16.05.2024 - 21:40
|
Actualització: 17.05.2024 - 14:58
Demà, dissabte 18 de maig, és el Dia Internacional dels Museus, que enguany coincideix amb la Nit dels Museus. Amb el lema “Museus per a l’educació i la investigació”, es vol destacar el paper de les institucions museístiques com a espais vitals de formació i recerca. Molts equipaments i espais museístics organitzen activitats especials en la jornada de portes obertes. A continuació us oferim un tast de tot allò que podeu arribar a fer als Països Catalans amb motiu d’aquesta celebració.
Museu d’Art Modern de Ceret
De les 18.00 a les 22.00, al Museu d’Art Modern de Ceret (Vallespir) s’ofereix entrada lliure i gratuïta a tots els públics. S’hi pot visitar l’exposició d’Antoni Tàpies, que dura fins el 30 de juny, amb motiu del seu centenari. A les 20.30 hi haurà un concert amb guitarres acústiques de Tino de Rosa i Mado. Es farà al pati del museu, i porta per nom Fantasies gitanes.
Musèu dera Val d’Aran
De les 19.00 a les 23.00, el Musèu de la Val d’Aran oferirà una activitat especial anomenada “10 peades pera nòsta tèrra”. Amb aquesta iniciativa el museu, que enguany commemora el quarantè aniversari, vol fer conèixer aspectes amagats de la seva història.
Museu de la Conca Dellà
Al Museu de la Conca Dellà, a Isona (Pallars Jussà), hi ha portes obretes d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 19.00. Ofereix la possibilitat de descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana i, molt abans, habitada per alguns dels darrers dinosaures que van poblar la terra. El Parc Cretaci és un projecte de desenvolupament local a partir del patrimoni integral de la Conca Dellà.
Museu d’Arqueologia de Catalunya
Els sis museus de la ciutat de Girona –el Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona, el Museu d’Art de Girona, el Museu d’Història de Girona, el Museu d’Història dels Jueus i el Museu del Cinema– oferiran portes obertes al públic de les 10.00 fins a mitjanit, a més d’unes quantes activitats gratuïtes. Per exemple, el Museu d’Arqueologia prepara “Obre bé els ulls! Racons amagats del monestir”, en què el visitant podrà descobrir racons i històries del monestir de Sant Pere de Galligants que en visites regulars no s’acostumen a mostrar. Té una capacitat limitada i cal fer reserva prèvia. La casa Masó, en canvi, tan sols oferirà visites gratuïtes a hores determinades: a les 11.30, a les 13.00, a les 16.00, a les 17.30 i a les 19.00. Per a tancar la nit, s’oferirà un concert del compositor Àlex Blat, gratuït però amb inscripció prèvia, a la terrassa del Museu d’Història a les 22.00. Si plou, l’actuació es farà a la sala Ermessenda.
Museu de l’Art Prohibit
Per primera vegada, es podrà visitar el Museu de l’Art Prohibit , de Barcelona, durant la Nit dels Museus, de 20.00 a 1.00, amb reserva prèvia i gratuïtament. Si no heu trobat entrades, a les 20.15, a les 21.15, a les 22.15, a les 23.15 i a les 00.15 hi haurà un concert a càrrec del Duo AIDAN, que interpretarà peces musicals que en algun moment han estat censurades o prohibides per motius polítics, religiosos o sexuals. Cada sessió durarà quinze minuts.
Arts Santa Mònica
El centre Arts Santa Mònica, de Barcelona, presenta tot de propostes per gaudir de la Nit dels Museus a partir de perspectives diverses. D’una banda, la sala d’actes es transformarà en una rave durant set hores: de les 18.00 a mitjanit, en què el pianista Xavi Lloses i un grup d’artistes coordinaran un ball grupal obert al públic. Tocaran 840 vegades la mateixa peça, però Lloses l’actualitzarà amb una paleta tímbrica policromada, amb sintetitzadors, efectes sonors i més eines. L’estada mínima a la sala serà de quaranta minuts i caldrà seguir les instruccions dels organitzadors per mantenir l’atmosfera immersiva. El centre també ofereix l’exposició immersiva “L’altre costat”, que explora l’inconscient i els estats alterats de la consciència. Es podrà visitar d’11.00 a 19.00 amb entrada anticipada, i a partir de les 19.30, amb cabuda limitada, per ordre d’arribada. A més, de 21.00 a 23.00 es presentarà l’espectacle Les Mòniques, en què vint artistes residents al centre es faran preguntes entorn de l’art.
