21.10.2024 - 15:30
|
Actualització: 21.10.2024 - 16:46
La senadora i indígena australiana Lidia Thorpe ha interromput la visita que feia el rei d’Anglaterra Carles III al parlament australià per mostrar-li el seu rebuig. “Tu no ets el meu rei”, ha cridat, i l’ha acusat de ser responsable del genocidi que diu que han sofert els pobles indígenes.
“Vau cometre genocidi contra el nostre poble. Torneu-nos les nostres terres, doneu-nos els que ens vau robar, els nostres ossos, els nostres cranis, els nostres nadons”, ha denunciat. Thorpe, que pertany a les comunitats de Gunnai, Gunditjmara i Dja Wurrung, ha esperat que el monarca britànic acabés el discurs al parlament per demanar-li un tractat amb els pobles indígenes. Ha explicat que el cap de la comunitat, Robbie Thorpe, havia emès un avís al Tribunal Penal Internacional que sol·licitava que Carles III fos acusat i processat per genocidi. I ha afegit: “L’estat colonial s’ha construït sobre el genocidi continu dels pobles originaris.”
NEW: This is the moment King Charles’s speech in Australia’s Parliament House was interrupted by Senator Lidia Thorpe, who told him: ‘You are not my King’
🗣 ‘You have committed genocide against our people.’ pic.twitter.com/KkExsbCGTb
— The National (@ScotNational) October 21, 2024
Després de ser escortada fora de la sala, la senadora ha dit que la visita del rei havia de ser una ocasió per explicar la veritat sobre la història del país, segons que han recollit mitjans locals.
En la presa de possessió com a congressista l’agost del 2022, Thorpe va haver de repetir el jurament, atès que es va referir a la reina Elisabet II com a colonitzadora. La senadora es va encarar amb el seu homòleg laborista per les seves crítiques i va publicar a la xarxa social X que no havia cedit mai la sobirania. La seva intenció aleshores era qüestionar l’ocupació il·legítima del sistema colonial.
Lidia Thorpe, una senadora indígena integrante del Parlamento de Australia, llamó colonizadora a la reina Isabel II al recitar el juramento de lealtad. #NmásCentral con @mariaelenapazzi | #DecideInformado pic.twitter.com/r8oPLtoY9S
— nmásmedia (@nmasmedia) August 1, 2022
Les comunitats indígenes a Austràlia, com ara les de Gunnai, Gunditjmara i Djab Wurrung, han lluitat durant anys pel reconeixement dels seus drets territorials i culturals i han denunciat l’impacte que va tenir l’apropiació colonial britànica de les terres.
La indiferència dels australians marca la primera visita com a rei de Carles III al país