No és la independència, és la injustícia

  • «La batalla del referèndum és l’intent de no reconèixer el dret d’autodeterminació, i què hem de dir al País Valencià, si fins i tot s’han atrevit a tancar-hi la televisió pública?»

Teresa García
12.09.2017 - 22:00
VilaWeb

Que la configuració de l’estat espanyol fa aigües ha quedat i quedarà palès durant la pròxima tardor de manera inequívoca. Que la constitució espanyola s’ha quedat petita, també. Una degradació de gris d’èpoques superades per a aquells que hem crescut en democràcia.

El que passa a Catalunya n’és una mostra, però quedar-se amb l’anàlisi frontista que va des dels ‘desafiaments sobiranistes il·legals’ fins als escorcolls per part de la Guàrdia Civil d’impremtes i mitjans de comunicació ‘al més pur estil franquista’ seria caure en el folklore o en la teatralitat que acompanya aquesta crisi de les institucions.

El desig legítim del poble català de decidir democràticament què vol ser i com vol organitzar-se no s’alimenta de l’independentisme ni del somni de la nació catalana; descansa, principalment, sobre la injustícia de l’organització pèssima del sistema del benestar de l’estat espanyol i de la organització igualment deficient de la seua estructura territorial, de la qual els valencians i les valencianes també som un clar exemple de discriminació. Només cal pegar una ullada a publicació de les balances fiscals per a adonar-se’n.

El sistema del benestar de l’estat espanyol descansa sobre competències autonòmiques i locals. Allò que les administracions públiques, una volta recaptats els impostos, retorna a la ciutadania en forma de serveis universals –educació, sanitat, atenció a la dependència, ocupació, serveis urbans, accés a la cultura, garanties de sostenibilitat i medi ambient– és competència de les autonomies o dels ajuntaments. I tant el sistema autonòmic com el sistema local no disposen actualment de recursos suficients per a oferir eixos serveis, que estan directament relacionats amb els drets humans, la igualtat i la qualitat de vida.

A aquesta mancança de finançament cal afegir-hi una pèssima distribució territorial, que fa que les perifèries alimenten un sistema centralitzat que rescata bancs i acontenta els amics, sense que els territoris que aporten puguen rebre el retorn dels serveis que els correspondrien. Ni serveis ni infrastructures, amb un model territorial radial, que fa que a la perifèria les autovies siguen de pagament i al centre es rescaten autopistes. Consolidant una estructura centralitzada que respon a una concepció artificial imposada en la dictadura i no a la realitat econòmica de l’estat espanyol.

Es tracta, en el fons, de la competència entre un sistema centralitzat, que acumula recursos i poder en poques mans, i un sistema descentralitzat que els distribueix en forma de serveis a la ciutadania. I es tracta, conseqüentment, de desenvolupar un ordenament jurídic que oferisca garanties, recursos i capacitat de decisió per a aquesta descentralització, cosa que implicaria unes cotes més grans de democràcia; o que possibilite la concentració de recursos i de poder de decisió, cosa que implicaria un grau més alt d’autoritarisme.

Efectivament, la constitució del 78 representà un avenç democràtic respecte d’una dictadura i ha garantit un marc de convivència durant aquestos quaranta anys, però s’ha demostrat insuficient quan s’ha tractat de garantir el dret a l’habitatge, ha permès una reforma ràpida que ha prioritzat el pagament del deute als bancs en comptes de l’atenció de les necessitats bàsiques de la ciutadania, i a més a més, ha impedit de desenvolupar una convivència territorial satisfactòria en tots aquells pobles i territoris que la van ratificar al seu moment.

El Partit Popular és l’essència d’aquesta constitució antiga i de la concentració de l’estat espanyol, i eixe projecte centralitzador i extractiu continua i té diferents exemples: la llei de sostenibilitat va ser l’intent de segrest de l’autonomia local, la batalla del referèndum és l’intent de no reconèixer el dret d’autodeterminació, i què hem de dir al País Valencià, si fins i tot s’han atrevit a tancar-hi la televisió pública?

Davant d’aquesta situació, adobada, a més, amb la podridura de la corrupció, el que no ens podem permetre els ciutadans i ciutadanes de l’estat espanyol és continuar seguint el PP i no cercar una via de diàleg i organització, que necessàriament no pot ser dirigida ni pilotada pels causants principals de la situació actual que d’Espanya: el PP i Mariano Rajoy.

Si no és així i sense interlocució davant d’aquestes demandes, cadascú serà lliure de triar de quina manera lluita contra la injustícia de tindre menys metges i menys escoles, de no poder estudiar en valencià o de no poder informar-se sobre les notícies de la seua comarca.

La societat catalana, amb més o menys encert, ha triat una via i la vol votar.

Teresa García és diputada de Compromís a les Corts Valencianes

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor