Cuixart i els presos polítics, “un maldecap” per a Espanya, a la portada de The New York Times

  • El diari nord-americà assegura que les acusacions de sedició eren "draconianes" i han desencadenat un "problema polític" a l'estat espanyol

VilaWeb

Redacció

04.05.2021 - 09:20
Actualització: 04.05.2021 - 11:56

La versió internacional de The New York Times publica avui un reportatge sobre Jordi Cuixart: “Un criminal o un màrtir? Un presoner suscita un dilema polític a Espanya.” El diari repassa la trajectòria i la situació del president d’Òmnium Cultural, que és empresonat als Lledoners amb una condemna de nou anys per sedició.

“Per les autoritats espanyoles, Cuixart és un perillós criminal, condemnat per sedició per haver encapçalat una manifestació, mentre ell i altres líders independentistes intentaven independitzar Catalunya. Tanmateix, per als seus partidaris, i a ulls de diversos estats estrangers, és un pres polític al cor d’Europa”, assegura el reportatge.

Així mateix, el periodista Nicholas Casey insisteix que, fins i tot enmig d’una pandèmia, la figura de Cuixart i la resta de presos polítics és un “problema polític” per a l’estat espanyol. Recorda que diverses organitzacions de defensa dels drets humans, com ara Amnistia Internacional i Human Rights Watch, s’han pronunciat contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol.

“Ell és a la presó simplement per haver exercit el seu dret d’expressar-se”, declara sobre el cas de Cuixart el director d’Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán. El New York Times també destaca que la situació dels presos s’ha convertit “en un maldecap diplomàtic” per a l’estat i al conjunt de la UE, i ha originat “acusacions d’hipocresia contra una regió coneguda per exigir més llibertats democràtiques arreu del món”.

Pel que fa a la condemna per sedició, que el diari qualifica de “draconiana”, assegura que diversos experts i juristes l’han posat en dubte, tenint en compte que a la UE és una tipificació penal en desús. Malgrat tot això, Cuixart continua a la presó, on ja ha passat més de tres anys, compartint espai “amb traficants de droga i assassins”.

“En algun moment Espanya haurà de reflexionar i preguntar-se què en faran, de mi. Eliminar-me? No podran”, acaba Cuixart, que recorda que no demanarà perdó i que “ho tornaria a fer”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor