La presidenta del departament dels Pirineus Orientals reivindica la llengua i la cultura catalana a la Nit de Sant Jordi a Perpinyà

  • Jornada reivindicativa contra el 155 i la repressió i en solidaritat amb els presos polítics

VilaWeb
Redacció / ACN
28.04.2018 - 00:09
Actualització: 28.04.2018 - 09:34

El Palau de Congressos de Perpinyà ha acollit aquest divendres a la nit una nova edició de la Nit de Sant Jordi, una vetllada literària que promou i reivindica el català a la Catalunya del Nord on s’han lliurat diversos premis. La jornada d’aquesta nit, però, ha estat més reivindicativa que en d’altres ocasions.

Un dels discursos més destacats ha estat el de la presidenta del departament dels Pirineus Orientals, la socialista Hermeline Mlherbe, que ha reivindicat la llengua i la cultura catalana com a pilars de la regió. A més, ha citat Lluís Llach i la seva cançó Venim del Nord, venim del Sud. Els socialistes nord-catalans s’han solidaritzat amb els presos polítics i han criticat la repressió espanyola de manera contundent les últimes setmanes.

El vice-president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha lamentat que no hi pugui ser present el seu president, Jordi Cuixart, per una situació d’anomalia que fa més de set mesos que dura i ha agraït la solidaritat dels nord-catalans que els han fet arribar a ells i als presos polítics el seu suport contra la repressió que pateixCatalunya. La presidenta de l’entitat a la Catalunya Nord, Montserrat Biosca, per la seva banda, ha explicat que la vetllada té el groc com a fil conductor en protesta per la situació que viu Catalunya i ha dit que cal que els catalans del sud continuïn el camí cap a la independència. En aquest sentit, ha dit els catalans del nord estan prenent consciència de la catalanitat i que nits com aquesta promouen els llaços entre els dos pobles.

La presidenta d’Òmnium Cultural a la Catalunya Nord, Montserrat Biosca.

Mauri ha afirmatque jornades com aquesta demostren que ‘som una nació molt àmplia’ i que ‘ens uneix un fil invisible que és la llengua i la cultura’. També remarcat la importància dels premis: ‘És evident que s’ha de mantenir tota la feina a favor de la llengua i de la cultura perquè això ens explica d’on venim i el projecte de nació que volem construir’, ha dit. No només els parlaments han estat marcats pel to reivindicatiu. A les taules dels assistents al sopar també s’hi ha pogut veure roses vermelles i grosses i, a l’escenari, un llaç groc penjat. A més, al menú s’hi ha inclòs un postres també en forma de llaç groc fet de pinya i galetes dolces.

Els guardons
Al llarg de la celebració d’aquest vespre, s’han lliurat diversos premis, la majoria literaris, dedicats a la promoció del català a la Catalunya Nord. El més destacat i més ben dotat econòmicament és el Premi Catalunya Nord, valorat en 2.000 euros i que entrega l’Institut d’Estudis Catalans, als millors treballs documentals sobre l’ensenyament del català a la regió. Enguany, el guardonat ha estat Joan Pere Gensane per l’obra Els intercanvis dins l’Espai Català Transfronterer. Elements i cartografia sobre la xarxa urbana i les transformacions de l’aparell productiu.

La directora de l’Escola Arrels, Elena Gual, recollint un dels premis.

Els Premis Joves Escriptors, els únics dels set que es lliuren centrat només en treballs nord-catalans, consta de tres guardons que distingeixen treballs de les escoles primàries, els col·legis i els liceus i que entrega el Consell Departamental dels Pirineus Orientals. Dotats en 500 euros cadascun, enguany els premiats en l’àmbit de primària han estat la classe de GS-CP de l’Elena Gual, de l’Escola Arrels Vernet de Perpinyà per El llapí del Vernet. En l’apartat de col·legis, el premi ha estat per a Matheus Latorre, del col·legi Pompeu Fabra del Soler per Qui el resoldrà? i per a Miquel Tirach del col·legi Pompeu Fabra del Soler per 24 hores.

Pel què fa als liceus, s’ha guardonat Yona Bernadas i Fàtima El Yajlifi del liceu Aragó de Perpinyà per Tot per a tu i per poder tornar a estar juntes. En l’àmbit de la poesia, el Premi Francesc Català, dotat amb 1.000 euros i que entrega Òmnium Cultural, l’ha recollit Joan Carles González Pujalte per Escolopendra. La vetllada literària també ha premiat la categoria Narrativa per a Infants. El guardó reconeix, amb una dotació de 200 euros, contes dedicats als més petits. El guanyador d’aquest any ha estat Didier Payré per La batalla del gros i del petit bestiar. En l’àmbit de la divulgació i el periodisme transfronterer, el Premi Ramon Juncosa que lliura la Casa de la Generalitat a Perpinyà i que està dotat amb 1.200 euros, ha estat per al periodista Esteve Carrera per l’article Comprovant que les fites frontereres no s’han mogut, publicat al diari El Punt Avui. Finalment, s’ha lliurat dos premis més. El d’Economia UPE 66 Comarques Nord Catalanes, que busca encoratjar les relacions transfrontereres i que ha recaigut en director de l’IDEM, escola superior de disseny, Pierre Roca, i el Premi Joan Blanca, que atorga la Vila de Perpinyà, ha estat per a Pere Becque.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor