És veritat que la nit de Sant Joan és la més curta de l’any? Quan comença l’estiu del 2024?

  • Tot i la creença força estesa, la nit més curta de l’any és la del solstici d’estiu

VilaWeb
Redacció
16.06.2024 - 21:40

Sempre s’ha dit que la nit de Sant Joan és la més curta de l’any. Tot i ser una creença molt estesa, cal dir que no és veritat. La nit més curta de l’any és la del solstici d’estiu. Les dates oscil·len entre el 20 i el 21 de juny, i enguany serà el 20 de juny, no pas la nit de Sant Joan. El dia 20, el sol sortirà a les 6.17 i no es pondrà fins a les 21.28. Hi haurà llum solar durant quinze hores i deu minuts.

Què és el solstici d’estiu?

Malgrat que ja fa dies que hem fet el canvi d’armari i anem amb màniga curta, l’estiu encara no ha arribat. Tal com explica l’astrònom Enric Marco, el solstici d’estiu marca el començament de l’estiu astronòmic i és el moment en què el Sol arriba a la màxima elevació sobre l’equador terrestre. Això vol dir que la nit més curta d’aquest 2024 serà la del dia 20, i no pas la de Sant Joan. Per ser exactes, l’estiu del 2024 començarà el 20 de juny a les 22.51, segons els càlculs fets per l’Observatori Astronòmic Nacional de l’Institut Geogràfic Nacional.

“Com que el Sol es troba molt alt al cel, vist des del nostre país, aquests dies el Sol eixirà pel nord-est i es pondrà pel nord-oest, les posicions més separades de l’any”, explica Marco. Per això, durant aquesta època de l’any les nits són tan curtes. De fet, ara podem gaudir de més de quinze hores de llum.

De fet, solstici vol dir ‘Sol aturat’ en llatí. Ara el Sol és en el punt més alt i, com que li ha costat molt de pujar, també li costarà de baixar. D’aquesta manera, durant unes setmanes, el Sol serà més o menys a la mateixa altura i la diferència de durada entre unes nits i unes altres serà molt poca, d’uns pocs segons. Enguany, l’estiu començarà el 20 de juny i durarà fins el 22 de setembre, dia en què arribarem a l’equinocci de tardor. Per tant, l’estiu del 2024 durarà noranta-tres dies.

Vist del nostre país estant, el Sol es troba molt alt al cel.

Per què hi ha aquesta creença?

“Tot i que és més bonic, simbòlicament, dir que la nit de Sant Joan és la més curta de l’any, no és cert.” Marco creu que un dels motius que han fet proliferar aquesta creença és la importància que tenen en el calendari agrícola i tradicional les festes vinculades al solstici. De fet, moltes civilitzacions celebren aquests dies festes relacionades amb el foc: “Al nostre país en tenim moltes, des de les falles d’Isil o les fogueres d’Alacant fins a la Flama del Canigó.”

L’església també hi ha tingut un paper important. Hi ha moltes festes paganes relacionades amb l’agricultura que, amb l’arribada de l’Església, van quedar absorbides pel cristianisme: “Són festes antiquíssimes, d’origen pagà, però amb l’arribada del cristianisme, l’Església les va fer seves.” D’aquesta manera, el dia del renaixement de la llum, que és el solstici d’hivern, era el dia del naixement de Crist, “i al seu cosí Sant Joan Baptista, com que havia nascut sis mesos abans, li va tocar el solstici d’estiu”, explica Marco. “La nit de Sant Joan és una festa cultural que l’Església ha intentat de relacionar amb el solstici, però això no té cap base astronòmica”, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb