Dirigents i polítics europeus reaccionen a la sentència

  • A més de la primera ministra d'Escòcia, també hi han reaccionat l'eurodiputada Ska Keller i l'ex-ministre grec de Finances Yanis Varoufakis

VilaWeb

Redacció

14.10.2019 - 10:58
Actualització: 14.10.2019 - 18:02

La sentència contra els líders independentistes catalans ha arribat al parlament britànic. Ian Blackford, líder del Partit Nacional Escocés, s’hi ha referit abans de valorar el discurs de la reina.

‘Estic segur que esteu al corrent de les notícies que arriben d’Espanya avui. Que un nombre de polítics catalans que han batallat per l’autodeterminació, inclosa l’ex-presidenta del parlament, han estat empresonats. Senyor president del parlament, és correcte que polítics d’aquí i d’arreu del món tenen el dret de debatre l’autodeterminació. I estic orgullós de dir que la conferència nacional de l’SNP ha aprovat una moció en solidaritat amb els notres amics a Catalunya. Senyor president, romanem amb els catalans empresonats per alçar-se pel dret a l’autodeterminació’, ha dit.

Ja la matí, la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha reaccionat a la sentència contra els presos polítics. ‘Aquests polítics han estat empresonats per haver buscat la manera de permetre al poble de Catalunya de decidir el seu futur pacíficament. Qualsevol sistema polític que du a un resultat tan terrible necessita un canvi urgent. Els meus pensaments i solidaritat són amb ells i les seves famílies’, ha dit Sturgeon, fent-se ressò d’un piulet de la BBC sobre la sentència.

La cap del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, principal partit de l’oposició de la República d’Irlanda, ha dit: ‘El que ha passat avui és un greuge a la democràcia i ha de ser condemnat per tots els demòcrates’.

També ha reaccionat a la sentència l’eurodiputada alemanya Ska Keller, presidenta del grup dels Verds i companya al Parlament Europeu de Junqueras i Romeva. ‘Considerem que la sentència és desproporcionada. Només aprofundirà la crisi a Catalunya. Necessitem una solució política, però això no pot passar amb dirigents polítics empresonats.’ Keller ha publicat un comunicat del grup parlamentari a la sentència.

Keller no ha estat l’única europarlamentària que s’ha pronunciat. També l’històric dirigent José Bové s’ha solidaritzat amb els condemnats: ‘Les condemnes són inacceptables. Tota la meva solidaritat i la meva combativitat acompanyen els presos polítics, les seves famílies i el poble català. Sóc al vostre costat’, ha dit, tot compartint un piulet de Junqueras.

El cap dels Verds a l’estat francès, Yannick Jadot, ha demanat l’amnistia pels presos polítics.

Un altre suport a la xarxa ha estat el de l’ex-ministre grec de Finances, Yanis Varoufakis. ‘No tinc dret de fer comentaris sobre la independència de Catalunya. Pertoca als catalans decidir. Però la resta hem d’aixecar-nos contra la sentència a polítics condemnats a llargues penes de presó, al cor d’Europa, per haver complert l’agenda política avalada pels votants.’

El govern francès i l’alemany també s’han vist obligats a manifestar-se, remarcant que el conflicte català s’havia ‘de resoldre segons legalitat’. El president de Flandes, Jan Jambon, ha considerat desproporcionada la sentència i ha demanat una taula de negociació política.

El president de Còrsega, Gilles Simeoni, ho qualifica de vergonya per Espanya i per la Unió Europea, pel seu silenci, i els anomena presos polítics catalans. El seu partit, el Partit de la Nació Corsa, ha qualificat la sentència de ‘vergonya sense nom’.

L’ALE condemna la sentència

L’Aliança Lliure Europea (ALE) ha condemnat la sentència del Tribunal Suprem i ha reclamat l’amnistia per als presos independentistes. ‘La criminalització d’un dret fonamental com el dret d’autodeterminació només servirà per a deteriorar la difícil relació entre Catalunya i l’estat espanyol’, diu en un comunicat, en què defensa que ‘organitzar un referèndum i deixar que la gent voti no pot ser cap delicte en una democràcia’. ‘Les tensions no es resoldran amb judicis polítics ni més repressió, sinó amb diàleg i permetent que es trobi una solució democràtica.’ I acaba: ‘A Catalunya hi ha una àmplia majoria a favor d’exercir aquest dret i per fer un referèndum d’independència. El govern espanyol i la comunitat internacional no poden continuar menystenint aquesta realitat.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor