11.05.2022 - 21:30
|
Actualització: 11.05.2022 - 22:16
Dissabte, 14 de maig, tornarà la Nit dels Museus, que recuperarà la normalitat després de dos anys de pandèmia pel coronavirus i un cop aixecades les últimes restriccions de cabuda i l’obligació de dur màscara. Bona part dels equipaments obriran de franc al vespre i alguns altres faran activitats també al matí o durant tot el cap de setmana. Repassem els actes més destacats a diversos museus dels Països Catalans. Al País Valencià i a les Illes, la majoria organitzaran les jornades més endavant, però alguns també obriran portes aquest dissabte i el vinent.
CaixaFòrum. Palma. Què s’hi pot veure? Hi ha dues exposicions destacades: “Faraó. Rei d’Egipte”, una selecció de peces del British Museum per a aprendre els detalls de la vida dels faraons amb objectes i històries que expliquen el poder real a l’antic Egipte. També es podrà visitar l’obra d’Hermen Anglada-Camarasa i Joaquim Mir, dos dels grans paisatgistes de la pintura catalana. Es pot fer reserva prèvia a la web.
Castell de Montjuïc. Barcelona. Què s’hi pot veure? S’hi destaquen dues exposicions: “Montjuïc. El parc d’atraccions” i “El funicular de Montjuïc. La conquesta de la muntanya”. També s’hi ofereix el recorregut per alguns àmbits insòlits del castell, com ara la poterna de Santa Eulàlia, els calabossos i les casernes. A més, el pati d’armes es transformarà en una zona gastronòmica variada. Aquesta última activitat no és gratuïta.
Castell Templer de Gardeny. Lleida. Què s’hi pot veure? S’oferiran visites guiades a la Poderosa Comanda de Gardeny a les 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00 i 22.30, amb les quals conviden a descobrir la comunitat de monjos guerrers que van viure a la Comanda Templera de Gardeny, un dels principals centres de decisió de la Corona d’Aragó. Les visites guiades giren entorn de la història i el mite de la Casa de Gardeny. Cal inscripció prèvia a l’Oficina d’Informació de Turisme de Lleida, trucant al telèfon 973 700 319 o escrivint un correu electrònic.
Espai Columba. Andorra. Què s’hi pot veure? Dissabte el museu oferirà uns quants tallers a les 12.00 i a les 17.00 i una exposició sobre l’art romànic. L’horari d’obertura serà de 10.00 a 14.00 i de 15.00 a 18.00. A diferència de la resta, s’hi celebra la Nit dels Museus el dissabte que ve, dia 21. La setmana vinent també s’hi faran dos tallers a les 12.00 i a les 17.00 i una visita nocturna de l’església a partir de les 20.30.
Institut Valencià d’Art Modern. València. Què s’hi pot veure? S’hi destaquen les exposicions “Zanele Muholi”, “Anna Boghiguian. A vegades, inesperadament, el present es troba amb el passat” i “Ruta gràfica. El disseny del so de València”. És un dels equipaments on la Nit dels Museus es farà el dissabte 21 de maig.
Jardí Botànic del Museu de Ciències Naturals. Barcelona. Què s’hi pot veure? Les exposicions “Totes les mediterrànies del món”, “Més que Abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc” i “El Gabinet Salvador”. A banda, hi haurà visites guiades per a descobrir els secrets del jardí amb recorreguts guiats per l’Associació del Jardí Botànic de Barcelona. A la nit, entre les 21.30 i les 00.30, a la plaça polivalent, es farà Som aigua, una experiència audiovisual que inclou projeccions de líquids.
MUHBA Refugi 307. Barcelona. Què s’hi pot veure? Un recorregut pels 400 metres de túnels d’un dels refugis antiaeris construïts durant la guerra de 1936-1939, amb l’objectiu de protegir la població dels bombardaments indiscriminats que va rebre Barcelona. El refugi va ser excavat gràcies a la feina de molts veïns al barri del Poble-sec.
Museu Alcover. Tarragona. Què s’hi pot veure? L’exposició “Triàsic, explosió de vida”, a les antigues golfes de ca Batistó, ens explica com eren les muntanyes de Prades ara fa 240 milions d’anys. També s’hi destaca “Ca Batistó. Modernitat burgesa i modernisme literari”, un relat sobre la societat i el pensament burgès en el trànsit del segle XIX al XX. El museu també obrirà portes de franc diumenge, dia 15.
Museu Belles Arts Hyacinthe Rigaud. Perpinyà. Què s’hi pot veure? A les 18.00 hi ha previstes les visites teatralitzades, que són històries d’uns quinze minuts sobre temàtiques diverses, des del període modern fins al període barroc. Més tard, a partir de les 21.30, hi actuarà el Synopsis Youth Ballet, una jove companyia de ballet de Perpinyà. També hi ha previstes activitats per als més menuts, com ara “Retrobada amb el rei sol” i l’obra Animals mites i realitats.
Museu Nacional d’Art. Tarragona. Què s’hi pot veure? De les 15.00 a les 00.00 s’hi podrà visitar l’exposició “TARRACO/MNAT” i participar en els tallers que s’hi han programat.
La Seu Vella. Lleida. Què s’hi pot veure? Hi haurà portes obertes de les 21.00 fins a mitjanit. A les 21.30 i a les 22.30, al claustre, s’hi farà l’escenografia El poema de l’home, de Guillem Viladot. Amb Pau Minguet, director de la Fundació Guillem Viladot “Lo Pardal” i comissari de l’Any Viladot, i de l’arquitecte Jaume Farreny, autor de l’Escenografia, es podrà conèixer de prop un dels màxims exponents de la poesia experimental gràcies a aquesta obra, en què les lletres de l’abecedari i les paraules es converteixen en imatges. Cal inscripció al telèfon 973 230 653. Hi ha places limitades.
Museu d’Història. Girona. Què s’hi pot veure? Explica les històries, plurals i diverses, que han anat conformant Girona i que han construït les vides de la gent al llarg del temps, gràcies a les sales temàtiques, les col·leccions polièdriques i més espais singulars. A més, s’hi destaca l’exposició “Maternitats. Una mirada diversa” que exhibeix les maternitats que transiten per les nostres col·leccions.
Museu d’Història Natural. Perpinyà. Què s’hi pot veure? “Abismes” és una invitació a descobrir les criatures desconegudes del món submarí. La intenció és de sensibilitzar el públic sobre la diversitat i fragilitat del medi marí.
Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Barcelona. Què s’hi pot veure? Dues exposicions: “Col·lecció del Museu” i “Donació Benet Rossell. Escriptura i trajectes”. Es recomana de reservar les entrades a la web del museu. També s’hi faran activitats com ara jocs de pistes i itineraris autoguiats: “Veig, veig molts capells”, “El robatori del bestiari”, “S’ha pintat un crim” i “Assassinat de cambra”. Cal afegir-hi l’activitat “El Museu dibuixat” per a descobrir la col·lecció del Museu Nacional amb el llapis a la mà. Així mateix, es comentaran algunes peces i hi haurà sessions musicals de 20.30 a 00.00. Es recomana d’adquirir les entrades amb antelació a la web.
Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Barcelona. Què s’hi pot veure? Hi ha previstes cinc exposicions: “La lluna de Lotus. Art i poesia de la monja budista Ōtagaki Rengetsu (1791-1875)”, “Mobles d’emmagatzematge del monestir. La grandesa del que és senzill”,“Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Els tresors del monestir”, “Plantes, remeis i apotecaris. El jardí medieval del monestir de Pedralbes” i “Murals divins”. A banda, també s’organitzaran visites guiades al capvespre pel claustre i el taller de llums d’Origami.