CosmoCaixa
L’entrada al museu del CosmoCaixa serà lliure i gratuïta de 10.00 a 1.00, i s’hi han programat unes quantes activitats per a gaudir-ne en família. D’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 22.00 es farà el taller “Bioconnexions. La geometria”. I de 19.00 a 1.00 es faran visites al planetari “El cel d’avui”, un taller amb microscopi anomenat “L’univers sota la lupa. Meteorits i molt més” i un altre d’òrbites i constel·lacions, anomenat “L’univers a les teves mans”. Les places són limitades fins que se’n completi la capacitat.
Disseny Hub Barcelona
Al Disseny Hub Barcelona es podran visitar de franc les exposicions permanents “Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. 1980-2003”, “El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)”, “Objectes comuns. Històries locals, debats globals”, i l’exposició temporal “Pure Gold. Reutilitzar! Revalorar!”, que exposa la reutilització i la transformació de residus en objectes de disseny. A més, serà oberta al públic la instal·lació “Memòries Sintètiques”, que convida els ciutadans a participar en la recuperació i la reconstrucció dels seus records. L’entrada hi és lliure i gratuïta de les 19.00 a la 1.00.
Museu Frederic Marès
El Museu Frederic Marès de Barcelona obre les portes a unes quantes mostres. S’hi podrà visitar l’exposició permanent d’escultura –de l’època antiga fins al segle XIX–, el Gabinet del Col·leccionista, l’exposició temporal “Emocions. Imatges i gestos del passat i del present” i una selecció d’escultures del segle XII al XVI.
Fundació Antoni Tàpies
Dins l’Any Tàpies, la fundació ofereix portes obertes a les exposicions “Tàpies. L’empremta del zen” i “Chiharu Shiota. Cadascú, un univers”, creades per commemorar el centenari de l’artista. A les 20.00, a les 22.00 i a les 23.00, s’organitzaran visites guiades i gratuïtes a aquestes exposicions, de 45 minuts cadascuna. A més, a les 21.00 el poeta Miquel Desclot recitarà una selecció de poemes de l’antologia “En coixí d’herba”, dins la programació del Festival Barcelona Poesia, en què es difondrà una extensa selecció de la lírica clàssica japonesa, del segle IV fins a l’actualitat.
Museu Nacional d’Art de Catalunya
De 19.00 a 1.00, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), a Barcelona, organitza visites guiades gratuïtes a la col·lecció permanent i a les exposicions temporals: “Suzanne Valadon. Una epopeia moderna”, “El mirall perdut. Jueus i conversos a l’edat mitjana”, “Longaron i Friday Foster. L’heroïna inesperada”, i “Punctum. Primavera Fotogràfica (1982-2004)”. A més, a les 00.00, l’Original SoundTrack Orchestra oferirà una actuació musical amb balls de la Belle Époque. A banda, a les 20.30, les 21.40, les 22.40 i les 23.30 la Marxing Band del Taller de Músics animarà l’ambient.
Museu d’Art Contemporani de Barcelona
De 10.00 a 1.00, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) obre les portes i ofereix tot d’activitats dins el recinte i fora. Serà l’excusa ideal per a visitar gratuïtament l’exposició inaugurada aquest mateix mes, “Jordi Colomer. Façana Foto Festa Futur Fideus”, o algunes de temporals, com “Daniel Seegmaan Mangrané. Una fulla al lloc de l’ull”, “Visual origen. Film/vídeo/informació” i “Col·lecció MACBA Preludi. Intenció poètica”. A més, també s’hi organitza un acte especial: MACBA des del cel, en què es mostraran espais normalment restringits al públic, com ara el conjunt arquitectònic del Convent dels Àngels, o la torre del Centre d’Estudis i Documentació.
Museu d’Història de Catalunya
Durant el dia, es podrà accedir a les exposicions del Museu d’Història de Catalunya, de Barcelona, com ara “La memòria d’un país”, un recorregut interactiu per la història de Catalunya amb els personatges i esdeveniments més destacats; i l’exposició temporal “El Rector de Vallfogona: auge, declivi i retorn d’un mite”, en què es mostra el recorregut de la figura de Francesc Vicent Garcia en el curs de la història. A més, hi ha programada l’activitat “Tastets d’història”, de 19.00 a 00.00 al restaurant del museu, en què podreu degustar menjars inspirats en èpoques diverses. De 20.00 a 23.00 es faran escenes teatralitzades en algunes sales de l’exposició permanent “La memòria d’un país”. Les escenes representaran tres moments clau de la història del país i són organitzades per la Plataforma Blanc i Negre.
Viatge a la Constel·lació Museu
El “Viatge a la Constel·lació Museu” és una visita guiada per uns quants museus i institucions de la ciutat de Tarragona. En una ruta de dues hores i mitja, es podrà veure el CaixaFòrum, el Museu del Port, el Museu Bíblic Tarraconense, el Museu Diocesà, el Museu d’Art Modern, el Museu Nacional Arqueològic, el Museu d’Història, i el Mèdol-Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona. Hi haurà quatre grups amb uns quants punts i horaris de sortida: a les 17.30, a les 18.00, a les 20.30, i a les 21.00; al CaixaFòrum o al Pretori. El preu és de 5 euros per persona.
Museu de les Terres de l’Ebre
Al Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta (Montsià), s’hi podrà veure la visita guiada teatralitzada “Seguim Galta, el camàlic de l’arròs”, dins l’exposició “Blanquejant l’arròs”. La visita anirà a càrrec de Jesús Ferré i se n’organitzaran dues tandes: de 20.00 a 21.00 i de 21.00 a 22.00. L’accés és lliure i gratuït, però cal fer inscripció prèvia perquè hi ha places limitades.
Institut Valencià d’Art Modern
L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ofereix visites guiades a totes les exposicions del museu, com ara “Escena I: fer paisatge”, “Pinazo. Identitats” i “Un contínuum comú indefinidament llis”. A més, l’exposició “Sempere a París” s’activarà amb dansa i moviment en l’espectacle Sempere, organitzat per la companyia Otra Danza, que retrà un homenatge a l’artista en el seu centenari. A banda, l’entrada al museu serà gratuïta de les 10.00 a les 00.00.
Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MUVIM)
Al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MUVIM) és recomanable de visitar “Didín Puig, una dona compromesa“, una de les exposicions més interessants de l’any, dedicada a aquesta dona excepcional i compromesa amb el país i la cultura. El museu, durant aquestes jornades de portes obertes, organitzarà múltiples activitats. Estarà obert, amb entrada gratuïta, dissabte de 10.00 a les 24.00, i allargarà les activitats i la gratuïtat fins diumenge, en l’horari normal.
Es Baluard
Es Baluard, Museu d’Art Contemporani de Palma prepara una jornada de portes obertes de 10.00 a 20.00. A més, s’hi organitzen dues activitats: “L’art en mans dels infants”, de 10.30 a 13.30, i “L’art de l’escolta” de 10.30 a 12.15.
Fundació Miró Mallorca
La Fundació Miró Mallorca prepara un seguit de conferències sobre Joan Miró, en el context de l’exposició “Joan Miró, 1983”. A hores d’ara, totes les places són plenes, però s’ha habilitat un canal per seguir-les en directe. Avui a les 19.00 hi ha una ponència de Maria Josep Balasch; demà a les 10.30, una d’Élisa Sclaunick; i a les 12.00, una d’Emmanuel Guigon. A les 13.00, es farà una taula rodona, i a les 14.00, l’acte de clausura.