22.06.2016 - 14:37
BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)
L’escriptor italià Niccolò Ammaniti ha recreat a ‘Anna’ (Anagrama/Angle Editorial) el pas de l’adolescència al món adult, com ja va fer en altres novel·les com ‘Jo no tinc por’ i ‘Tu i jo’, però en aquesta ocasió a través d’una distòpia en una societat sense adults.
En roda de premsa, ha explicat que des de fa anys tenia en ment la idea d’aquesta història, però no li va sorgir la necessitat d’escriure el llibre fins que va observar un grup de nens a la platja i es va preguntar “què farien si es trobessin sols en un món on els adults haguessin desaparegut”, un món on la vida humana estigués reduïda a la infantesa i s’acabés en l’adolescència.
El llibre comença quan un virus, que produeix una malaltia anomenada ‘La Roja’, que va començar a manifestar-se a Bèlgica, s’ha estès pel món com una epidèmia, tenint la particularitat que només mata als adults, mentre que els nens ho coven però no els afecta fins que creixen.
La història succeeix en la futura Sicília en ruïnes de l’any 2020, on Anna, la protagonista, a la qual per edat la mort ja sotja, agafa al seu germà petit, Astor, i emprenen un viatge amb l’objectiu de creuar l’estret i arribar al continent, on la protagonista té l’esperança de trobar la manera de salvar-se.
UN ALTRE COP L’ADOLESCÈNCIA
Niccolò Ammaniti ja ha abordat la infància i l’adolescència en diverses de les seves novel·les, tot i que assenyala que “‘Anna’ supera totes les altres novel·les” perquè és l’única completament lliure que descriu un trajecte de vida complet, en què no està condicionada per adults i pot esprémer tots els seus defectes i fortaleses.
L’escriptor italià, que en la seva última novel·la ha combinant la ciència-ficció, la narració d’aventures i la novel·la d’iniciació, ha confessat que “de moment aquest és l’últim llibre que escriu sobre adolescència”.
LA DONA COM A PROTAGONISTA
El personatge d’Anna neix del repte que es proposa l’autor per explicar el món des del punt de vista d’una dona, perquè el “gènere femení sap superar millor que els homes certes pors”, ha apuntat l’escriptor de la novel·la.
Ammaniti, que va tardar quatre anys en gestar l’obra, ha explicat que algunes de les obres on ha trobat ecos d’inspiració són ‘El senyor de les mosques’, de William Golding, o la pel·lícula ‘Walkabout’, de Nicolas Roeg.