Newsweek posa la negativa a amnistiar Puigdemont com a exemple d’un problema mundial amb els jutges

  • Una peça d'opinió publicada avui al setmanari acusa el Tribunal Suprem espanyol de "desafiar directament la sobirania parlamentària" pel fet de negar-se a aplicar l'amnistia a Puigdemont

VilaWeb
Redacció
05.08.2024 - 18:23
Actualització: 05.08.2024 - 20:34

El periodista brasiler Raphael Tsavkko Garcia ha publicat avui un article d’opinió al setmanari nord-americà Newsweek, un dels més reconeguts dels Estats Units, en què presenta la negativa del Suprem espanyol a aplicar l’amnistia a Carles Puigdemont com “un atac directe a la sobirania parlamentària” del congrés espanyol i el posa com a exemple d’una onada creixent d’extralimitacions del poder judicial arreu del món, al costat de casos en països com ara els Estats Units o el Brasil.

“Tot i que el poder judicial va destinat a mantenir a ratlla els excessos d’unes altres branques del govern, exemples recents dels Estats Units, Espanya i el Brasil il·lustren una extralimitació perillosa que amenaça l’equilibri de poder i la governança democràtica”, comença dient l’article.

Després de referir-se a la controvertida decisió del Suprem dels Estats Units de concedir a l’ex-president Donald Trump immunitat parcial pels actes comesos quan era president, l’article se centra en el cas de Puigdemont i els dirigents independentistes catalans. “A Espanya, la negativa del Tribunal Suprem a acceptar la legislació aprovada pel parlament que concedeix l’amnistia als polítics catalans que cerquen la independència exemplifica una altra faceta d’aquesta extralimitació judicial. A diferència del cas dels Estats Units, on el Tribunal Suprem va ampliar el poder executiu, el Tribunal Suprem espanyol desafia directament la sobirania legislativa”, diu el text.

Tsavkko precisa: “Aquesta extralimitació no es deu al fet que el tribunal consideri il·legal la llei, cosa que es trobaria dins les seves prerrogatives, sinó a la subversió d’una decisió legislativa sobirana amb aires de nacionalisme espanyol, i a l’intent de frenar qualsevol altre intent d’independència catalana a còpia de perseguir els dirigents del moviment, com ara l’ex-president de Catalunya Carles Puigdemont, que encara viu a l’exili a Bèlgica.

I afegeix, sobre la negativa del Suprem espanyol a aplicar l’amnistia a Puigdemont: “Aquesta decisió menysté el procés democràtic, en què se suposa que els funcionaris electes representen la voluntat del poble. Quan el poder judicial va més enllà de les seves responsabilitats i comença a interferir en les decisions legislatives és una amenaça significativa per al teixit democràtic de la nació, i Espanya no és exactament coneguda pel fet de respectar els desigs de la seva població –especialment pel que fa a catalans o bascs.”

Després de parlar dels intents del Tribunal Suprem brasiler d’influir en la legislació aprovada pel parlament, acaba reflexionant: “La democràcia perilla quan les accions judicials menystenen els processos democràtics. Els tribunals han de defensar els drets constitucionals i humans, fins i tot en contra de l’opinió de la majoria; la democràcia implica protegir els drets de les minories mitjançant el diàleg. Els problemes sorgeixen quan la ideologia influeix en els tribunals per anul·lar les decisions d’unes altres branques arbitràriament, tot desautoritzant els votants i desvirtuant el funcionament del govern.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor