidenta de l’associació de familiars de la fossa 126 de Paterna. Hi haurà també músics, defensors de l’ensenyament en català, llauradores… Deu històries que són un mapa del país.

El repertori més emotiu de Xavi Sarrià

“Als concerts cantarem temes meus, des d’Obrint Pas fins ara. El fil conductor, el discurs narratiu, vol explicar aquesta història de perseverança de la nostra gent. Vol construir un relat. D’on venim, les gestes que hem protagonitzat, les lluites que hem compartit i com hem après a superar-ho”, explica Sarrià, que diu també que “No s’apaguen les estreles” serà l’eix de l’espectacle. També la primera volta que la interpretarà a l’escenari. Però hi haurà també “Al país de l’olivera”, “Amb l’esperança entre les dents” i “La flama”, entre més, per a construir aquest mapa de comunió emocional en temps d’incerteses.

“Hem plantejat aquest concert perquè pensem molt què volem dir, no volem eixir per eixir. La idea és donar un missatge, oferir unes finestres obertes a mirar la nostra realitat, saber d’on venim. Intentar generar esperança i autoestima amb aquestes històries de resiliència.”

Els concerts

La presentació de l’espectacle serà el 29 d’abril i es repetirà l’endemà, dia 30, al Teatre Principal de València. Les entrades es van exhaurir pocs minuts després d’haver-les posat a la venda i s’estudia la possibilitat de fer-hi un segon concert. Les altres dates confirmades són el 9 de maig a la Mirona de Salt, el 28 al Teatre l’Aliança del Poble Nou de Barcelona i l’11 de juny a Palma, al teatre Xesc Forteza.

Durant l’estiu, segons com evolucione la pandèmia, Sarrià continuarà la ronda de l’espectacle, que té la direcció artística de Martí Torras. Dalt l’escenari, Clàudia Key Day, Diego Barberà, Luis Súller, Xiomara Abelló Héctor Peropadre i Daniel Tomàs.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor