Nit dels Museus 2023: les propostes que no us podeu deixar perdre

  • Molts museus obriran de franc al vespre i alguns altres faran activitats durant el dia o durant aquestes dues setmanes

VilaWeb

Text

Laura Escartí

10.05.2023 - 21:40
Actualització: 02.06.2023 - 15:35

El dijous 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus, que enguany se celebra amb el lema “Museus, sostenibilitat i benestar“. Molts equipaments i espais museístics s’afegeixen a la festa amb activitats especials i jornades de portes obertes. Al Principat i a Catalunya Nord comença aquest dissabte, 13 de maig, amb la Nit dels Museus, en què es faran portes obertes al vespre i visites guiades. El País Valencià i les Illes faran activitats a partir de la setmana vinent. Seran, doncs, dues setmanes plenes d’activitats museístiques. La riquesa de les activitats és immensa. Us oferim un tast d’aquesta activitat museística, que s’ha convertit en una cita anual molt esperada i que cada any porta més sorpreses.

Museu de Belles Arts Hyacinthe Rigaud. Perpinyà.  Obrirà les portes gratuïtament aquest dissabte, fins a mitjanit. S’hi podrà visitar l’exposició “Les arques del museu, la vida d’una obra en les col·leccions a Perpinyà”, un repositori excepcional d’obres procedents de la col·lecció Fayet. També es podrà visitar “Llum sobre la restauració, visites i trobades a la llum de les torxes”, que comptarà amb la presència de la restauradora. A més, hi haurà un espectacle de Radek Knop en què els saxos dialogaran amb les obres d’art; i el Jove Ballet de Synopsis prendrà les sales del museu.

Museu d’Història Natural. Perpinyà. Hi haurà una visita guiada a l’exposició “Xerrameca i artefactes. Viatge per l’antic Egipte”, amb Amel Bouhafs, doctoranda en egiptologia. Navegant d’objecte en objecte, el visitant descobrirà la manera de viure, els ritus, els déus i els mites, i l’esperança d’un més enllà millor del poble egipci. També hi haurà una altra visita guiada per a tots els públics a l’exposició “Egipte, la passió dels mons”, una mostra amb peces antigues, fotografies i escultures contemporànies que qüestionen la relació de l’individu amb el més enllà. Les visites seran dissabte, la de la primera exposició, a les 15.00 i la de la segona, a les 15.30.

Museu d’Art Modern de CeretLa companyia Jupon oferirà diverses intervencions artístiques. Al so de l’arpa, acròbates, ballarins i contorsionistes faran dos espectacles en diàleg amb les obres de l’exposició “Constel·lacions”. La mostra convida els visitants a fer un viatge per la galàxia de la creació artística contemporània d’aquests últims cinquanta anys.

Fundació Sorigué. Lleida.  Hi haurà portes obertes el dissabte 13 de maig de les 20.00 fins a mitjanit, i s’hi podrà visitar l’exposició “La vida en emergència. Juan Zamora”. La mostra reflexiona sobre la fragilitat dels ecosistemes amb un recorregut introspectiu per l’obra de l’artista. En un encreuament de camins entre l’art i la ciència, l’exposició aborda les grans qüestions de l’existència humana, com ara la vida, la mort o l’amor.

Museu d’Història dels Jueus. Girona.  Les portes obertes seran dissabte, de 19.00 a mitjanit. S’hi podrà veure l’exposició actual, “Il·lustríssimes, dones que van dibuixar el segle XX”, un recull d’obres de trenta-cinc dones ninotaires vinculades a Catalunya. La mostra reconeix el mèrit d’aquestes il·lustradores, que no van deixar de dibuixar malgrat les dificultats de viure en un context hostil i amb pocs drets laborals per a les dones.

Museu d’Arqueologia de Catalunya. Girona.  El museu obrirà gratuïtament dissabte fins a la 1.00. S’hi destaca l’exposició “Naufragis. Història submergida”, que vol difondre la riquesa i diversitat del patrimoni arqueològic subaquàtic català i valorar la tasca del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) en el trentè aniversari. El dijous 18 també tindrà les portes obertes durant el dia i una visita guiada a “Tresors del MAC”, un recorregut històric per peces destacades de l’arqueologia catalana. La visita serà a les 17.00.

La Model – Espai de Memòria. Barcelona.  La Model obrirà portes gratuïtament dissabte a la nit. És un dels edificis més imponents de la Barcelona de principi del segle XX, amb una història controvertida. A més, s’hi podrà visitar l’exposició “1.322: Refugis antiaeris de Barcelona”, un recorregut fotogràfic per una xarxa colossal d’espais de defensa passiva, que va esdevenir un referent europeu i que encara avui perviu al subsol de la ciutat.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Barcelona. El MNAC ofereix una gran varietat d’activitats amb motiu de la Nit dels Museus. Hi haurà portes obertes fins a la 1.00 i música en directe en tot d’espais del museu, amb la cantant i trompetista Alba Armengou, i la Marxing Band del Taller de Músics. De 20.00 a 23.00 hi haurà comentaris a peu d’obra, amb la idea de posar al centre la situació actual de crisi ecològica del planeta i la importància d’educar en la sostenibilitat amb objectes artístics de la col·lecció.

Refugi antiaeri de la plaça del Diamant. Barcelona. Aquest és un dels noranta refugis del barri de Gràcia i un dels més grans dels 1.300 que es van construir a la ciutat. Barcelona va ser una de les primeres ciutats a ser bombardada sistemàticament des de l’aire en un conflicte bèl·lic. S’hi faran visites guiades i gratuïtes dissabte, de 19.00 fins a les 00.00, a càrrec del Taller d’Història de Gràcia. Cal reservar plaça a la web de l’Ajuntament de Barcelona.

Castell de Montjuïc. Barcelona.  A les 18.00 del dia 13 s’hi farà una activitat per conèixer i practicar el tir amb arc, i tot seguit es visitarà el castell amb una mediadora. De les 19.00 a les 00.30 es faran passejades per espais habitualment tancats, per descobrir racons insòlits. A més, el Festival Mostra ambientarà la jornada amb música electrònica fins a la 1.00. Per a l’activitat de tir amb arc cal fer reserva a la web de l’ajuntament.

Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).  El MACBA celebra la Nit i el Dia dels Museus amb dues jornades de portes obertes: aquest dissabte fins a la 1.00 i dijous vinent, dia 18, fins a les 19.30. De les exposicions, se’n destaca “Entre cercles i constel·lacions”, de Bouchra Khalili, un repertori de microrelats de vida que parlen de la pertinença, les lluites anticolonials i les estratègies de resistència de les comunitats sotmeses. A més, Ikram Bouloum presentarà la seva música a l’Atri del museu, i la seguirà una sessió de Pasaporteman. Serà una constel·lació de sons de la diàspora africana en diàleg amb l’exposició de Bouchra Khalili.

Disseny Hub Barcelona. S’hi destaca l’exposició temporal “Digital Impact”, una experiència d’art i disseny entre el món físic i virtual, que mostra els treballs d’artistes digitals de renom internacional, com Refik Anadol, Universal Everything, Random International, Brendan Dawes i Field, a més dels catalans Domestic Data Streamers, Alba G. Corral i Antoni Arola. L’entrada serà gratuïta de les 19.00 a la 1.00 del dissabte 13 de maig.

Fundació Antoni Tàpies. Barcelona.  A més de portes obertes, hi haurà visites comentades a les exposicions en curs, amb una introducció sobre la història de l’edifici que acull la fundació. S’hi destaca “Tàpies. Fustes, papers, cartons i collages”, una trentena de dibuixos i de fustes de les dècades del 1960 i 1970 provinents del fons de la col·lecció i préstecs internacionals, a fi de mostrar peces poc vistes o desconegudes pel públic.

Museu de la Ciència CosmoCaixa. Barcelona. Es faran visites al planetari “El cel d’avui”, on el públic podrà veure les estrelles i els planetes que es contemplarien a Barcelona si les llums de la ciutat no ho impedissin. El museu estarà obert fins a la 1.00 i l’activitat serà gratuïta, però cal fer reserva a la web.

Mirador Torre Glòries. Barcelona. El mirador s’uneix a la celebració de la Nit dels Museus dissabte, amb una sessió de portes obertes. Es podran contemplar les llums del paisatge nocturn de la ciutat a 125 metres d’altura, en una panoràmica de 360°. Cal reservar les entrades a la web.

Viatge a la Constel·lació Museu. Tarragona. Tarragona celebra la Nit dels Museus dissabte, 13 de maig, amb un recorregut per vuit museus de la ciutat. Es visitaran el Museu del Port, el Museu Arqueològic, CaixaFòrum, el Museu d’Història, el Museu d’Art Modern, el Mèdol Centre d’Arts i els Museus Bíblic i Diocesà. El nexe serà el concepte de bellesa, que s’explicarà en cadascun d’un punt de vista diferent. El preu és de tres euros i la visita durarà dues hores i mitja. Cal inscriure’s prèviament a la web del Museu Arqueològic.

Museu de les Terres de l’Ebre. Amposta. Hi haurà dues jornades de portes obertes, el cap de setmana del 20 i 21 de maig. S’hi podran visitar les exposicions permanents, com ara “Les Terres de l’Ebre, de la prehistòria a l’edat mitjana”, i les dues temporals: “Arquitectura Modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre” i “Terres de l’Ebre. L’ull d’un immigrant”. A més, el dissabte 20 es faran dues visites teatralitzades a la sala permanent, “L’Ebre, camí d’aigua”, a les 20.00 i a les 21.00.

Menador Espai Cultural. Castelló.  El Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) proposa activitats diverses durant tota la setmana del 15 al 21 de maig. “El silenci d’un pati”, una mostra en clau de memòria democràtica sobre l’antiga Casa de la Beneficència de Castelló en el franquisme, es podrà visitar a la sala d’exposicions del Menador Espai Cultural. A més, han organitzat concerts i un itinerari únic per la muralla medieval.

Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). València.  El dijous dia 18 s’instal·larà un jardí efímer al vestíbul del museu. “Re.natura” es presenta com una proposta per a reflexionar sobre la importància de renaturalitzar l’arquitectura de les ciutats. La instal·lació s’acabarà el diumenge 21 amb una acció col·lectiva, en què cada visitant s’emportarà un test per plantar-lo al balcó o la terrassa, per crear un museu expandit i verd per tota la ciutat. A més, hi ha les exposicions “La Nave 1984-1991”, sobre aquest col·lectiu que es va convertir en un referent del disseny de la dècada 1980; i “Ser artista”, una mostra dirigida per Juan José Lahuerta amb peces del fons Julio González de la col·lecció del museu.

Museu Valencià d’Etnologia (L’ETNO). València. El dijous 18 de maig a les 20.15 s’hi farà un concert del multiinstrumentista i compositor Efrén López. A més de la mostra permanent, s’hi podran visitar “De granotes, gats i palmeres. Els orígens del Levante U.D.” i “Abans del jardí”, una exposició amb arxius fotogràfics i documentals sobre la reconversió del riu en jardí a partir del 1982. L’ETNO ha estat premiat com a millor museu europeu del 2023 per la tasca en la cultura tradicional i popular valenciana.

Fundació Miró Mallorca. Palma.  L’espai farà una jornada de portes obertes el dijous 18 de maig, de 10.00 a 19.00, en què es podran visitar les exposicions “El Miró de Son Boter” i “Rif Spahni. Instant i memòria”. L’endemà celebraran la Festa de la Primavera, de 16.00 a 20.00, un projecte comunitari i participatiu, cocreatiu i gratuït per a famílies. Hi haurà jocs, tallers d’art i l’actuació d’una banda de música.

Es Baluard Museu. Palma.  S’hi faran portes obertes el dijous dia 18 de 10.00 a 20.00. A més, el dissabte 20 hi haurà una activitat per a famílies amb infants a partir de tres anys, en què el museu els convidarà a jugar i descobrir com es poden vincular l’art contemporani, els contes i els jocs tradicionals, amb l’exposició “L’escriptura teixida”, de Maria Lai.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor